Με οργή αντέδρασε η Ουκρανία, δια στόματος του Μιχαήλο Ποντόλιακ, αλλά και του εκπρόσωπου του Υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις του  Στιάν Γιένσεν,  διευθυντή του ιδιαίτερου γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στολτενμπεργκ,σύμφωνα με τις οποίες οποία η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος της συμμαχίας σε περίπτωση εδαφικών παραχωρήσεων προς τη Ρωσία.

«Η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ εάν συμφωνήσει να παραχωρήσει τα εδάφη που αρνείται να αναγνωρίσει ως τμήμα της Ρωσίας» δήλωσε την Τρίτη ο Γιένσεν

«Νομίζω ότι η λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να πάρει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει η ίδια πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang.

«Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μετακύλιση του πολέμου σε άλλες γενιές» ανέφερε ο σύμβουλος του Ζελένσκι, με ανάρτησή το στο X.

Και συνεχίζει ο Ποντόλιακ:

«Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα, ανοίγοντας με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας “κακής ειρήνης” μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή, νέας “διαίρεσης της Ευρώπης”: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με επιείκεια…

Το Ουκρανικό ΥΠΕΞ

«Απολύτως απαράδεκτη τη διαμόρφωση του αφηγήματος» της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την είσοδο στο ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, με ανάρτησή του στο Facebook.  «Πάντα πιστεύαμε ότι η Συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν διαπραγματεύεται εδάφη», επισήμανε ο  Νικολένκο.

Μεντβέντεφ: Εάν  συμφωνήσει να εγκαταλείψει εδάφη, θα χάσει το Κίεβο

Εάν η Ουκρανία συμφωνήσει να εγκαταλείψει αμφισβητούμενα εδάφη για χάρη της ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να εγκαταλείψει ακόμη και το Κίεβο, δήλωσε για το ίδιο θέμα, στο κανάλι του στο Telegram ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ .

Ο Μεντβέντεφ έγραψε συγκεκριμένα: ” Για να ενταχθούν στο μπλοκ του ΝΑΤΟ , οι αρχές του Κιέβου θα πρέπει να εγκαταλείψουν ακόμη και το ίδιο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Αρχαίας Ρωσίας. Τότε θα έπρεπε οι ουκρανικές αρχές να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στο Lvov. Εάν, φυσικά, οι Πολωνοί συμφωνήσουν”, σχολίασε  ο Μεντβέντεφ.

naftemporiki.gr