Weather Icon

Τί κρύβεται πίσω από την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Champions League; Ομάδα… στρατός με ιδιοκτήτη-φάντασμα

Τί κρύβεται πίσω από την αντίπαλο του Παναθηναϊκού στα προκριματικά του Champions League; Ομάδα… στρατός με ιδιοκτήτη-φάντασμα

Του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Η δευτεραθλήτρια Ουκρανίας, Ντνίπρο-1, θα βρεθεί στον δρόμο του Παναθηναϊκού στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League με τους «πράσινους» να ξεκινούν τις υποχρεώσεις τους στην Ευρώπη στις 25 Ιουλίου, στο Κόζιτσε της Σλοβακίας, που φιλοξενεί την ουκρανική ομάδα εξαιτίας του πολέμου. Η ιστορία της αντιπάλου του «Τριφυλλιού» παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Γέννημα της ΦΚ Ντνίπρο με ιδιοκτήτη… φάντασμα

Η Ντνίπρο-1 είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε το 2017 από τη χρεοκοπημένη φιναλίστ του Europa League, ΦΚ Ντνίπρο. Η ομάδα προήχθη στην κορυφαία κατηγορία το 2019, την ίδια χρονιά που συγχώνευσε στις τάξεις τις Ακαδημίες της ΦΚ Ντνίπρο, όταν η τελευταία διαλύθηκε και δημιουργήθηκε τεράστια διαμάχη για το αν είναι ο πραγματικός διάδοχος του συλλόγου που εξαφανίστηκε από τον χάρτη, με πρώην παίκτες του να καταδικάζουν την εξέλιξη και τους οργανωμένους φιλάθλους να μποϊκοτάρουν αγώνες.

Βλέπετε η χρεοκοπία που επισημοποιήθηκε το 2018 προήλθε, επειδή ο ιδιοκτήτης της ΦΚ Ντνίπορ, Ιχόρ Κολομόβκσι, δεν πλήρωσε παίκτες και προπονητές. Ο συγκεκριμένος φέρεται να είναι ο ιδιοκτήτης-φάντασμα του νέου συλλόγου Ντνίπρο-1, πίσω από τον οποίο βρίσκονταν κάποια πολύ ενδιαφέροντα… στοιχεία με περίεργο ρόλο.

Η παραστρατιωτική ομάδα που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

Η ομάδα φέρει ένα σήμα που θυμίζει έμβλημα ουκρανικής ειδικής αστυνομικής μονάδας. Πρόκειται για το σύνταγμα Dnipro-1 που είναι μία μονάδα αστυνομικού περίπολου, ειδικών καθηκόντων που δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2014 ως η πρώτη εθελοντική μονάδα που σχηματίστηκε υπό το Υπουργείο Εσωτερικών το 2014. Τί έγινε το 2014; Είναι η χρονιά που ξέσπασε πόλεμος στο Ντονμπάς, ο οποίος οδήγησε στην απόσχιση των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Το Dnipro-1 αρχικά είχε το ρόλο πολιτοφυλακής στη συνέχεια όμως είχε ξεκάθαρα παραστρατιωτική δράση. Κατηγορήθηκε πολλές φορές ως ιδιωτικός στρατός του Ουκρανού ολιγάρχη Κολομόβκσι, του ιδιοκτήτη-φάντασμα της ποδοσφαιρικής ομάδας δηλαδή που υποστήριζε το γκρουπ οικονομικά. Ο ολιγάρχης, ο οποίος ήταν ο κυβερνήτης του Ντνιπροπετρόφσκ την εποχή της σύγκρουσης του 2014, φέρεται να ξόδεψε 10 εκατ.δολάρια για τη δημιουργία της παραστρατιωτικής ομάδας, μέλη της οποίας τιμήθηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2022, από τον Υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας. Σημειωτέον, ότι η ομάδα έχει κατηγορηθεί με στοιχεία από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και τη Διεθνής Αμνηστία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου.

Όπως αναφέρουν ουκρανικές πηγές στο Sportdog, το φαινόμενο της σύνδεσης οπαδών με παραστρατιωτικές ομάδες ξεκίνησε από το 2014. Πολλοί οργανωμένοι είχαν δράση σε τέτοιου είδους τάγματα και με το ξέσπασμα του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022, αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πολέμησαν με τον ουκρανικό στρατό κατά των Ρώσων.

