Weather Icon

Τελικά η Άγκυρα κέρδισε ή έχασε στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ;

Τελικά η Άγκυρα κέρδισε ή έχασε στην Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ;

Στα δύο προηγούμενα άρθρα μου είχα αναφερθεί στο σχέδιο ισλαμοποίησης της Ευρώπης και την μετατροπή της Τουρκίας σε παγκόσμιο κέντρο εκβιασμού και κάποιοι φίλοι μου έστειλαν μήνυμα ότι μπορεί να υπερβάλλω. Οι ταραχές στη Γαλλία σε σχέση με την στάση της Άγκυρας αλλά κυρίως η εκβιαστική στάση της Τουρκίας στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ με σκοπό την εξασφάλιση ανταλλαγμάτων, νομίζω ότι με δικαίωσαν.

Όλοι πίστευαν ότι ο εκβιασμός Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποσκοπούσε στην προμήθεια των F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού. Μάλλον έσφαλαν όχι μόνο από πλευράς τακτικής αλλά και από απόψεως ουσίας. Ο Ερντογάν έκρυβε την μεγάλη έκπληξη την παραμονή του ταξιδιού του στο Βίλνιους, αφού για πρώτη φορά συνέδεσε την ένταξη της Σουηδίας με την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε..

Ο Ερντογάν έλαβε, υποσχέσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., την στήριξη της Σουηδίας στο θέμα αυτό αλλά και στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας», υπόσχεση πρόσκλησης – επίσκεψης στις ΗΠΑ, υπόσχεση υποστήριξης για την προμήθεια των F-16 και την αμυντική ενίσχυση της Τουρκίας από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Επίσης, μετά από αξίωση της Τουρκίας δημιουργείται για πρώτη φορά Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Μία κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στην αμερικανική στάση για το θέμα της προμήθειας των F-16, σημειώθηκε στο ύφος των δηλώσεων του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Γερουσιαστή Μπ. Μενέντες, αφού δείχνει να μαλακώνει την στάση του έναντι της Τουρκίας. Ο ίδιος ανέφερε ότι, καταγράφεται προσωρινή κάμψη της επιθετικότητας της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της, προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν όσο αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα. Θυμίζω ότι οι δηλώσεις του Μενέντες στο παρελθόν ήταν κάθετα «εχθρικές» εναντίον της Άγκυρας.

Συμπερασματικά:

Από την τακτική αλλά και τα ανταλλάγματα που απαίτησε ο Ερντογάν πριν και κατά την Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ, φάνηκε ότι ο μικρός στόχος του είναι η προμήθεια των F-16 ενώ ο μεγάλος στόχος του είναι η ένταξη στην Ε.Ε.. χρησιμοποιώντας τη Συμμαχία.

Σκεφτείτε μία Τουρκία εντός Ε.Ε. έχοντας στα χέρια του το χαρτί του προσφυγικού-μεταναστευτικού, τους Ιμάμηδες της Ευρώπη μέσω της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), τους Τούρκους στις ευρωπαϊκές χώρες και την ΜΙΤ να «οργώνει». Θα ήταν πολύ ευκολότερο το εκβιαστικό έργο του Ερντογάν με σκοπό την ισλαμοποίηση της Γηραιάς Ηπείρου.
Υπενθυμίζω ότι ο «φιλοδυτικός» Ερντογάν, 2 ημέρες πριν την Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ, (08 Ιουλίου) έστειλε τηλεμήνυμα στην ετήσια συνάντηση του Συλλόγου Ιατρών Πακιστανικής Καταγωγής Βόρειας Αμερικής (APPNA) στο οποίο, τόνισε την ανάγκη κοινής δράσης όλων των Μουσουλμάνων (εναντίον της Δύσης) στον αγώνα κατά της ισλαμοφοβίας και κατά των ξένων.

Μπορεί ο Πούτιν να είναι θυμωμένος και να αισθάνεται προδομένος από τον Ερντογάν επειδή παρέδωσε τα ηγετικά στελέχη του Τάγματος Αζόφ στον Ζελένσκι καταπατώντας τη σχετική συμφωνία και επειδή είδε τον Τούρκο Πρόεδρο να δηλώνει ότι η Ουκρανία δικαιούται την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όμως τα τουρκικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν για την επιτυχία της Άγκυρας, αφού έλαβε πολλά ανταλλάγματα αποσύροντας το βέτο της στην ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Μένει να δούμε εάν καμφθεί το εμπόδιο του Μενέντες και της ομάδας του ώστε να ανοίξει ο δρόμος της πώλησης των F-16 και των συλλογών εκσυγχρονισμού στην Τουρκία. Τότε σίγουρα θα μιλάμε για ουσιαστικό κέρδος της Τουρκίας από την τακτική των εκβιασμών της στο ΝΑΤΟ.

Ο εκβιασμός Ερντογάν δεν έχει «πιάσει πάτο» και θα συνεχίζεται όσο η Δύση το επιτρέπει.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube