«Γράφω αυτό το κείμενο ως όμηρος». Με αυτή την φράση ξεκινάει το άρθρο του ο ανατραπείς την περασμένη εβδομάδα πρόεδρος του Νίγηρα Μοαμέντ Μπαζούμ, το οποίο αναρτήθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Washington Post.

«Ο Νίγηρας δέχεται επίθεση από μια στρατιωτική χούντα που προσπαθεί να ανατρέψει τη δημοκρατία μας, και εγώ είμαι μόνο ένας από τους εκατοντάδες πολίτες που έχουν φυλακιστεί αυθαίρετα και παράνομα», αναφέρει.

Ο Μοαμέντ Μπαζούμ προειδοποιεί επίσης ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα ενδέχεται να έχει «καταστροφικές» συνέπειες για τη χώρα, την περιοχή του Σαχέλ και ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, τονίζει ότι μπορεί να υπαγάγει την περιοχή στην «επιρροή» της Ρωσίας μέσω των μισθοφόρων της εταιρείας Wagner. «Με μια ανοιχτή πρόσκληση από τους πραξικοπηματίες και τους περιφερειακούς συμμάχους τους, ολόκληρη η κεντρική περιοχή του Σαχέλ θα μπορούσε να περιέλθει στη ρωσική επιρροή μέσω της ομάδας Wagner, της οποίας η βάναυση τρομοκρατία έχει εμφανιστεί πλήρως στην Ουκρανία», λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η Μπόκο Χαράμ και άλλες τρομοκρατικές ομάδες θα εκμεταλλευτούν σίγουρα την αστάθεια του Νίγηρα, «χρησιμοποιώντας τη χώρα μας ως έδαφος για να επιτεθούν σε γειτονικές χώρες και να υπονομεύσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και την ελευθερία σε όλο τον κόσμο».

Για αυτό «καλώ την αμερικανική κυβέρνηση και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσουν να αποκατασταθεί η συνταγματική τάξη», καταλήγει ο Μπαζούμ. «Την ώρα της ανάγκης μας, καλώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσουν να αποκαταστήσουμε τη συνταγματική μας τάξη. Ο αγώνας για τις κοινές μας αξίες, συμπεριλαμβανομένου του δημοκρατικού πλουραλισμού και του σεβασμού του κράτους δικαίου, είναι ο μόνος τρόπος για να σημειωθεί βιώσιμη πρόοδος κατά της φτώχειας και της τρομοκρατίας. Ο λαός του Νίγηρα δεν θα ξεχάσει ποτέ την υποστήριξή σας σε αυτή τη κομβική στιγμή της ιστορίας μας».

Ο Μοαμέντ Μπαζούμ ανατράπηκε την 26η Ιουλίου από στρατιωτικούς. Έκτοτε έχουν ξεσπάσει αναταραχές στη χώρα.  Την Πέμπτη, οι πραξικοπηματίες ανακοίνωσαν ότι απομακρύνουν τους πρεσβευτές της χώρας από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, τη Νιγηρία και το Τόγκο. Σε δήλωσής τους που διαβάστηκε στην εθνική τηλεόραση, ανέφεραν ότι τα καθήκοντα των τεσσάρων πρεσβευτών είχαν «τερματιστεί».

Λίγες ώρες πριν, ο πρεσβευτής του Νίγηρα στις ΗΠΑ, Κιάρι Λίμαν-Τινγκουΐρι, είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η χούντα «πρέπει να σκεφτεί» και «να συνειδητοποιήσει ότι αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να πετύχει».

Σημειώνεται ότι ο Νίγηρας είναι ένας σημαντικός παραγωγός ουρανίου, που είναι ζωτικής σημασίας για την πυρηνική ενέργεια. Επίσης γεωγραφικά βρίσκεται πάνω σε μια βασική οδό μετανάστευσης προς τη Βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο.

Ναυτεμπορική