Αντίθετος στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπό τους όρους που θέτει ο Τούρκος πρόεδρος, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ.

«Η συνάντηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί υπό τους όρους του Ερντογάν», δήλωσε ο Άσαντ σε απόσπασμα συνέντευξής του, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη εντός των επομένων ωρών από το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia.

Προ ημερών, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει ανοικτός σε συνάντηση με τον Σύρο πρόεδρο, , χαρακτηρίζοντας ωστόσο «απαράδεκτο» το να τίθεται ως προϋπόθεση για συνομιλίες, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος στρατιωτικός και πολιτικός σύμμαχος των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία. Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει δεκάδες βάσεις και έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία συριακό στρατό από το να ανακαταλάβει την περιοχή.

Ο Ερντογάν είχε πει για πρώτη φορά νωρίτερα φέτος πως μπορεί να συναντηθεί με τον Σύρο πρόεδρο Άσαντ στο πλαίσιο μιας νέας ειρηνευτικής διαδικασίας, όμως ο Άσαντ δήλωσε τον Μάρτιο πως δεν υπάρχει λόγος για συνάντηση με τον Ερντογάν μέχρι να τελειώσει η «παράνομη κατοχή» της Τουρκίας.

«Αγωνιζόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ. Πώς μπορούμε να αποσυρθούμε όταν η χώρα μας τελεί υπό συνεχή απειλή από τρομοκράτες στα σύνορά μας… Αναμένουμε μια δίκαιη προσέγγιση», είπε ο Ερντογάν.

Ναυτεμπορική