Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 22 Αυγούστου 2023

Χάνα Μαλιάρ, Αν.ΥΠΑΜ Ουκρανίας: Καταλάβαμε το Ραμπότινε

Χάνα Μαλιάρ, Αν.ΥΠΑΜ Ουκρανίας: Καταλάβαμε το Ραμπότινε

Η Ουκρανία ανέφερε ότι τα στρατεύματά της εισήλθαν σε στρατηγικό χωριό

Η Ουκρανία ανέφερε την Τρίτη ότι τα στρατεύματά της εισήλθαν στο στρατηγικό νοτιοανατολικό χωριό Ρομπότινε, μια δυνητικά σημαντική πρόοδο στην αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με το Reuters.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε μέσω Telegram ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες οργανώνουν την εκκένωση των αμάχων μετά την είσοδό τους στο Ρομπότινε, αλλά εξακολουθούν να δέχονται πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις.

“Οι στρατιώτες μας είναι στο χωριό Ρομπότινε”, έγραψε στο Telegram ο στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στο νότο.

Το Ρομπότινε βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια της πόλης Ορίκχιβ στην περιοχή Ζαπορίζια σε έναν σημαντικό δρόμο προς το Τοκμάκ, έναν κατεχόμενο από τη Ρωσία οδικό και σιδηροδρομικό κόμβο.

Η κατάληψη του Τόκμακ θα αποτελούσε ορόσημο καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα πιέζουν νότια προς τη Θάλασσα του Αζόφ, μια στρατιωτική ώθηση που αποσκοπεί στη διάσπαση των ρωσικών δυνάμεων.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια αμερικανική ερευνητική ομάδα και think tank, χαρακτήρισε τις ουκρανικές επιθέσεις στο Ρομπότινε ως “σημαντικές από άποψη τακτικής”. Η προέλαση στην περιοχή θα μπορούσε να επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να αρχίσουν να επιχειρούν πέρα από τα πιο πυκνά ρωσικά ναρκοπέδια που εμπόδισαν την αντεπίθεση που ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, ανέφερε.

Σε βίντεο που δημοσίευσε ο ουκρανικός στρατός, φαίνεται μια γυναίκα να φιλάει έναν Ουκρανό στρατιώτη και αρκετοί κάτοικοι που απομακρύνθηκαν να μιλούν στο τηλέφωνο με αγαπημένα τους πρόσωπα.

“Ψυχολογικά ήταν πολύ δύσκολο (…). Περιμέναμε τόσο καιρό που σήμερα ήρθαν απροσδόκητα. Δεν μπορούσαμε καν να πιστέψουμε (…) Είμαστε πολύ ευγνώμονες στα αγόρια (στρατιώτες)”, έλεγε στο βίντεο μια 52χρονη γυναίκα.

Το Reuters μπόρεσε να επαληθεύσει την τοποθεσία στο βίντεο, αλλά δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την ημερομηνία που γυρίστηκε.

Η Ρωσία, η οποία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν σχολίασε άμεσα τις αναφορές για το Ρομπότινε.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube