REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 2 Αυγούστου 2023

ΕΕ και Τουρκία συζητούν την ενίσχυση των τελωνειακών δεσμών τους

ΕΕ και Τουρκία συζητούν την ενίσχυση των τελωνειακών δεσμών τους

Την αναθεώρηση της μεταξύ τους τελωνειακής σχέσης συζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία, μετά την εκ νέου “δέσμευση” της Άγκυρας να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων και επενδυτών.

“Υπάρχουν δύσκολα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν από αυτήν την άποψη”, δήλωσε ο Πάολο Τζεντιλόνι, επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ στο Bloomberg την Τρίτη. “Θα τα εξετάσουμε με τις ομάδες μας μετά το καλοκαίρι και θα δούμε αν είναι δυνατόν να αξιοποιήσουμε αυτά τα νέα μηνύματα από την Τουρκία”.

Ο Τζεντιλόνι έχει συναντηθεί ήδη δύο φορές με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ τις τελευταίες δύο εβδομάδες και έχει τονίσει ότι ενδιαφέρεται να ακούσει τα “θετικά μηνύματα του υπουργού τόσο για τα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης όσο και για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ”.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να εξετάσουν την ενίσχυση των δεσμών με την Τουρκία τον προηγούμενο μήνα, μετά το πράσινο φως που έδωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Πριν συμφωνήσει με την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, ο Ερντογάν συνέδεε το θέμα με τις προσπάθειες της Άγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ – αλλά η ένταξή της στην Ένωση παραμένει εκτός συζήτησης, σημειώνει το Bloomberg.

Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν χαιρετήσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειά της να προσελκύει ξένους επενδυτές προκειμένου να τονώσει την προβληματική οικονομία της και να τερματίσει την κρίση κόστους ζωής που έχει προκαλέσει εν μέρει ο αυξανόμενος πληθωρισμός. Ωστόσο, οι δεσμοί της Άγκυρας με την ΕΕ παραμένουν τεταμένες εν μέσω της συνεχιζόμενης καταστολής του Ερντογάν έναντι των πολιτικών αντιπάλων του.

Ο Σίμσεκ, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Σάλτσμπουργκ την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι δεν έχει σημασία αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ στο τέλος. “Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να μας επιτραπεί να συνεχίσουμε ένα ταξίδι που είναι σημαντικό για τον συνολικό μετασχηματισμό”, είπε.

“Πάντα πίστευα, και εξακολουθώ να πιστεύω, ότι η βελτίωση της τελωνειακής ένωσης είναι κάτι που είναι κατ’ αρχήν εφικτό”, δήλωσε ο Γιοχάνες Χαν, επίτροπος της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, στο Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα στο περιθώριο της διάσκεψης του Σάλτσμπουργκ. “Φυσικά υπάρχουν κάποια εμπόδια, αλλά πρέπει να δούμε πού μπορεί να υπάρξει μια στενότερη συνεργασία”, τόνισε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε πάντως στις 20 Ιουλίου ότι η επίλυση των εντάσεων που σχετίζονται με την Κύπρο θα αποτελέσει το κλειδί για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει εδώ και καιρό για την επικαιροποίηση της εμπορικής συμφωνίας με την Τουρκία, αλλά δεν έχει καταφέρει να σημειώσει καμία πρόοδο εν μέσω των επιδείμενων διμερών σχέσεων και των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η προσπάθεια πλέον μπαίνει σε μια νέα φάση, καθώς η ΕΕ επιδιώκει να βελτιώσει τις εμπορικές της σχέσεις με διάφορες χώρες, με στόχο να εδραιώσει συνεργασίες σε ένα ταραχώδες γεωπολιτικό πλαίσιο και να εξασφαλίσει πρόσβαση σε κρίσιμα υλικά.

Ο Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι η διαδικασία επανασύνδεσης με την Τουρκία και η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων είναι επίσης σημαντικές για λόγους ασφαλείας. “Νομίζω ότι κανείς που είναι ρεαλιστής δεν μιλάει για ένταξη, αλλά υπάρχουν πολλές άλλες ευκαιρίες”, είπε.

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube