Σε μελέτη έκτασης 86 σελίδων, που δημοσιεύτηκε το 2019 αλλά επανήλθε στο προσκήνιο λόγω των τελευταίων εξελίξεων, επιχειρήθηκε η αποκωδικοποίηση της ομάδας Wagner και των σχετιζόμενων με αυτήν ιδιωτικών εταιρειών. Για την ακρίβεια, γίνεται ανάλυση του ρόλου των εργολάβων ιδιωτικών σωμάτων ασφαλείας (Private Military Security Contractors). Πρόκειται για στρατιωτικές οργανώσεις με μισθοφόρους, οι οποίες φέρονται να έχουν αναλάβει μέχρι στιγμής αρκετές ειδικές αποστολές διεθνώς.

Στην έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα, γίνεται συγκεκριμένα αναφορά στην εταιρεία RusCorp, θυγατρική της οποίας είναι εγγεγραμμένη στον Έφορο Εταιρειών Κύπρου. Σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι διασύνδεσης διαδραματίζει ο Αλεξέι Εντουάρντοβιτς Ντανίλιαντς. Είναι ενδεικτικό, μάλιστα, πως στην έκθεση γίνεται αναφορά στο νησί μας, τουλάχιστον πέντε φορές.

Η διασύνδεση της Wagner με την Κύπρο, δεν είναι προφανής, καθώς στην 86σελιδη μελέτη που εκπονήθηκε, γίνεται αναφορά σε ένα πλέγμα εταιρειών, πριν φτάσουμε στην «κυπριακή» RusCorp. Κοινό σημείο όλων αυτών των επιχειρηματικών οντοτήτων, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την αμερικανικών συμφερόντων έρευνα, είναι η εξυπηρέτηση των σκοπών κι επιδιώξεων του Κρεμλίνου.

Ως γνωστόν, η Wagner απασχολεί στην παρούσα φάση τα δυτικά ΜΜΕ για τη δράση της στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες από τον Φεβρουάριο του 2022 εισέβαλαν στην Ουκρανία. Τελευταίως, μάλιστα, έγινε μεγάλο θέμα όταν ο ηγέτης της μονάδας και πρώην στενός συνεργάτης του Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, τα έβαλε με την ηγεσία του ρωσικού στρατού.

Σε οπτικό υλικό το οποίο προκάλεσε αίσθηση διεθνώς, ο γνωστός ως πρώην «σεφ» του Πούτιν και του Κρεμλίνου, εμφανιζόταν να μιλά με σκληρή γλώσσα σε βάρος των επικεφαλής της ρωσικής εισβολής, γιατί η Wagner έμεινε χωρίς ανεφοδιασμό με αποτέλεσμα να έχει πολλές απώλειες.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη διασύνδεση της Wagner με την RusCorp, κλειδί φαίνεται να είναι ο Βαντίμ Γκούσεφ. Πρόκειται για μισθοφόρο, ο οποίος σχετίζεται, σύμφωνα πάντα με την μελέτη και με τις δυο στρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες φέρονται να έχουν κοινή φετηρία. Σημειώνεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων: «{…} Μετέπειτα συνελήφθη στην Ρωσία ως κατηγορούμενος για παραβίαση νόμων που απαγορεύουν τη μισθοφορική δραστηριότητα μετά από μια καταστροφική αναμέτρηση στην Παλμύρα, στην Συρία, το φθινόπωρο του 2013, η οποία απεκάλυψε τις σχέσεις του με την ομάδα Wagner. Απεικονίζεται σε φωτογραφία με καμουφλάζ ερήμου και φορώντας ένα φανελάκι με το λογότυπο της RusCorp στο μανίκι».

Η RusCorp Group Limited ενεγράφη αρχικά στην Μόσχα το 2006. Ο Αλεξέι Εντουάρντοβιτς Ντανίλιαντς χαρακτηρίζεται στη μελέτη ως ηγετικό εταιρικό στέλεχος της RusCorp, η οποία εμφανίζεται να έχει θυγατρικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τη δική μας έρευνα στο μητρώο του Εφόρου Εταιρειών Κύπρου, ο Ντανίλιαντς παρουσιάζεται ως αξιωματούχος σε τουλάχιστον δυο κυπριακές εταιρείες: Την Ruscorp Group Limited και την Ruscorp Limited.

Φιλεελύ