Weather Icon
Ιστορία 8 Αυγούστου 2023

Έργα τέχνης! Τα κεραμίδια μιας μικρασιάτικης πλινθοποιίας διηγούνται οικογενειακές ιστορίες από το Λυθρί της Ερυθραίας

Έργα τέχνης! Τα κεραμίδια μιας μικρασιάτικης πλινθοποιίας διηγούνται οικογενειακές ιστορίες από το Λυθρί της Ερυθραίας

Μία εντυπωσιακή έρευνα έκανε ο Νίκος Καραμπουρνιώτης στο νησί της Παναγιάς, στις Οινούσσες στη Χίο. Ο ακούραστος εξερευνητής του μικρασιατικού πολιτισμού φέρνει στο φως χειροποίητα κεραμίδια της πλινθοποιίας Κατσιάνου.

Πρόκειται πραγματικά για πλίνθους που δείχνουν την τέχνη του Μικρασιάτη πλινθοποιού, στα έργα του οποίου μπορείτε να παρατηρήσετε διαφορετικές επιγραφές -σφραγίδες με τοπωνύμια από το Λυθρί, το οποίο (τούρκ. Ildiri) αποτελούσε έναν παραθαλάσσιο οικισμό στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας και ανήκε διοικητικά στην περιφέρεια της Κρήνης (τουρκ. Τσεσμέ) στη χερσόνησο της Ερυθραίας.

Παράλληλα παρατηρούμε και αρχικά μελών των οικογενειών, ενώ εντυπωσιάζει το παχύ τούβλο με το κεφαλαίο Α στη μέση, το οποίο φτιαχνόταν στην Μικρά Ασία και το χρησιμοποιείτο μόνο για κατασκευή καμινάδων στα σπίτια και τους φούρνους, ενώ στα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι σταμάτησαν τα αρχικά και τα τούβλα είχαν τις κλασσικές τρύπες.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκαλεί το καλούπι του Νικολάου Κώτη, πρωτεργάτη της επιχείρησης της οικογένειας με τα αρχικά ΝΚ, το οποίο το έχει ως κειμήλιο ο εγγονός και επιχειρηματίας της Χίου, Γεώργιος Κώτης.

Η επιχείρηση Κατσιάνου συνεργαζόταν με γαλλικό εργοστάσιο στη Μασσαλία (ιδρύθηκε το 1850 και έκλεισε το 1914) με το οποίο αντάλλαζε τούβλα.

Δείγματα θα δείτε στη συλλογή του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού που βρίσκεται στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, στον Σύνδεσμο Μικρασιατων Κωνσταντινουπολιτών Χαλανδρίου Ρίζες, στην Ένωση Μικρασιατών Νέας Ερυθραίας καθώς και στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο.

Ο Νίκος Καραμπουρνιώτης πραγματοποίησε την έρευνα  με τη βοήθεια των απογόνων των οικογενειών καθώς και των κατοίκων της νήσου Παναγιάς των Οινουσσών.

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube