Weather Icon
Γερμανία , Ουκρανία , Ρωσία 24 Αυγούστου 2023

Μπέρμποκ: Προσοχή στις εικασίες για τον Πριγκόζιν

Μπέρμποκ: Προσοχή στις εικασίες για τον Πριγκόζιν

Δεν είναι στιγμή “για βιαστικά συμπεράσματα”

H είδηση της συντριβής αεροσκάφους, στο οποίο σύμφωνα με το Κρεμλίνο επέβαινε ο ηγέτης της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ,που μόλις τον Ιούνιο είχε ενορχηστρώσει την “ανταρσία της μίας ημέρας” κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν, αποτελεί πρώτο θέμα σήμερα και στον πολιτικό κόσμο του Βερολίνου.

Τη δική της προειδοποίηση προς πάσα κατεύθυνση για προσοχή στις εικασίες απέστειλε η Γερμανία υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

Δεν είναι στιγμή “για βιαστικά συμπεράσματα”, όπως είπε, ωστόσο το περιστατικό αυτό καταδεικνύει ότι πρόκειται για ένα “σύστημα, μια εξουσία, μια δικτατορία, που έχει δομηθεί πάνω στη βία και που μόνο τη βία γνωρίζει στο εσωτερικό της”. Μάλιστα υπενθυμίζει δραματικά γεγονότα από τα προηγούμενα χρόνια, με θύματα πολιτικούς της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους ή απλούς πολίτες που δηλητηριάστηκαν ή έπεσαν από παράθυρα.

Όπως τονίζει η Αναλένα Μπέρμποκ σε κάθε περίπτωση “με ή χωρίς τον Πριγκόζιν η Ρωσία θα συνεχίζει το κυνικό παιχνίδι της  όχι μόνο στην Ουκρανία αλλά και στην Αφρική”. Όπου κι έχει βρεθεί “η ομάδα Βάγκνερ αυτό που έπεται είναι θάνατος, καταστροφή και εκμετάλλευση”.

“Το σύστημα Πούτιν έχει ραγίσει”

Πολλές οι αντιδράσεις όμως και στους κόλπους της γερμανικής βουλής. “Μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι ο Πριγκόζιν θα πλήρωνε με τη ζωή του την επίθεσή του στον Πούτιν” αναφέρει στο Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο RND η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί Άγκνες Στρακ-Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής πολιτικής των Χριστιανοδημοκρατών Νόρμπερτ Ρέτγκεν εκτιμά ότι, ακόμη και μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν βγαίνει αποδυναμωμένος, έστω κι αν η απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του απέτυχε.  Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις και τις επόμενες κινήσεις της ομάδας Βάγκνερ, κατά τον Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, “το σύστημα εξουσίας του Πούτιν έχει ραγίσει και αυτό δεν μπορεί πλέον να σταματήσει”

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube