Weather Icon

Aνησυχίες για τα περιστατικά επιθέσεων εναντίον μειονοτήτων εξέφρασε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν

Aνησυχίες για τα περιστατικά επιθέσεων εναντίον μειονοτήτων εξέφρασε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν

 

Aνησυχίες για την κατάσταση και τα περιστατικά επιθέσεων εναντίον μειονοτήτων καθώς και για την αποδυνάμωση των πολιτικών κομμάτων στο Πακιστάν, εξέφρασε η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν κατά τη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων του Συντάγματος του 1973.

Ο γενικός γραμματέας του HRCP, Χάρις Χαλίκ, δήλωσε ότι αυτή ήταν μια ευκαιρία να γίνει απολογισμός του Συντάγματος ως κοινωνικού συμβολαίου μεταξύ των πολιτών και του κράτους. Η πρόεδρος του HRCP, Χίνα Τζιλάνι, δήλωσε ότι το Σύνταγμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισχύον έγγραφο μόνο αν το Κοινοβούλιο είχε τη σοφία και την προνοητικότητα να διασφαλίσει ότι θα εξελιχθεί μαζί με την κοινωνία και το κράτος.

Ο ερευνητής και συνταγματικός εμπειρογνώμονας Ζαφαρουλάχ Χαν είπε ότι το Σύνταγμα θα πρέπει “… να αναθεωρηθεί και να συμβιβαστεί με το αρχικό του πνεύμα και την εξελισσόμενη πολιτική, η οποία περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο κεφάλαιο για τα θεμελιώδη δικαιώματα”.

Ο ακαδημαϊκός Naazir Mahmood, ο οποίος ήταν ο συντονιστής της εκδήλωσης, είπε ότι το Σύνταγμα πρέπει να αντικατοπτρίζει τα δικαιώματα των παιδιών, των νέων και των ατόμων που ζουν με αναπηρίες, ανέφερε η ανακοίνωση.

Η δημοσιογράφος Ασμά Σιράζι, ενώ ήταν μετριοπαθής στη δεύτερη συνεδρίαση για τη σχέση μεταξύ του Συντάγματος και του φεντεραλισμού, είπε ότι ένα “υβριδικό κράτος” είχε “αποδυναμώσει” τα πολιτικά κόμματα.

Ο πρώην γερουσιαστής Αφρασιάμπ Χατάκ Khattak εξήγησε ότι η αντίφαση μεταξύ του De jure και του de facto κράτους και της “πλειοψηφικής τυραννίας” είχε περιθωριοποιήσει “περιφέρειες” όπως το Μπαλουχιστάν και η πρώην FATA (σ.σ. (Federally Administered Tribal Area, – Οι Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Φυλετικές Περιοχές ήταν μια ημιαυτόνομη φυλετική περιοχή στο βορειοδυτικό Πακιστάν που υπήρχε από το 1947 έως ότου συγχωνεύτηκε με τη γειτονική επαρχία Khyber Pakhtunkhwa το 2018 με την εικοστή πέμπτη τροποποίηση του Συντάγματος του Πακιστάν που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο).

Ο εμπειρογνώμονας δημόσιας πολιτικής Αμπντουλάχ Νταγιό δήλωσε ότι απαιτείται ένας δεύτερος χάρτης Δημοκρατίας που θα περιλαμβάνει τόσο τα κυρίαρχα όσο και τα μικρότερα εθνικιστικά πολιτικά κόμματα για να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δέσμευση για τον φεντεραλισμό, ανέφερε περαιτέρω η ανακοίνωση.

Η τρίτη επιτροπή αξιολόγησε σε ποιο βαθμό το Σύνταγμα προστατεύει τα δικαιώματα των ευάλωτων και περιθωριοποιημένων.

Συντονίζοντας τη συνεδρίαση, η Μέλος του HRCP, Φατιμά Ατίφ, είπε ότι ήταν σημαντικό να διαχωριστεί η θρησκεία από το κράτος.