Τα ζόρια με τον πόλεμο

Το Ντνιπροπετρόφσκ, που ήταν η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, βομβαρδίστηκε σφοδρά κατά τις πρώτες μέρες της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, αναγκάζοντας τον σύλλογο να μετεγκατασταθεί στο Κόζιτσε της Σλοβακίας, όπου θα υποδεχτεί και τον Παναθηναϊκό στις 25 Ιουλίου 2023 στο πρώτο παιχνίδι του 2ου προκριματικού γύρου του Champions League.

Καθώς η σύγκρουση συνεχιζόταν, οι παίκτες αναγκάστηκαν να υπομείνουν ταξίδια 10 ωρών με πούλμαν πέρα ​​από τα πολωνικά σύνορα για ευρωπαϊκούς αγώνες. Η νεοσύστατη ομάδα παρά τις δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει τα εμπόδια που δημιούργησε ο πόλεμος και να γράψει ιστορία.

Το στοίχημα που της βγήκε

Κάθε επιτυχία ξεκινά από τον προπονητή. Ο Aλεξάντρ Κούτσερ αντικατέστησε τον Ιούλιο του 2022 τον επί δύο χρόνια Κροάτη προπονητή της Ντνίπρο, Ιγκόρ Γιοβίτσεβιτς, ο οποίος πήγε στη Σαχτάρ Ντόνετσκ και κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν 2022-2023 (τώρα είναι στην σουδαραβική Ριάντ). Η κίνηση θεωρήθηκε ριψοκίνδυνη καθότι ο 40χρονος είχε μικρή θητεία στους πάγκους.

Ξεκίνησε να κοουτσάρει τον Ιούλιο του 2020 ως παίκτης-προπονητής της Μέταλιστ, στην τεχνική ηγεσία της οποίας παρέμεινε έως το 2022. Με τη Μέταλιστ αναδείχτηκε πρωταθλητής στη δεύτερη κατηγορία του ουκρανικού πρωταθλήματος (Persha Liga) τη σεζόν 2021-2022 και κέρδισε το εισιτήριο της ανόδου στην ουκρανική Πρεμιέρ Λίγκα. Η έλευσή του έφερε μεγάλη κριτική, γιατί δεν είχε προπονήσει ποτέ ξανά ομάδα πρώτης κατηγορίας. Η κίνηση αποδείχτηκε όμως λίρα… εκατό.

Μέχρι τους «32» του Conference League

Υπό τις οδηγίες του Κούτσερ η Ντνίπρο τερμάτισε δεύτερη τη σεζόν 2022-2023, πέντε πόσους πίσω από την πρώτη Σαχτάρ, με την οποία κονταροχτυπιόταν βαθμολογικά κατά τη διάρκεια της σεζόν, για λόγους όχι βαθμολογικούς, αφού όπως σας εξηγήσαμε παραπάνω, ο πρώην προπονητής της ανέλαβε την ομάδα του Ντόνετσκ. Η ομάδα όμως είχε πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει τον τίτλο και να σπάσει την κυριαρχία δεκαετιών της Σαχτάρ και της Ντιναμό. 

Δεν κατάφερε όμως να μιμηθεί το επίτευγμα της Ταβρίγια Σιμφεροπόλ που το 1992 έγραψε ιστορία, και έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια στην ανεξάρτητη πλέον Ουκρανία, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που ένας σύλλογος εκτός από τη Ντιναμό ή τη Σαχτάρ κέρδισε το πρωτάθλημα, καθώς και οι δύο ομάδες απέκτησαν το… ολιγοπώλιο στους τίτλους του ουκρανικού ποδοσφαίρου. Σημειωτέον, ότι ο σύλλογος δεν έριξε τεράστια χρηματικά ποσά για να αγοράσει τον δρόμο του προς την κορυφή, αλλά έκανε καλή, συνετή χρήση των επενδύσεων και του ταλέντου των παικτών του δημιουργώντας μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η Ντνίπρο μπορεί να έχασε την κούρσα του τίτλου για λίγους βαθμούς, έκανε όμως μία αξιοσημείωτη ευρωπαϊκή πορεία μέχρι τους «32» του Conference League. Η ειρωνεία της υπόθεσης ήταν, ότι αποκλείστηκε από την ίδια ομάδα που την έθεσε εκτός μάχης στα προκριματικά του Europa League, τον Αύγουστο του 2022. Ο λόγος για την ΑΕΚ Λάρνακας, η οποία την νίκησε και στα δύο ματς των προκριματικών του Europa League (2-1 στο πρώτο και 3-0 στο δεύτερο), ενώ στο Conference επικράτησε 1-0 στο πρώτο παιχνίδι, ενώ ο επαναληπτικός ήρθε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Η ΑΕΚ ήταν καλύτερη τεχνικά και δημιουργικά. Ήταν επίσης πιο έμπειρη ηλικιακά. Η Ντνίπρο ξεχώρισε από τις φυσικές της δυνάμεις, αλλά φαινόταν πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Εξάλλου ήταν μία ομάδα που κυριαρχούσε το ουκρανικό στοιχείο.

Το μεγάλο αστέρι και οι… μεγαλέξανδροι

Σημείο αναφοράς της Ντνίπρο είναι ο 26χρονος Αρτέμ Ντόμπβικ. Ο διεθνής Ουκρανός επιθετικός (18 συμμετοχές με 6 γκολ με την Εθνική Ουκρανίας) πέτυχε 24 γκολ και μοίρασε 6 ασίστ στο ουκρανικό πρωτάθλημα και αναδείχτηκε πρώτος σκόρερ, ενώ είχε 5 γκολ και 2 ασίστ στο Europa Conference League. 

Με απλά λόγια είναι ο παίκτης που πρέπει να προσέξει ο Παναθηναϊκός! Αποτελεί γέννημα της παλιάς Ντνίπρο, έχει αγωνιστεί στη μολδαβική Ζάρια Μπάλτι και έχει παραστάσεις από Δανία, από τη Μίντιλαντ και τη Σοντερίσκιγιε. Η Ντνίπρο τον απέκτησε από τη Μίντιλαντ το 2020 έναντι 450.000 Ευρώ και από τότε η αξία του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο έχει ανεβεί στα 15 εκατ.Ευρώ, σύμφωνα με το Transfermarkt. Ο παίκτης έχει ήδη κεντρίσει το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών ομάδων, μία εκ των οποίων είναι η ιταλική Τζιρόνα, η περίπτωση της οποίας φέρεται να είναι η σοβαρότερη απ’ όλες τους άλλους συλλόγους που τον έχουν στο στόχαστρο.

Η Ντνίπρο είναι μία επιθετική ομάδα που σίγουρα θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το μεγάλο αστέρι της στο έπακρο, να δημιουργήσει χώρους και να κερδίσει μπάλες και να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που έχει στο ψηλό παιχνίδι. Είναι σίγουρα ο παίκτης κλειδί της ουκρανικής ομάδας. Επίσης θα προσπαθήσει να δημιουργήσει καταστάσεις στο ένας εναντίον ενός, μέσω γρήγορων αντεπιθέσεων. Έχει ένα πολύ δυνατό παίκτη στα φτερά, τον Αλεξάντρ Πικχάλιονοκ, ο οποίος θα προσπαθήσει να κυκλοφορήσει τη μπάλα, να μοιράσει παιχνίδι και να δημιουργήσει απειλές. Έναν άλλο ποδοσφαιριστή που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει ο Παναθηναϊκός είναι ο Αλεξάντρ Ναζαρένκο! Πρόκειται για έναν πολύ γρήγορο εξτρέμ και δυνατό στη διεκδίκηση της μπάλας.

Οι μεταγραφές

Ο κορμός της ουκρανικής ομάδας δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από την περσινή σεζόν που διακρίθηκε στο Europa Conference League.  Μέχρι στιγμής πάντως έχει κάνει πέντε μεταγραφές. Ήρθε ως ελεύθερος από τη Μέταλιστ ο 24χρονος σέντερ μπακ, Εντουάρντ Σαράπιγιε. Τα λεφτά για αγορές παικτών είναι λίγα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί εξαιτίας του πολέμου.

Έκανε όμως τέσσερις κινήσεις. Απέκτησε τον 25χρονο αριστερό μπακ, Βασίλ Κράβιτς, από την Βόρσκλα Ποτλάβα, έναντι 800.000 Ευρώ. Παράλληλα έδωσε από 400.000 Ευρώ για τον 27χρονο αριστερό εξτρέμ της Ολεξάντρια, Μασκίμ Τρετιάκοφ και τον 29χρονο τερματοφύλακα της Κόλος Κοβαλίβκα, Γεβγέν Βόλινετς. Διέθεσε επίσης 230.000 για τον δεξιό μπακ Ολεξάντρια Ντένις Μιροσνισένκο. Κοντολογίς οι περισσότερες προσθήκες της Ντνίπρο αφορούσαν την ενίσχυση των μετόπισθεν.

ΠΗΓΗ: Sportdog.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube