Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Αλβανία: Η παγίδα του Ράμα και το μήνυμα Μπελέρη από τη φυλακή

Δημοσιεύτηκε στις

«Μπροστά σου ακόμη και ο Ερντογάν είναι πρωταθλητής της δημοκρατίας», δήλωσε, απευθυνόμενος στον Εντι Ράμα (στη φωτογραφία), ο Φρέντι Μπελέρης μέσα από τη φυλακή. [A.P. Photo/Olivier Matthys)]

Τα παρασκηνιακά μηνύματα που αγνοήθηκαν και η προσπάθεια της Αθήνας να «σπάσει» το παιχνίδι των Τιράνων

Παύλος Παπαδόπουλος

Ανησυχία εκφράζεται στην Αθήνα ότι ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος (αλλά χωρίς να του έχει επιτραπεί να ορκιστεί, καθότι είναι προφυλακισμένος από τις 13 Μαΐου) δήμαρχος Χειμάρρας, μπορεί να εκπέσει του αξιώματός του από ώρα σε ώρα, ως φυσικό επακόλουθο της μεθόδευσης που εφαρμόζει το τελευταίο τρίμηνο η κυβέρνηση του Εντι Ράμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο αυριανό άτυπο δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων προσκλήθηκε ο Αλβανός πρόεδρος Μπαϊράμ Μπεγκάι και όχι ο Ράμα, καθώς εκκρεμεί η υπόθεση Μπελέρη. Ο Μπεγκάι δεν αποδέχθηκε την πρόσκληση, στοιχείο που φαίνεται ότι επιδεινώνει περαιτέρω το κλίμα ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Η Αθήνα θέλησε άλλωστε να δείξει με την πρωτοβουλία της αυτή, στην οποία έχει προγραμματιστεί να συμμετάσχει και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ο δρόμος της ένταξης στην Ε.Ε. για τους γείτονες εξακολουθεί να περνάει από την Ελλάδα – μήνυμα που στην παρούσα φάση απευθύνεται πρωτίστως προς την πλευρά των Τιράνων.

Φρέντι Μπελέρης: Αφήστε με να ορκιστώ δήμαρχος της Χειμάρρας
Φρέντι Μπελέρης: Αφήστε με να ορκιστώ δήμαρχος της Χειμάρρας
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας φέρεται να είχε προσφέρει παρασκηνιακές διαβεβαιώσεις στην ελληνική πλευρά αμέσως μετά τις δεύτερες ελληνικές εκλογές ότι «η υπόθεση Μπελέρη θα διευθετηθεί». Σήμερα γίνεται αντιληπτό ότι ενδέχεται απλώς να μπλόφαρε για να κερδίσει χρόνο, έτσι ώστε να κλείσουν τρεις μήνες προφυλάκισης και να περάσουμε στο επόμενο στάδιο που είναι η αυτόματη έκπτωση του Μπελέρη από το αξίωμα. Σύμφωνα με τον αλβανικό δημοτικό κώδικα, ένας δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να έχει διεύθυνση κατοικίας εντός των ορίων του δήμου του. Πλέον ο Φρέντι Μπελέρης έχει διεύθυνση τη διεύθυνση των φυλακών Αυλώνα όπου κρατείται, γιατί κάθε κρατούμενος μετά την παρέλευση τριμήνου ως φυλακισμένος αποκτά τη διεύθυνση του κέντρου κράτησης. «Τεχνικά», σύμφωνα με νομικές πηγές, το τρίμηνο συμπληρώνεται σήμερα Κυριακή 20 Αυγούστου. Κατά συνέπεια, το αλβανικό υπουργείο Εσωτερικών μπορεί από αύριο να ισχυριστεί ότι ο Μπελέρης δεν μπορεί να ορκιστεί δήμαρχος αφού δεν κατοικεί στα όρια του δήμου του και αυτομάτως να εκπέσει του αξιώματος.

Αλβανία: Η παγίδα του Ράμα και το μήνυμα Μπελέρη από τη φυλακή-1
Από σήμερα διεύθυνση «κατοικίας» του Φρέντι Μπελέρη θεωρείται αυτή των φυλακών Αυλώνα όπου κρατείται, εκτός των ορίων του Δήμου Χειμάρρας, και αυτό συνιστά αιτία έκπτωσης από το αξίωμα του δημάρχου.
Η διαδήλωση
Η σκλήρυνση της στάσης της Αθήνας που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα με τη διαδήλωση υπέρ του Μπελέρη, στην οποία έλαβαν μέρος ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών, είχε ως στόχο να μεταφερθεί στον Εντι Ράμα το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί μια τέτοια μεθόδευση χωρίς να εγείρει ζήτημα για την ποιότητα της δημοκρατίας στην Αλβανία. «Η δημοκρατία δεν φυλακίζεται», είπε ο Κώστας Μπακογιάννης, υπονοώντας ότι η Ελλάδα θα καταγγείλει την Αλβανία στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και θα επηρεάσει αρνητικά την προσεχή έκθεση για τα Βαλκάνια που αναμένεται τον Οκτώβριο. Ο επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, που συμμετείχε στη διαδήλωση, δήλωσε με νόημα ότι «αυτή η υπόθεση δεν πρέπει να γίνει ανάχωμα στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας». Το «μήνυμα ελήφθη» στα Τίρανα, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο Εντι Ράμα θα αλλάξει στάση. Τι είναι αυτό που συντηρεί την εμμονή του Αλβανού πρωθυπουργού; Σε τι στηρίζεται ώστε να ρισκάρει τις έως πρόσφατα καλές ελληνοαλβανικές σχέσεις;

Δ. Καραϊτίδης: Η Αλβανία έχει δυσανεξία στην ελληνική μειονότητα
Δ. Καραϊτίδης: Η Αλβανία έχει δυσανεξία στην ελληνική μειονότητα
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται «πάνω στην υπόθεση» ο Μάκης Βορίδης και ο Σταύρος Παπασταύρου. Ο Βορίδης, ειδικότερα, έχει μελετήσει σε βάθος την ιστορία της διένεξης, ενώ έχει συνομιλήσει με τους νομικούς που υπερασπίζονται τον Μπελέρη. Ο εκλεγμένος δήμαρχος (και πρώην πρόεδρος της Ομόνοιας) κρατείται στη βάση μιας, όπως όλα δείχνουν, αδύναμης και προσχηματικής δικογραφίας. Υποτίθεται ότι ο συνεργάτης του, Παντελής Κοκαβέσης, που επίσης συνελήφθη και κρατείται, επιχείρησε πριν από τις εκλογές να εξαγοράσει την ψήφο 14 ψηφοφόρων με 50 ευρώ την κάθε μία. Τεκμήρια δεν υπάρχουν, παρά μόνο ένας ισχυρισμός ότι η δοσοληψία έλαβε χώρα στην τουαλέτα του τόπου συνάντησης. «Μπροστά σου ακόμη και ο Ερντογάν είναι πρωταθλητής της δημοκρατίας», ήταν η πρόσφατη δήλωση Μπελέρη μέσα από τη φυλακή απευθυνόμενος στον Ράμα. Η Αθήνα κατανοεί ότι δεν είναι πρέπον να αμφισβητείται η ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και η ρητορική έχει μετατοπιστεί ελαφρώς. «Ας αφήσουμε κατά μέρος την αποφυλάκιση, απλώς επιτρέψτε στον Μπελέρη να ορκιστεί και αυτό μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα από τη φυλακή». Αυτό είναι σήμερα το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, πηγές της οποίας υπογραμμίζουν ότι η ορκωμοσία δεν «κολλάει» στο υποτιθέμενο αδίκημα. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης έχει ζητήσει επανειλημμένως από την Αλβανή ομόλογό του Ολγα Τζάτσκα απλώς να επιτραπεί στον Μπελέρη να ορκιστεί. Φαίνεται όμως πως εάν γίνει αυτό, τότε ανατρέπεται ο σχεδιασμός του Εντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός φέρεται να είχε δώσει διαβεβαιώσεις στην ελληνική πλευρά ότι η υπόθεση θα διευθετηθεί.

Οι ιδιοκτησίες των ομογενών
Στον Αλβανό πρωθυπουργό καταλογίζεται ότι υποστηρίζει (ηθικά) όσους Αλβανούς μεγαλοεπιχειρηματίες θέλουν να υφαρπάξουν τους τίτλους ιδιοκτησίας των Ελλήνων, οι οποίοι ποτέ δεν έχουν διευθετηθεί επακριβώς μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος. Μόνο τίτλοι καλλιέργειας έχουν αποδοθεί, οι οποίοι αγοράζονται έναντι πινακίου φακής από μεγάλα συμφέροντα. Οι τίτλοι μπορούν να «μεταλλαχθούν» σε τίτλους ιδιοκτησίας και να ρυθμιστούν δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περίφημη Ριβιέρα της Χειμάρρας μέσα από αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Σύμφωνα με αυτή την ερμηνεία, η εκλογή Μπελέρη απειλεί τα σχέδια του αλβανικού κατεστημένου. Ο Μπελέρης δεν χαίρει θαυμασμού από τους Αλβανούς. Φέρεται να είχε έστω κάποια επαφή ως 20άρης με την οργάνωση ΜΑΒΗ – Μέτωπο Απελευθέρωσης Βορείας Ηπείρου. Ωστόσο, εκείνο που τον καθιστά ανεπιθύμητο στα Τίρανα δεν είναι το «υπερ-πατριωτικό παρελθόν» του. Είναι το σκληρό χρήμα. Αλλά και κάτι άλλο…

Ο Μπελέρης εξελέγη με την υποστήριξη του κόμματος του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα (βάζοντας τέλος σε μια μακροχρόνια μεταξύ τους αντιπαλότητα). Ράμα και Μπερίσα είναι ορκισμένοι εχθροί, με αποτέλεσμα η Χειμάρρα να έχει γίνει ακόμη ένα πεδίο της σύγκρουσής τους – με θύμα τον Μπελέρη. Εμπειροι περί των Βαλκανίων λένε ότι ο Ράμα «αντέχει» να παίζει ένα τόσο σκληρό παιχνίδι με την Αθήνα, διότι ο Μπερίσα είναι «ανεπιθύμητο πρόσωπο» για την Ουάσιγκτον. Στις 19 Μαΐου 2021 ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ευθέως ότι ο Μπερίσα είναι ανεπιθύμητος για τις ΗΠΑ, διότι εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, ο Φρέντι Μπελέρης δεν διαθέτει άδεια εισόδου στις ΗΠΑ.

Ο Ράμα επικαλείται το γεγονός ότι το δικαστήριο που αποφασίζει για τον Μπελέρη είναι ανεξάρτητο. Ιδρύθηκε το 2019, κατόπιν πιέσεων των ΗΠΑ για την αναμόρφωση της αλβανικής Δικαιοσύνης. Πρόκειται για το περίφημο SPAK (Special Anti-Corruption Structure – Ειδική Δομή κατά της Διαφθοράς) που περιλαμβάνει τρία σώματα, την Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, το Εθνικό Γραφείο Ερευνας και το Ειδικό Πρωτοδικείο Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος. Στις 2 Αυγούστου ανακοινώθηκε ότι ο Μπελέρης θα δικαστεί για «ενεργητική διαφθορά σε εκλογές» από το Ειδικό Πρωτοδικείο. Κατά συνέπεια προεξοφλείται ότι το νέο αίτημά του για αποφυλάκιση (που θα εκδικαστεί στις 21 Αυγούστου) θα απορριφθεί.

Πρέπει να προσθέσουμε ότι η αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα και ιδίως η πολυπράγμων πρέσβειρα Γιούρι Κιμ, που απήλθε μόλις στις 10 Ιουλίου (και προήχθη σε βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ με αντικείμενο την Ευρώπη και την Ασία), έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δόμηση του SPAK, αλλά και ευρύτερα στην αναμόρφωση της αλβανικής Δικαιοσύνης (και συχνά έγινε στόχος επικριτικών σχολίων από Αλβανούς αντιαμερικανούς…). Αρκεί μόνο να πούμε ότι αγγελία για την πλήρωση έξι κενών θέσεων στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο και στο Ανώτατο Εισαγγελικό Σώμα της χώρας υπάρχει αυτή τη στιγμή φαρδιά-πλατιά στην ιστοσελίδα της αμερικανικής πρεσβείας. Οσοι πιστοί προσέλθετε…

Κατά συνέπεια, ο Ράμα ρισκάρει γιατί (μάλλον πιστεύει ότι) στηρίζεται στους Αμερικανούς που έχουν τον Μπερίσα (και μαζί και τον Μπελέρη) «κόκκινο πανί». Ενα «προχωρημένο» σενάριο, που περιλαμβάνει την έκπτωση του Μπελέρη (με ή χωρίς αποφυλάκιση) και στη συνέχεια την αντικατάστασή του στη δημαρχία Χειμάρρας από έναν «μετριοπαθή» ομογενή εκτός του κύκλου Μπερίσα, έχει συζητηθεί σε κάποιες πρωτεύουσες και ίσως τελικά πραγματοποιηθεί, αλλά προς το παρόν η Αθήνα εμμένει στη στήριξη Μπελέρη και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να το υιοθετήσει.

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Παραγωγή διαστημικών τροφίμων ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μπριζόλες, πουρές πατάτας, γλυκά και άλλες… λιχουδιές θα έχουν στη διάθεση τους αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα όσοι θα διαμένουν μόνιμα σε Σελήνη, Άρη και άλλους κόσμους εάν είναι πετυχημένα τα πειράματα που ξεκινούν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο οποίο θα αξιολογηθεί η βιωσιμότητα της καλλιέργειας των λεγόμενων εργαστηριακών τροφίμων σε συνθήκες μηδενικής ή χαμηλής σε σχέση με τη Γη βαρύτητας και ταυτόχρονα υψηλότερης ακτινοβολίας που υπάρχει στο Διάστημα και σε άλλους δορυφόρους και πλανήτες.

Η ESA χρηματοδοτεί την έρευνα για τη διερεύνηση νέων τρόπων μείωσης του κόστους σίτισης ενός αστροναύτη, το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα 20 χιλιάδες ευρώ ημερησίως. Η ερευνητική ομάδα της αποστολής λέει ότι το πείραμα είναι ένα πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας μικρής πιλοτικής μονάδας παραγωγής τροφίμων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σε δύο χρόνια.

«Η τροφή που καλλιεργείται στο εργαστήριο θα είναι απαραίτητη για να πραγματοποιηθεί ο στόχος του να γίνει ο άνθρωπος ένα πολυπλανητικό είδος» είπε στο BBC ο Δρ. Άκιλ Σάμσουλ Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της Frontier Space με έδρα το Μπέντφορντ στη Βρετανία η οποία αναπτύσσει την ιδέα με ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου.

Τα τρόφιμα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο περιλαμβάνουν την καλλιέργεια συστατικών τροφίμων, όπως πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και δοχεία και στη συνέχεια την επεξεργασία τους για να φαίνονται και να έχουν γεύση σαν τη… συμβατική τροφή.
Κοτόπουλο που καλλιεργείται στο εργαστήριο πωλείται ήδη στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη ενώ μπριζόλες που καλλιεργούνται στο εργαστήριο αναμένουν έγκριση στη Βρετανία και το Ισραήλ. Οι θιασώτες αυτής της ιδέας κάνουν λόγο για σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής γεωργικών τροφίμων, όπως λιγότερη χρήση γης και μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αλλά στο Διάστημα ο πρωταρχικός παράγοντας είναι η μείωση του κόστους.

«Το όνειρό μας είναι να έχουμε εργοστάσια σε τροχιά και στη Σελήνη. Πρέπει να δημιουργήσουμε εγκαταστάσεις παραγωγής εκτός κόσμου, αν θέλουμε να παρέχουμε την υποδομή που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να ζουν και να εργάζονται στο Διάστημα» λέει ο Σάμσουλ.

Naftemporiki.gr

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

H «γεωπολιτική» του Βατικανού θα «επιλέξει» τον νέο Πάπα

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Ο Πάπας εκοιμήθη, ζήτω ο νέος Πάπας». Φρενήρεις και παράξενες μέρες ζει το Βατικανό, όπου η θλίψη για την απώλεια του Πάπα Φραγκίσκου συνυπάρχει πλέον με τις σκέψεις για τη διαδοχή του. Σε ένα εξαιρετικά περίπλοκο παγκόσμιο σκηνικό και με μια βαθιά διχασμένη Καθολική Εκκλησία.

Το Βατικανό οδεύει προς ένα κονκλάβιο σε τρεις εβδομάδες,  στο οποίο έχουν ήδη εμφανιστεί 15 παπικοί υποψήφιοι και το ερώτημα είναι αν ο διάδοχος του Φραγκίσκου θα πορευτεί στα χνάρια του ή θα αλλάξει ρότα. Ο νέος Ποντίφικας θα πρέπει να κρατήσει το τιμόνι του Καθολικής Εκκλησίας σε αχαρτογράφητες θάλασσες, ίσως όπως κανένας από τους πρόσφατους προκατόχους του.

«Ο Φραγκίσκος ήταν ένας Πάπας που ήθελε μια πραγματικά Οικουμενική Εκκλησία, ικανή να αντισταθεί στους ανέμους του χρόνου, να απορρίψει τη βία και τον πόλεμο», λέει στη Ναυτεμπορική βετεράνος Ιταλός διπλωμάτης, γνώστης της «εσωτερικής αυλής» στο Βατικανό. «Αυτό που μένει  ως κληρονομιά από τον Πάπα Φραγκίσκο ήταν η ανάγκη να ενώσει τον κόσμο, να συνδυάσει τους κόκκους της παγκόσμιας πολιτικής και  να εκτονώσει τις συγκρούσεις που σημαδεύουν την εποχή μας, της οποίας οι αθώοι είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το τίμημα», λέει ο διπλωμάτης, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Ο Φραγκίσκος αντιστάθηκε στον άνεμο του χρόνου, για να χρησιμοποιήσω τη φόρμουλα του Καμύ, που στην εποχή μας είναι ένας αέρας πολέμου, επανεξοπλισμών, βίας και κρίσης των μεγάλων ιδεών και δογμάτων που έχουν σημαδέψει στη σύγχρονη ιστορία τη δυνατότητα απελευθέρωσης της ανθρωπότητας»

Αχαρτογράφητα νερά

Σε μια άκρως γεωπολιτική φάση της ιστορίας, φαίνεται δύσκολο για το επόμενο κονκλάβιο να αγνοήσει τις προκλήσεις που θα πρέπει και θα θέλει να αντιμετωπίσει ο νέος Πάπας. Από την Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ μέχρι την Κίνα, από τη Μέση Ανατολή έως την υποσαχάρια Αφρική, η ατζέντα της Αγίας Έδρας ήταν  ξεκάθαρη.

Όπως έγραψε ο ο Τζον Αλεν, εκδότης του περιοδικού Crux , που ειδικεύεται στην κάλυψη του Βατικανού, με τον Πάπα Φραγκίσκο η Εκκλησία πλέον «έχει σημασία, μετράει»

Οι πάπες καλούνται να ηγηθούν τόσο  ad extra  όσο και  ad intra , δηλαδή στον ευρύτερο κόσμο και στο εσωτερικό της Καθολικής Εκκλησίας. Και στα δύο μέτωπα, ο Φραγκίσκος  ήταν ένας παράγοντας αλλαγής.

Ο Φραγκίσκος είχε τέσσερις βασικές προτεραιότητες:

-Την προστασία του περιβάλλοντος

-Τους μετανάστες και  τους πρόσφυγες.

-Τον διασκεθρησκειακό διάλογο, ειδικά με το Ισλάμ

-Και την προσπάθεια επίλυσης των συγκρούσεων και εδραίωσης της ειρήνης σε όλον τον κόσμο- από την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία μέχρι την Ουκρανία και τη Γάζα.

«Ο Φραγκίσκος ήταν ο πρώτος πραγματικά πολυμερής Πάπας της ιστορίας. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, για παράδειγμα, ο Φραγκίσκος πήρε μια ουσιαστική θέση, πιο κοντά σε αυτή της Κίνας, της Ινδίας και της Βραζιλίας, παρά σε εκείνη της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου ή των Βρυξελλών, εκφράζοντας συμπόνια για τα Ουκρανικά θύματα, αλλά αρνούμενος να καταδικάσει τη Ρωσία κατηγορηματικά και υποδηλώνοντας ότι μπορεί να ευθύνεται εν μέρει το ΝΑΤΟ. «Συνολικά, γράφει ο Τζον Αλεν, «η φιλοδοξία του Πάπα ήταν να εμπνεύσει μια εκδοχή του 21ου αιώνα της διαδικασίας του Ελσίνκι της δεκαετίας του 1970, η οποία συνέβαλε στο  να μειώσει τις εντάσεις στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου».

Αποτέλεσμα της πολυμέρειας του Φραγκίσκου ήταν μια περιστασιακά τεταμένη σχέση με την Αμερική. Όπως πολλοί λατινοαμερικανοί ιεράρχες, ο Αργεντίνος Πάπας ανέλαβε τα καθήκοντά του, διατηρώντας μια αμφίθυμη στάση απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεδομένης της ιστορίας τους στην περιοχή. Σε όλη τη διάρκεια της παπικής του θητείας, μερικές από τις πιο έντονες επικρίσεις κατά του Φραγκίσκου προέρχονταν από Αμερικανούς συντηρητικούς, τόσο κοσμικούς όσο και Καθολικούς.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι πριν την  επίσημη ανάληψη της εξουσίας από τον πρόεδρο Τραμπ, ο Φραγκίσκος  διόρισε τον φιλελεύθερο καρδινάλιο του Σαν Ντιέγκο, Ρόμπερτ  Μακ Ιλρόι ως τον κύριο συνομιλητή της αμερικανικής εκκλησίας με την κυβέρνηση Τραμπ. Ο Μακ Ιλρόι είναι υπέρ των μεταναστών και ισχυρός επικριτής της κοινωνικής ανισότητας.

Μια άλλη χώρα που αισθάνθηκε συχνά θιγμένη από τον  Πάπα Φραγκίσκο ήταν το Ισραήλ, ηγετικά στελέχη του οποίου κατηγόρησαν τον Ποντίφικα για ψευδή ηθική ισοδυναμία , καθώς καταδίκασε τόσο τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023,  όσο και τις σφαγές στη Γάζα. Αρκετοί Εβραίοι ηγέτες κατηγόρησαν  μάλιστα τον Φραγκίσκο ότι πυροδότησε μια «κρίση» στις εβραιοκαθολικές σχέσεις.

« Στην πραγματικότητα, ο Πάπας Φραγκίσκος ήταν εκείνος ο άνθρωπος που τραγουδούσε στην εποχή μας, ακόμα κι αν η μελωδία του δεν ήταν πάντα μουσική στα αυτιά όλων. Αυτός ο ποντίφικας από τα «άκρα της γης» έστειλε έναν στρατό από «ιεραποστόλους του ελέους» ,από την πολιορκητική,  φρουρά που ήταν η Καθολική Εκκλησία πριν από την εκλογή του», λέει ο Τζον Αλεν .

Βατικανό και γεωπολιτική

Για την ιστορία πάντως, το Βατικανό συνδέθηκε συχνά με την παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή. Ο Πολωνός Πάπας Ιωάννης Παύλος  Β`, που εξελέγη  τον Οκτώβριο του 1978 φαίνεται ξεκάθαρα από την ιστορία ότι είχε «επιλεγεί» από μια εξελισσόμενη γεωπολιτική κατάσταση. Σπάζοντας μάλιστα την παράδοση ο Πάπας να είναι Ιταλός, ο κατά κόσμον Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλα -Ιωάννης Παύλος Β` -διαδραμάτισε ρόλο στην πτώση της ΕΣΣΔ.Το 1978, άλλωστε, η Πολωνία ήταν ακόμη δορυφόρος της ΕΣΣΔ .

Εβδομήντα πέντε χρόνια νωρίτερα επίσης-στο πρώτο Κονκλάβιο του 20ου αιώνα – η ευρωπαϊκή γεωπολιτική είχε παίξει έναν εξίσου ισχυρό αλλά αντίθετο ρόλο. Το 1903 η Αυτοκρατορία των Αψβούργων άσκησε βέτο στην εκλογή του φιλογάλλου Καρδινάλιου, Μαριάνο Ραμπόλα, και επέβαλε έναν από τους υπηκόους της, τον πατριάρχη της Βενετίας, Τζουζέπε Μελχιόρε Σάρτο ως Πάπα Πίου Ι. Με τον θάνατό του το 1914, η Καθολική Εκκλησία έδειξε ότι είχε εισέλθει στον Εικοστό αιώνα ,χωρίς την  αδράνεια του 19ου αιώνα.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε ξεκινήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα και το Κονκλάβιο εξέλεξε Πάπα τον Αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια, Τζιάκομο Ντάλα Κιέζα ως  Βενέδικτο XV. Ο Πάπας είχε απευθύνει μάλιστα την περίφημη έκκληση του 1917 κατά της «άχρηστης σφαγής», η οποία στο μεταξύ είχε γίνει πιο τρομακτική από ποτέ στην ιστορία. Η ποιμαντική κραυγή πόνου του Βενέδικτου XV συνέπεσε σε πολλά, με τα «Δεκατέσσερα Σημεία» με τα οποία ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντροου Γουίλσον υπαγόρευσε τις συνθήκες ειρήνης σε μια κατεστραμμένη Ευρώπη, δύο χρόνια αργότερα.

Η γεωπολιτική υπαγόρευσε το προφίλ ενός Πάπα ακόμα και το 1939, όταν ήδη χτυπούσαν τα τύμπανα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Κονκλάβιο σε μια αστραπιαία σύσκεψη, εξέλεξε τότε τον Εουτζένιο Πατσέλι , υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού, ως Πάπα Πίο IB’, που κατηγορήθηκε πώς  δεν είχε το κουράγιο να υψώσει το ανάστημά του εναντίον των Ναζί ούτε συμπαραστάθηκε στους διωκόμενους Εβραίους.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική
Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Κουρσκ: Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν μονή – Νυχτερινή επιδρομή ρωσικών drones στην Ουκρανία

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Μια μονή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία είχαν οχυρωθεί ουκρανικά στρατεύματα, ανακατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Βάσει πηγών που επικαλείται το πρακτορείο TASS, οι ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τη μονή του Αγίου Νικολάου Μπελογκόρσκι στο χωριό Γκορνάλ.

Ρωσικό κανάλι στο Telegram μετέδωσε ότι η Ουκρανία είχε αναπτύξει στρατεύματα, πυροβολικό και συστήματα εκτόξευσης μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην ιστορική μονή, την οποία η Ρωσία ανακατέλαβε έπειτα από 10 ημέρες σφοδρών μαχών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Reuters από την πλευρά του αναμετέδωσε τις συγκεκριμένες πληροφορίες, επισημαίνοντας  ότι δεν ήταν σε θέση να τις επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή.

Η Ρωσία απωθεί σταδιακά τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα από την περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία είχαν εισβάλει αιφνιδιαστικά τον περασμένο Αύγουστο.

Η Μόσχα απάντησε στέλνοντας ισχυρές ενισχύσεις, περιλαμβανομένων στρατιωτών της συμμάχου της Βόρειας Κορέας.

Ουκρανία: Νυχτερινή επιδρομή ρωσικών drones

Εξάλλου η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε σύμφωνα με το Reuters ότι η Ρωσία εξαπέλυσε στη διάρκεια της νύκτας 54 μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 38 μη επανδρωμένα αεροσκάφη ενώ 16 άλλα δεν έφθασαν τους στόχους τους, πιθανόν λόγω αντιμέτρων ηλεκτρονικού πολέμου.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή11 λεπτά πριν

Παραγωγή διαστημικών τροφίμων ξεκινά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος

Μπριζόλες, πουρές πατάτας, γλυκά και άλλες… λιχουδιές θα έχουν στη διάθεση τους αρχικά οι αστροναύτες και αργότερα όσοι θα διαμένουν...

Διεθνή41 λεπτά πριν

H «γεωπολιτική» του Βατικανού θα «επιλέξει» τον νέο Πάπα

«Ο Πάπας εκοιμήθη, ζήτω ο νέος Πάπας». Φρενήρεις και παράξενες μέρες ζει το Βατικανό, όπου η θλίψη για την απώλεια...

Διεθνή1 ώρα πριν

Κουρσκ: Οι Ρώσοι ανακατέλαβαν μονή – Νυχτερινή επιδρομή ρωσικών drones στην Ουκρανία

Μια μονή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, στην οποία είχαν οχυρωθεί ουκρανικά στρατεύματα, ανακατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με ρωσικά...

Αναλύσεις1 ώρα πριν

Στάβερης: «Η μάχη στο διάστημα»

Στην εκπομπή LEADERS στις 21 Απριλίου 2025 με τον Ηλία Παπανικολάου, ο σύμβουλος τεχνητής νοημοσύνης και κυβερνοασφάλειας, πρώην Γενικός Γραμματέας...

Άμυνα2 ώρες πριν

Που υπερέχει ο Αρχύτας των Bayraktar;

Το Αρχύτας II υπερέχει σε κάποιους τομείς και ετοιμάζεται για την Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι έχει ορισμένα πλεονεκτήματα

Δημοφιλή