Weather Icon

Διαμαρτυρία έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της βίας στο Πακιστάν

Διαμαρτυρία έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά της βίας στο Πακιστάν

Η Χριστιανική κοινότητα του Πακιστάν στην Ευρώπη πραγματοποίησε διαδήλωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 26 Αυγούστου 2023 μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες για να δείξει αλληλεγγύη στα θύματα της βίας (κατά Χριστιανών στην ουσία) που σημειώθηκε στο Πακιστάν.

Στη διαμαρτυρία, οι διαδηλωτές εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις παραβιάσεις της θρησκευτικής ελευθερίας και την ασφυκτική κατάσταση της ελευθερίας της έκφρασης στο Πακιστάν και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να αξιολογήσει τη συμμόρφωση του Πακιστάν με τις υποχρεώσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μιλώντας στη διαμαρτυρία, ο Joseph Jansen, υπεύθυνος υπεράσπισης της Jubilee Campaign Netherlands, είπε ότι εκτιμούμε ότι η ΕΕ έχει δεσμευτεί να παρέχει επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια για την υποστήριξη των Χριστιανών που επλήγησαν στην Τζαρανβάλα.

«Η ΕΕ πρέπει να παροτρύνει τις πακιστανικές αρχές να διασφαλίσουν την ασφάλεια όσων κατηγορούνται για βλασφημία και να διασφαλίσουν ότι οι κατηγορούμενοι έχουν πρόσβαση σε νομική εκπροσώπηση για δίκαιη δίκη. Επιπλέον, το Πακιστάν πρέπει να λάβει μέτρα για να εφαρμόσει τις συστάσεις της δικαστικής έρευνας που διεξήχθη στο περιστατικό της Γκότζρα το 2009, προκειμένου να αποτραπεί η κατάχρηση των νόμων περί βλασφημίας».

Ο Αρίφ Σαρντάρ, σχολιάζοντας τις φρικαλεότητες κατά των μειονοτήτων στο Πακιστάν, είπε ότι οι κατασταλτικοί νόμοι περί βλασφημίας δημιουργούν ένα κλίμα εχθρότητας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και πρόσφορο έδαφος για τους ριζοσπάστες.

«Κάθε άτομο πρέπει να έχει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία χωρίς φόβο δίωξης και κανείς δεν πρέπει να διώκεται επειδή ζει σύμφωνα με την πίστη του. Οι κατασταλτικοί νόμοι περί βλασφημίας δημιουργούν ένα κλίμα εχθρότητας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων και πρόσφορο έδαφος για τους ριζοσπάστες να σπέρνουν τον όλεθρο εναντίον εκείνων που θεωρούν βλάσφημους. Το Πακιστάν πρέπει να λάβει μέτρα για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση πράξεων υποκίνησης μίσους, διακρίσεων και βίας κατά ατόμων και ομάδων», είπε.

Ο Perviaz Bhatti, ένας από τους διαδηλωτές είπε ότι η θρησκεία δεν πρέπει ποτέ να επικαλείται ως δικαιολογία για τη στόχευση ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες. Η συσχέτιση μεταξύ των νόμων για τη βλασφημία και της βίας του όχλου μαστίζει και απειλεί τις ζωές των θρησκευτικών μειονοτήτων. Το μέγεθος και η σοβαρότητα των επιθέσεων κατά των μειονοτήτων στο Πακιστάν είναι ασυνείδητα.

Συνολικά 19 εκκλησίες καταστράφηκαν πλήρως και 89 χριστιανικά σπίτια κάηκαν στην πρόσφατη βία που στόχευσε τη χριστιανική κοινότητα στη Τζαρανβάλα στο Φαϊσαλαμπάντ, σύμφωνα με μια διερευνητική έκθεση του Human Rights Focus Pakistan (HRFP).

Η έκθεση του HRFP ανέφερε ότι στην επίθεση του όχλου της 16ης Αυγούστου σε εκκλησίες και χριστιανούς, κάηκαν ολοσχερώς 19 εκκλησίες, ενώ επλήγησαν επίσης δύο εκκλησίες και ορισμένες αίθουσες προσευχής/κοινοτικές αίθουσες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι περισσότερα από 400 σπίτια επλήγησαν συνολικά, με 89 χριστιανικά σπίτια, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ποιμένων και των ιερέων, να καταστραφούν ολοσχερώς, ενώ 15 σπίτια καταστράφηκαν μερικώς.

Η έκθεση ανέφερε ότι πάνω από 10.000 Χριστιανοί είχαν κρυφτεί σε χωράφια από ζαχαροκάλαμα, τις πρώτες νύχτες της επίθεσης.

Το HRFP είπε ότι η έκθεσή του βασίστηκε σε άμεσες πληροφορίες και στοιχεία μέσω του ταξιδιού της διερευνητικής αποστολής στους τόπους του συμβάντος, συνεντεύξεων θυμάτων, οικογενειών, κατοίκων της περιοχής, εκκλησιαστικών αρχηγών, γειτονιών, δημοσιογράφων, αστυνομικών, τοπικών αρχών, πολιτικών λειτουργών και διαφορετικών ενδιαφερομένων.

Η ομάδα του HRFP συναντήθηκε αυτοπροσώπως με περισσότερα από 150 θύματα και οικογένειες και εκκλησιαστικούς ηγέτες που μοιράστηκαν τις ιστορίες τους σχετικά με θυματοποιήσεις και θρησκευτικές διώξεις, απώλειες και άμεσες ανάγκες για να τους βοηθήσουν επειγόντως και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανέφερε η έκθεση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube