Weather Icon

Ynet: «Τι ισχυρίζεται η ΜΙΤ για τους πράκτορες της Μοσάντ»

Ynet: «Τι ισχυρίζεται η ΜΙΤ για τους πράκτορες της Μοσάντ»

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT ισχυρίστηκε ότι μετά από μήνες κρυφής παρακολούθησης έχει αποκαλύψει ένα «δίκτυο φαντάσματα» 56 λειτουργών που δρούσαν στη χώρα στην υπηρεσία της Μοσάντ και παρακολουθούσαν μη Τούρκους πολίτες, γράφει η ισραηλινή Ynet.

Το δημοσίευμα επικαλείται την τουρκική εφημερίδα Sabah, που αναφέρει ότι επτά από αυτούς συνελήφθησαν. Σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, οι συλληφθέντες ομολόγησαν τα εγκλήματα που διέπραξαν. Δημοσιεύτηκε μάλιστα και το αρχείο σύλληψης.

Σύμφωνα με τους Τούρκους – συνεχίζει το ισραηλινό δημοσίευμα -οι 56 πράκτορες ήταν μέλη εννέα διαφορετικών δικτύων, τα οποία παρακολουθούνταν όλα από τη Μοσάντ από το Τελ Αβίβ. Έγγραφα από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι οι πράκτορες συνέλεγαν πληροφορίες για αλλοδαπούς μέσω διαφόρων μεθόδων παρακολούθησης, κινήσεων οχημάτων χρησιμοποιώντας GPS και εισβολής σε δίκτυα που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης χρησιμοποιώντας συσκευές WiFi και εντοπισμού τοποθεσίας.

Κινητά τηλέφωνα για μία χρήση

Οι ακτιβιστές παρακολουθούσαν επίσης σωματικά διάφορους στόχους και μαγνητοσκοπούσαν συναντήσεις – μια επιχείρηση που, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «επιβλέπονταν από έναν Ισραηλινό αραβικής καταγωγής, τον Σουλεϊμάν Αγκμπαρίγια».

Το κατασκοπευτικό δίκτυο, σύμφωνα με τους Τούρκους, περιελάμβανε πολίτες από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν διάφορες ψεύτικες ιστοσελίδες, σε πολλές γλώσσες – και ιδιαίτερα στα αραβικά – για να αποκτήσουν τοποθεσίες και διευθύνσεις IP.

Όλη η επικοινωνία μεταξύ των πρακτόρων της Mossad στην Τουρκία και στο εξωτερικό γινόταν μέσω γραμμών κινητής τηλεφωνίας που ήταν η μοναδική τους χρήση και οι οποίες ανήκουν σε άτομα με πλαστές ταυτότητες στην Ισπανία, την Αγγλία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, τη Μαλαισία, την Ινδονησία και το Βέλγιο.

Τι λέει το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας

Ένας από τους ηγέτες του δικτύου, ένας πράκτορας της Μοσάντ ονόματι «Shirin Aliyan», του οποίου το πραγματικό όνομα δεν μπόρεσε να ανακαλύψει η MIT, χρησιμοποίησε μια γερμανική τηλεφωνική γραμμή για να δώσει εντολή σε έναν Παλαιστίνιο ονόματι «Khaled Nijim» να δημιουργήσει πολλές ιστοσελίδες.

Παραπλανητική, «ψευδής» ιστοσελίδα των ισραηλινών πρακτόρων

Αυτοί οι ιστότοποι δημιουργήθηκαν ειδικά για να οδηγήσουν συγκεκριμένους στόχους σε αυτούς και κάνοντας κλικ στους συνδέσμους θα εκτεθούν σε έναν ιό – και έτσι το δίκτυο θα μπορούσε να διεισδύσει στα τηλέφωνά τους.

Κυβερνομελέτες

Σύμφωνα με το MIT, η μονάδα του δικτύου κατασκοπείας που σταθμεύει στην Κωνσταντινούπολη έλαβε μελέτες στον κυβερνοχώρο και τεχνική υποστήριξη από έναν 24χρονο άνδρα ονόματι Parihanshi Patel Kulhari, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας εταιρείας στον κυβερνοχώρο στο Τελ Αβίβ. Ο Kulhari, ο οποίος βρισκόταν σε τακτική επαφή με πράκτορες της Μοσάντ, τους εξήγησε πώς να χακάρουν τα τηλέφωνα των στόχων και αυτά τα άρθρα θα έκαναν κλικ σε αυτούς.

Ιστοσελίδα «δόλωμα»

Επιπλέον, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες ανακάλυψαν ότι η Μοσάντ έστειλε πράκτορες αραβικής καταγωγής από την Κωνσταντινούπολη στον Λίβανο και τη Συρία, για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να σημαδέψουν στόχους – έτσι ώστε να τους χτυπήσουν οπλισμένα drones.

Επιπλέον, πράκτορες στάλθηκαν στη Βηρυτό για να συλλέξουν πληροφορίες. Ανακάλυψαν, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, τις ακριβείς συντεταγμένες ενός κτιρίου που επανδρώνεται από προσωπικό της Χεζμπολάχ, καθώς και τις ταυτότητες ανώτερων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων που κατοικούν στον τρίτο όροφο του ίδιου κτιρίου.

Ψεύτικες ιστοσελίδες που δημιούργησε το «δίκτυο κατασκοπείας» της Μοσάντ στην Τουρκία

Ένας άλλος από τους αρχηγούς του δικτύου κατασκοπείας, με το παρατσούκλι «Abdullah Kassem» και του οποίου η πραγματική ταυτότητα είναι άγνωστη επειδή σύμφωνα με τους Τούρκους βρίσκεται στο Ισραήλ, παρουσιάστηκε ως Ιορδανός που ζει στη Σουηδία και διέταξε εξ αποστάσεως έναν άνδρα ονόματι Ziad Sa’adin να φωτογραφίσει και αναλύσει ένα κτίριο στρατηγικής σημασίας στη Δαμασκό.

Σερβία-Ντουμπάι-Μπανγκόκ

Επιπλέον, υποστηρίζεται ότι η Μοσάντ χρησιμοποίησε δεκάδες κατασκόπους -μεταξύ των οποίων και Τούρκοι πολίτες- σε ένα μυστικό ταξίδι που ξεκίνησε από τη Σερβία, συνεχίστηκε στο Ντουμπάι και κατέληξε στην Μπανγκόκ. Στην Ταϊλάνδη, όπου, όπως στη Σερβία και το Ντουμπάι, οι Τούρκοι μπορούν να εισέλθουν χωρίς βίζα, οι ακτιβιστές οδηγήθηκαν στο κέντρο της Μοσάντ για να μάθουν την κατασκοπεία. 

Εκεί, ένας Τούρκος ονόματι Οκάν Αλμπαϊράκ – ένας πράκτορας της Μοσάντ που έφυγε από την Τουρκία σύμφωνα με την MIT – εκπαιδεύτηκε στο πώς να προετοιμάζει αναφορές, να παρακολουθεί στόχους, να αποφεύγει τις υπηρεσίες πληροφοριών, να αναλύει πληροφορίες και να τοποθετεί συσκευές παρακολούθησης σε αυτοκίνητα. 

Ο Μοχάμεντ Φίλι και ο Αμπντουλάχ Φαλάχα, πράκτορες της Μοσάντ στο Μαλάμπ, εντόπισαν το γραφείο του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου μιας συριακής επενδυτικής εταιρείας – και σχεδίασαν μια ληστεία για να κλέψουν το τηλέφωνό του, καθώς και έγγραφα και υπολογιστές. Ασχολήθηκαν επίσης με τον εντοπισμό Αιγύπτιων πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός γιατρού και ενός δημοσιογράφου που εγκατέλειψαν τη χώρα του.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρόλο που το ίδρυμα έχει «γραφεία» στη Μαλαισία, την Ινδονησία και τη Σουηδία – όλες οι επιχειρήσεις διαχειρίστηκαν από το Ισραήλ. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, δοκίμασαν την πίστη των ακτιβιστών απαιτώντας τους να ακολουθούν ψεύτικους στόχους που αποκαλούσαν «λευκούς» σε τζαμιά, εκκλησίες και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μετά την ολοκλήρωση πέντε σταδίων κατασκοπευτικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο κατάσκοπος σταθμεύει σε μια ξένη χώρα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τούρκοι καυχιούνται για τη σύλληψη «πρακτόρων της Mssad». Πριν από ενάμιση μήνα, αναφέρθηκε ότι η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών αποκάλυψε ένα δίκτυο 15 πρακτόρων και συνέλαβε έξι από αυτούς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, συνελήφθησαν επτά που φέρεται να κατασκόπευαν Παλαιστίνιους για λογαριασμό της Μοσάντ. Σε άλλες περιπτώσεις, η MIT εξέθεσε ένα ρωσικό δίκτυο κατασκοπείας και απέτρεψε μια ιρανική επίθεση κατά των Ισραηλινών, καταλήγει το ισραηλινό δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube