Weather Icon
Ινδία , Κίνα , Πακιστάν , Ρωσία 5 Ιουλίου 2023

Σύνοδος Κορυφής της SCO: Επίθεση Μόντι σε «χώρες που υποστηρίζουν τη διασυνοριακή τρομοκρατία»! Σπόντα μπροστά στον πρωθυπουργό του Πακιστάν

Σύνοδος Κορυφής της SCO: Επίθεση Μόντι σε «χώρες που υποστηρίζουν τη διασυνοριακή τρομοκρατία»! Σπόντα μπροστά στον πρωθυπουργό του Πακιστάν

Παρουσία του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι πραγματοποίησε συγκεκαλυμμένη επίθεση σε «ορισμένες χώρες» επειδή έδωσαν καταφύγιο σε τρομοκράτες και υποστηρίζουν τη διασυνοριακή τρομοκρατία. Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) την Τρίτη, ο πρωθυπουργός Μόντι, προέβη σε μια προφανή επίθεση στο Πακιστάν και την Κίνα και κάλεσε τα κράτη μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) να μην διστάσουν να καταδικάσουν χώρες που εργαλειοποιούν τη διασυνοριακή τρομοκρατία και προστατεύουν τρομοκράτες.

Στη σύνοδο συμμετείχαν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ. “Η τρομοκρατία έχει γίνει ο πρωταρχικός κίνδυνος τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη και απαιτείται αποφασιστική δράση για την αντιμετώπισή της. Η τρομοκρατία σε οποιαδήποτε μορφή ή έκφραση, πρέπει να την πολεμήσουμε συλλογικά. Ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τη διασυνοριακή τρομοκρατία ως μέσο των πολιτικών τους και φιλοξενούν τρομοκράτες. Η SCO δεν πρέπει να απέχει από το να επικρίνει τέτοια έθνη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι.

Πρόσθεσε, “Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για δύο μέτρα και δύο σταθμά σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Πρέπει επίσης να αυξήσουμε τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα για να σταματήσουμε τη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας στις χώρες μας. Η κοινή δήλωση εκδίδεται στο θέμα της ριζοσπαστικοποίησης είναι η απόδειξη της κοινής μας δέσμευσης». Στα Ηνωμένα Έθνη τον περασμένο μήνα, η Κίνα αντιτάχθηκε στην προσπάθεια των ΗΠΑ και της Ινδίας να χαρακτηρίσουν τον τρομοκράτη της Lashkar-e-Taiba, Sajid Mir, ως παγκόσμιο τρομοκράτη. Ο Μιρ καταζητείται για τον φερόμενο ρόλο του στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Βομβάης της 26/11.

Αυτή η κίνηση της Κίνας επικρίθηκε αυστηρά από την Ινδία, καθώς ακόμη και μετά από 15 χρόνια από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη, οι εγκέφαλοι πίσω από τη θηριωδία δεν έχουν ακόμη προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Modi έδωσε επίσης έμφαση στην κρίση τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων και τη χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση για όλες τις χώρες του κόσμου που περιβάλλονται από αντιπαραθέσεις, εντάσεις και επιδημίες.

“Προς το παρόν, η παγκόσμια κατάσταση βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από συγκρούσεις, εντάσεις και πανδημίες, η κρίση των τροφίμων και των λιπασμάτων είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλες τις χώρες. Πρέπει να σκεφτούμε από κοινού εάν ως οργανισμός μπορούμε να ανταποκριθούμε τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες του λαού μας». “Μπορούμε να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες προκλήσεις; Γίνεται η SCO ένας οργανισμός που είναι πλήρως προετοιμασμένος για το μέλλον; Από αυτή την άποψη, η Ινδία υποστηρίζει την πρόταση για βελτίωση και εκσυγχρονισμό στο SCO”, πρόσθεσε.

Κατά την ομιλία του στη σύνοδο κορυφής SCO, ο πρωθυπουργός Modi πρότεινε να χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα γλώσσας Bhashini της Ινδίας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη.”Θα χαρούμε να μοιραστούμε τη γλωσσική πλατφόρμα Bhashini της Ινδίας που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη με όλους για την άρση των γλωσσικών φραγμών εντός της SCO. Μπορεί να γίνει παράδειγμα ψηφιακής τεχνολογίας και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Η SCO μπορεί να γίνει μια σημαντική φωνή για μεταρρυθμίσεις εντός του ΟΗΕ και άλλων παγκόσμιων θεσμών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μόντι. Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε επίσης διάφορους πυλώνες στους οποίους έχει επικεντρωθεί η Ινδία κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της SCO και αυτοί είναι η Start-up και η καινοτομία, η ενδυνάμωση των νέων, η παραδοσιακή ιατρική, η ψηφιακή ένταξη και η κοινή βουδιστική κληρονομιά.

Δήλωσε επίσης ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η SCO έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική πλατφόρμα για την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρασίας. Ο χιλιάδων ετών πολιτισμός της Ινδίας και οι δεσμοί μεταξύ ανθρώπων με αυτήν την περιοχή αποτελούν ζωντανή μαρτυρία της κοινής μας κληρονομιάς. Ο Πρωθυπουργός Μόντι δήλωσε περαιτέρω ότι ως Πρόεδρος του SCO, η Ινδία έχει καταβάλει προσπάθειες για να ανεβάσει την πολύπλευρη συνεργασία μας σε νέα ύψη.

Είπε επίσης ότι ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) τα τελευταία 20 χρόνια έχει αναδειχθεί ως μια σημαντική πλατφόρμα για την ειρήνη, την ευημερία και την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή της Ευρασίας. Είπε ότι η Ινδία βλέπει την SCO ως μια μεγάλη οικογένεια. Η προεδρία της Ινδίας στο SCO ήταν μια περίοδος έντονης δραστηριότητας και αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών. Η Ινδία έχει φιλοξενήσει συνολικά 134 συναντήσεις και εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων 14 συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο. Η Ινδία παραμένει προσηλωμένη στο να διαδραματίσει θετικό και εποικοδομητικό ρόλο στον οργανισμό και προσβλέπει σε μια επιτυχημένη Σύνοδο Κορυφής SCO ως το αποκορύφωμα της Προεδρίας της.

Η εκ περιτροπής προεδρία παραμένει στην Ινδία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube