REAL TIME |

ΥΠΕΞ Κίνας για Κύπρο:Κανένας να μην παραβιάζει εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας

ΥΠΕΞ Κίνας για Κύπρο:Κανένας να μην παραβιάζει εδαφική ακεραιότητα άλλης χώρας

Σημαντική δήλωση της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ για την Κύπρο

Τη θέση ότι καμία χώρα δεν πρέπει να παραβιάζει ή να έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εδαφική ακεραιότητα ή την κυριαρχία μιας άλλης χώρας, διατύπωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νιγκ σε τοποθέτησή της για την Κύπρο.

Η κ. Νιγκ μιλούσε τη Δευτέρα στο Υπουργείο, στο Πεκίνο, σε συνάντηση με ομάδα Κύπριων δημοσιογράφων που επισκέπτονται την Κίνα στο πλαίσιο προγράμματος του Κινεζικού Ινστιτούτου Εξωτερικής Πολιτικής, σε συνεργασία με την κινεζική Πρεσβεία στη Λευκωσία, παρουσία της Πρέσβειρας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λαϊκή Δημοκρατίας της Κίνας Μάρθας Μαυρομάτη.

Ερωτηθείσα πώς οι δύο χώρες μπορούν να βοηθήσουν η μια την άλλη προς υλοποίηση της αρχής για «μια Κίνα και μια Κύπρο» δεδομένης της παρουσίας της Κίνας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, η κ. Νιγκ εξήγησε πως η διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για την Κίνα. Υπογράμμισε πως πρώτα απ’ όλα, σε διεθνές επίπεδο, θα πρέπει να διασφαλιστεί η αρχή ότι η εδαφική ακεραιότητα αποτελεί βασικό συμφέρον κάθε κυρίαρχου κράτους και καμία άλλη χώρα δεν θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει. Και δεύτερον, όπως πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον είτε στο Συμβούλιο Ασφαλείας είτε στην ΕΕ είτε σε οποιοδήποτε άλλο διεθνές φόρουμ, εφόσον συμφωνούμε στην αρχή ότι η κυριαρχία δεν πρέπει να παραβιάζεται από καμία άλλη χώρα».

«Έτσι αντιλαμβάνομαι την κατάσταση, η τήρηση ορισμένων αρχών είναι πολύ σημαντική διεθνώς», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση τόνισε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική περιοχή, υποδεικνύοντας ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή αυτή επηρεάζει τις εξελίξεις σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Εξήγησε πως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει τον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, ώστε οι χώρες της περιοχής να διασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα για τον εαυτό τους, σημειώνοντας παράλληλα πως υπό αυτή την έννοια, αυτό θα ήταν επωφελές για όλους.

Στο πλαίσιο της συζήτησης με τους Κύπριους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ τόνισε ότι καθώς η Κίνα είναι μια μεγάλη χώρα σε μέγεθος, πληθυσμό και οικονομία, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διαδραματίσει υπεύθυνο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. «Η Κίνα είναι πλέον όλο και πιο ενεργή, όλο και πιο ενεργά εμπλεκόμενη σε διεθνή ζητήματα. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στον κόσμο», σημείωσε.

Αναφέροντας ότι επί του παρόντος, οι δυτικές δυνάμεις είναι αυτές που κυριαρχούν στη διεθνή τάξη πραγμάτων, σημείωσε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να υπερασπιστούν η μία την άλλη και να σταθούν ενωμένες για να διαφυλάξουν τα δικαιώματά τους.

Η Μάο Νιγκ είπε ακόμη ότι ο κόσμος γνωρίζει την Κίνα μέσω των λεγόμενων διεθνών μέσων ενημέρωσης και αυτά τα μέσα ίσως ελέγχονται από τις δυτικές χώρες, ιδίως τις ΗΠΑ. Έτσι, συμπλήρωσε, «υπάρχουν πολλές ψευδείς ειδήσεις, παραπληροφόρηση» κάποιες φορές, σκόπιμα και κάποιες άλλες ακούσια. Σε κάθε περίπτωση, είπε, «η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να κατανοήσει καλά την Κίνα διαβάζοντας μόνο δυτικές εφημερίδες».

Η κ. Νιγκ εξήγησε ακόμη ότι η Κίνα ξεκίνησε τη μεταρρύθμιση και το άνοιγμα της χώρας πριν από περίπου 40 χρόνια και πως πριν από αυτό το διάστημα η χώρα και ο πληθυσμός της βίωναν την πείνα και σκληρές συνθήκες διαβίωσης. «Δεν είχαμε αρκετό φαγητό, δεν είχαμε αξιοπρεπή στέγαση ούτε καν βασικές συνθήκες διαβίωσης. Ο κινεζικός λαός υπέφερε πολύ», είπε, προσθέτοντας ωστόσο πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών η Κίνα αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα. «Εξασφαλίσαμε μια καλύτερη ζωή για το λαό μας, οικοδομήσαμε μια αλλαγή και ένα ειρηνικό περιβάλλον για να αναπτυχθούμε. Ευχόμαστε η επόμενη γενιά μας να έχει ένα καλύτερο περιβάλλον και ακόμη καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», τόνισε, υποδεικνύοντας πως η Κίνα δεν θεωρεί πως ο πόλεμος αποτελεί μέσο ή επιλογή προς επίτευξη αυτού του στόχου.

«Η ειρηνική ανάπτυξη είναι ο στόχος. Οι Κινέζοι αγαπούν την ειρήνη», τόνισε, υποδεικνύοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικαίωμά της να αναπτυχθεί και να παρέχει στους ανθρώπους της μια καλύτερη ζωή, κάτι που αποτελεί άλλωστε και ευθύνη της κάθε κυβέρνησης.

Νωρίτερα η ομάδα των Κύπριων δημοσιογράφων είχε συνάντηση με την Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κινεζικού ΥΠΕΞ Τσι Χαν ενώ είχε και την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εβδομαδιαία ενημέρωση Τύπου στο Υπουργείο.

Ακολούθως οι Κύπριοι δημοσιογράφοι επισκέφτηκαν το  Κινεζικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής στο κτιριακό σύμπλεγμα της Απαγορευμένης Πόλης όπου συναντήθηκαν με τη διευθυντική ομάδα και παρακάθισαν σε δείπνο εργασίας που παρέθεσε προς τιμήν της κυπριακής δημοσιογραφικής αποστολής το Ινστιτούτο.

Πηγή: SigmaLive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube