Ελλάδα-Αίγυπτος: Συνάντηση εργασίας Γεραπετρίτη – Σούκρυ

Ελλάδα-Αίγυπτος: Συνάντηση εργασίας Γεραπετρίτη – Σούκρυ

Πρώτη διά ζώσης συνάντηση Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του 

Σε εξέλιξη βρίσκεται, στο Ελ Αλαμέιν, το πρωινό εργασίας του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρυ.

Την πρώτη διά ζώσης συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, μετά τις αρκετές μέχρι σήμερα τηλεφωνικές τους επικοινωνίες, είχε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης την Πέμπτη, στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ελ Αλαμέιν.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών προσκάλεσε τον κ. Γεραπετρίτη, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή αντιπροσωπεία υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τις συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, να παρατείνει τη διαμονή του στην Αίγυπτο για ακόμη μία ημέρα προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες Ελλάδας – Αιγύπτου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Οι σημερινές συνομιλίες εστιάζονται στο follow up όσων συζητήθηκαν χθες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Η αιγυπτιακή πλευρά, όπως υπογραμμίζουν, εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή της Ελλάδας στην κατανόηση των αιγυπτιακών θέσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη σημερινή συνάντηση δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Το βράδυ της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε στο αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qaheera, ενώ παραχώρησε χωριστή συνέντευξη στο Alghat, αραβικό τηλεοπτικό κανάλι με εμβέλεια σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε στα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα εκτενώς τις θέσεις της Ελλάδας για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου και για τα σημαντικότερα περιφερειακά και διεθνή θέματα (εξελίξεις σε Λιβύη, Νίγηρα, Σουδάν, Ουκρανία, κλιματική κρίση, παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία).

Επίσης, ο κ. Γεραπετρίτης ευχαρίστησε θερμά τον Σάμεχ Σούκρι για συνδρομή της Αιγύπτου στην καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα με τρία πυροσβεστικά.

Ενώ απηύθυνε πρόσκληση προς τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι και επισκέφτηκε το μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στη Μάχη του Ελ Αλαμέιν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube