Αρχικά υπήρξαν αναφορές από Ρώσους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι σημειώνονται εκρήξεις και πυρά κοντά στο ρωσικό λιμάνι.  Συγκεκριμένα, βίντεο που κυκλοφορούν σε social media και ειδησεογραφικούς ιστότοπους εικονίζουν πλοία να κινούνται σε μικρή απόσταση από την ακτή, καθώς ακούγονται πυρά από την κατεύθυνση της θάλασσας.

Την επίθεση επιβεβαίωσε αργότερα και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αναφέροντας ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) επιτέθηκαν σε βάση του ρωσικού ναυτικού κοντά στο λιμάνι του Νοβοροσίσκ, σημαντικό κόμβο ρωσικών εξαγωγών, νωρίς την Παρασκευή. Τα USVs καταστράφηκαν από ρωσικά πολεμικά πλοία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Οι αρχές του Νοβοροσίσκ επιβεβαίωσαν πως ακούστηκαν εκρήξεις και πυρά και συμπλήρωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας είναι ενήμερες σχετικά.

Το Νοβοροσίσκ συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα λιμάνια της Ρωσίας στον Εύξεινο Πόντο.

Η επίθεση προκάλεσε την προσωρινή παύση στις δραστηριότητες των των πλοίων στο λιμάνι, σύμφωνα με την Caspian Pipeline Consortium, η οποία λειτουργεί εκεί έναν τερματικό σταθμό πετρελαίου. Η Caspian Pipeline Consortium, η οποία φορτώνει πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια στο Νοβοροσίσκ, δήλωσε ότι το λιμάνι έχει απαγορεύσει προσωρινά κάθε κίνηση πλοίων. Πρόσθεσε ότι οι εγκαταστάσεις της δεν υπέστησαν ζημιές και οι φορτώσεις πετρελαίου συνεχίστηκαν σε δεξαμενόπλοια που ήταν ήδη αγκυροβολημένα.

Οι επιθέσεις στον Εύξεινο Πόντο και τα παρακείμενα λιμάνια έχουν κλιμακωθεί μετά την αποχώρηση της Ρωσίας τον περασμένο μήνα από τη συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Έκτοτε ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πύραυλοι έχουν πλήξει πολλές ουκρανικές λιμενικές εγκαταστάσεις και σιλό σιτηρών πάνω ή κοντά στον Εύξεινο Πόντο.

Η Ρωσία ανέφερε επίσης επίθεση από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα πολεμικά της πλοία που συνόδευαν ένα πολιτικό σκάφος.

Ναυτεμπορική