Ο ακτιβιστής για τα δικαιώματα των τρανς, Ναγιάμπ Αλί, δήλωσε ότι, αν και το Σύνταγμα προστατεύει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ισότητα, δεν διευκρινίζει ρητά ότι αυτά τα δικαιώματα ισχύουν και για τέτοιες μειονότητες.

Ο Ρεχμάν Μπαϊβά, επικεφαλής συντονιστής της Μεγάλης Συμμαχίας όλων των κυβερνητικών υπαλλήλων (Πακιστάν), πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει ρητά τα δικαιώματα της άτυπης εργασίας.

Ο ερευνητής και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των φύλων, Σαμπά Γκουλ Χατάκ, δήλωσε ότι το Σύνταγμα δεν προστατεύει το δικαίωμα των προσφύγων στην επιβίωση, ενώ ο Πριθά ντας Ράσι, πρόεδρος του Ισλαμαμπάντ, Χιντού Παντσαγιάτ, επέκρινε την αποτυχία του να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες από τη βία.

Όπως επεσήμανε ο Τονγκ Γκόρι, ακτιβιστής της Εθνικής Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ειρήνης, η ομιλία του Τζινά στις 11 Αυγούστου για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων θα πρέπει να γίνει μέρος του Συντάγματος.

Στην τέταρτη συνεδρίαση που συντονίστηκε από την ειδική της τοπικής κυβέρνησης Φαουζία Γιαζντάνι, η δημοσιογράφος Μουνιζάε Τζαχανγκίρ αμφισβήτησε τους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης σύμφωνα με το άρθρο 19 του Συντάγματος του Πακιστάν.

Το πρώην μέλος της Εθνοσυνέλευσης, Ντανιγιάλ Αζίζ, επέκρινε το ρόλο του δικαστικού σώματος στην υποστήριξη συνταγματικών παραβάσεων και συνέστησε να ενισχυθεί το Συμβούλιο κοινών συμφερόντων (CCI) μέσω της συναίνεσης των κομμάτων.

Ο Ασίφ Χαν, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Shaheed Bhutto, πρότεινε ότι τα αριστερά κόμματα του κέντρου θα πρέπει να αναλάβουν την ηγεσία στην ενίσχυση της συνταγματικής προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων.

Ο πρώην γερουσιαστής Φαρχατουλάχ Μπάμπαρ ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση επισημαίνοντας ότι, ενώ η βία της 9ης Μαΐου πρέπει να καταδικαστεί από όλα τα πολιτικά κόμματα, δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για να παραχωρηθεί χώρος σε αντιδημοκρατικές δυνάμεις, ανέφερε η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ, το Πακιστάν έχει τρομερό ιστορικό στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 ήταν μια φοβερή χρονιά για το Μπαλουχιστάν, καθώς έκανε ρεκόρ εξαφανίσεων ανθρώπων (629), 195 εκτελέστηκαν χωρίς δίκη, και 187 βασανίστηκαν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που δημοσίευσε η Paank, η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Εθνικού Κινήματος των Μπαλούχ.

Τον Απρίλιο του 2023, το Pakistan vernacular media Urdu Point ανέφερε ότι μια διαδήλωση διαμαρτυρίας στην Κουέτα διοργανώθηκε από το “Voice for Baloch Missing Persons” ενάντια σε ψεύτικες συναντήσεις και αναγκαστικές εξαφανίσεις. Οι διαδηλωτές ζήτησαν την ανάκτηση των αγνοουμένων.

Η έκθεση δείχνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθ ‘ όλη τη διάρκεια του έτους με γραφήματα. Σύμφωνα με αυτό, τον Ιανουάριο του 2022, υπήρξαν 92 αναγκαστικές εξαφανίσεις, 15 δολοφονίες και ένα άτομο βασανίστηκε από τον πακιστανικό στρατό.

ΠΗΓΗ: ANI

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube