Εξωτερική Πολιτική 12 Αυγούστου 2023

Εντός και Εκτός: Μήπως ήρθε η ώρα για διάσκεψη πρέσβεων και στην Ελλάδα;

Εντός και Εκτός: Μήπως ήρθε η ώρα για διάσκεψη πρέσβεων και στην Ελλάδα;

Καλό Δεκαπενταύγουστο! [INTIME NEWS]

Οι πρέσβεις της χώρας στο εξωτερικό αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, «μάτια» της Ελλάδας στον κόσμο

Βασίλης Νέδος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενόψει της μάχης για την ηγεσία διεξάγει αυτό που συνηθίζεται να λέγεται μια προεκλογική καμπάνια στη βάση (grassroots). Και λογικό είναι, καθώς αυτή θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι όσοι παρέστησαν, πάντως, στις συναντήσεις του κ. Τσακαλώτου με μέλη (και φίλους ή συμπαθούντες), βρέθηκαν ενώπιον ενός περιβάλλοντος τεχνοκρατικού, όπου προφανώς ο πρώην υπουργός αισθάνεται άνετα. Στη Χαλκίδα, για παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος συζήτησε με εκπροσώπους του εμπορικού συλλόγου για τις πληθωριστικές πιέσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις απειλές από τις μεγάλες αλυσίδες και τα συσσωρευμένα χρέη. Μέχρι και για το σχέδιο Πισσαρίδη μίλησε ο κ. Τσακαλώτος. Στη Χαλκίδα μεν, μέσα στο περιβάλλον του δε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της περιόδου 2015-19 αισθάνεται άνετα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, η Αθήνα έχει λάβει πολύ σαφή θέση, ως εκ τούτου θα ήταν δύσκολο να μην προσχωρήσει στη διακήρυξη του G7 και σε συμφωνίες σε διμερές πλαίσιο με το Κίεβο για την εξασφάλιση εγγυήσεων. Η «Κ» σάς πληροφόρησε γι’ αυτό χθες σε μακροσκελές ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοσή της και η επιβεβαίωση ήλθε την ίδια ημέρα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος και ευχαρίστησε για την προσχώρηση της Ελλάδας στην κοινή δήλωση του G7 για τη στήριξη της Ουκρανίας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών, «οι δύο υπουργοί επανεπιβεβαίωσαν τη βούλησή τους για διεύρυνση διμερούς συνεργασίας και συμφώνησαν στην πραγματοποίηση επισκέψεων». Εν προκειμένω, ο κ. Κουλέμπα θα επισκεφθεί την Αθήνα, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης θα ταξιδέψει μέχρι το Κίεβο και την Οδησσό, σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν το επόμενο διάστημα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Αν το βαθύ κράτος είχε πρόσωπο στην Τουρκία, θα ήταν εκείνο του Χακάν Φιντάν. Από υπαξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), ο κουρδικής καταγωγής Φιντάν βρέθηκε να υπηρετεί σε διάφορα πόστα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα της γειτονικής χώρας, προτού γίνει διοικητής της υπηρεσίας μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) και εν συνεχεία υπουργός Εξωτερικών. To «success story» του Φιντάν δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, τουλάχιστον απομονωμένο, αλλά αποκτά σε συνδυασμό με κάποιες από τις θεσμικές κινήσεις ανασυγκρότησης του τουρκικού κράτους. Αυτές τις ημέρες στα ελληνικά ΜΜΕ αναπαράγονται ειδήσεις σχετικά με δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή του κ. Φιντάν στη 14η Διάσκεψη Πρέσβεων της Τουρκίας σε διάφορα μέρη του κόσμου. Αποτελεί, δηλαδή, η διάσκεψη μια ευκαιρία, ετήσια, συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων των διπλωματών με την πολιτική ηγεσία της χώρας τους. Ουκ ολίγοι Ελληνες, εν ενεργεία και παλαιότεροι, έμπειροι διπλωμάτες διερωτώνται για ποιο λόγο κάτι αντίστοιχο δεν θεσμοθετείται και στην Αθήνα. Οι πρέσβεις της χώρας στο εξωτερικό αποτελούν πολύτιμη πηγή πληροφόρησης, «μάτια» της Ελλάδας στον κόσμο. Υπάρχουν, βέβαια, τα τηλέφωνα και τα τηλεγραφήματα που αφήνουν οι διπλωμάτες, ωστόσο μια διαδικασία ζύμωσης μεταξύ πολιτικών και στελεχών της υπηρεσίας μπορεί να πρόσφερε κάποιες ουσιαστικές απαντήσεις σε ζητήματα που πολλές φορές μπορεί να «παραπέφτουν».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η 111 Πτέρυγα Μάχης (Π.Μ.) στη Νέα Αγχίαλο. Ο αρχηγός ΓΕΑ Θεμιστοκλής Μπουρολιάς βρέθηκε στην αεροπορική βάση, όπου, όπως σημειώνεται στη σχετική επίσημη ανακοίνωση, «ενημερώθηκε για τα τρέχοντα θέματα της μονάδας και συνομίλησε με το προσωπικό». Τον αρχηγό ΓΕΑ υποδέχθηκε ο νέος διοικητής της 111 Π.Μ., σμήναρχος Ευθύμιος Γρεβεντόπουλος, υποδιοικητής μέχρι τη στιγμή που έγιναν, λόγω της φωτιάς στην περιοχή, οι εκρήξεις στις υπαίθριες εγκαταστάσεις πυρομαχικών στο στρατόπεδο Καράμπα. Ο κ. Μπουρολιάς είχε παραστεί νωρίτερα στη Λάρισα στα εγκαίνια του επιχειρησιακού στρατηγείου του υπό συγκρότηση στρατηγείου χερσαίων δυνάμεων στην 1η Στρατιά και στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ). Περιττό να υπογραμμιστεί ότι η επίσκεψη του Α/ΓΕΑ στη Νέα Αγχίαλο είχε ως στόχο και την τόνωση του ηθικού των στελεχών της κομβικής 111 Π.Μ., που βρέθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα στο μέσον μιας σοβαρής κρίσης.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η τροπή της υπόθεσης της δίωξης του μειονοτικού δημάρχου της Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη παραβιάζει το κράτος δικαίου. Η μη αποφυλάκισή του και η παρεμπόδιση της ορκωμοσίας του με στόχο την έκπτωσή του από το αξίωμά του δεν αφήνουν κανέναν μας ασυγκίνητο, καθώς συνιστούν εξελίξεις που απέχουν από κάθε έννοια κράτους δικαίου». Αυτά σημείωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος Κωνσταντίνος Ζέρβας για τη συνεχιζόμενη και πέρα από κάθε λογική νομιμότητας κράτηση του κ. Μπελέρη. Βέβαια, το τάιμινγκ της δήλωσης του κ. Ζέρβα μάλλον τυχαίο δεν είναι. Η ανακοίνωση της επίσκεψης του Μπακογιάννη στη Χειμάρρα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του κ. Ζέρβα, ο οποίος είναι δήμαρχος σε μια πόλη όπου αυτά τα θέματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube