Οι επιθέσεις στα σιτηρά της Ουκρανίας, σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αλυσίδας τροφίμων, έπονται της υπόσχεσης του Κιέβου να αψηφήσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας στα λιμάνια των εξαγωγών του μετά την απόσυρση της Μόσχας αυτή την εβδομάδα από μια συμφωνία για ασφαλή διάδρομο μέσω θαλάσσιας οδού με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.

Ο ΟΗΕ προειδοποίησε ότι εκατομμύρια άνθρωποι σε φτωχές χώρες σε όλο τον κόσμο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεινάσουν και να λιμοκτονήσουν από τις επιπτώσεις στις τιμές των τροφίμων.

“Κάποιοι θα πεινάσουν, κάποιοι θα λιμοκτονήσουν, πολλοί μπορεί να πεθάνουν ως αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων”, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.

Στην Ουκρανία, ο τοπικός κυβερνήτης Oleh Kiper δήλωσε ότι οι αποθήκες σιτηρών μιας γεωργικής επιχείρησης στην περιοχή της Οδησσού επλήγησαν από αέρος, με 100 τόνους αρακά και 20 τόνους κριθάρι να καταστρέφονται.

Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών έδειχναν φωτιά να καίει ανάμεσα σε γκρεμισμένες μεταλλικές κατασκευές που φαίνονταν να είναι αποθήκες. Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, δήλωσε ο Κίπερ, ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν επτά νεκρούς από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε άλλα σημεία της Ουκρανίας.

Η Μόσχα περιέγραψε τις επιθέσεις ως εκδίκηση για ένα ουκρανικό χτύπημα σε μια ρωσικής κατασκευής γέφυρα προς την Κριμαία – την ουκρανική χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας που κατέλαβε η Μόσχα το 2014. Κατηγορεί την Ουκρανία ότι χρησιμοποιεί τη θαλάσσια οδό για να εξαπολύει “τρομοκρατικές επιθέσεις”.

Η Ρωσία δήλωσε ότι ο στόλος της στη Μαύρη Θάλασσα είχε εκπαιδευτεί στην εκτόξευση πυραύλων εναντίον “πλωτών στόχων” και ότι θα θεωρήσει ότι όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς τα ουκρανικά ύδατα ενδεχομένως μεταφέρουν όπλα. Το Κίεβο απάντησε με παρόμοια προειδοποίηση για τα πλοία που κατευθύνονται προς τη Ρωσία.

Οι επιθέσεις στις υποδομές εξαγωγής σιτηρών και η ανησυχία για τη ναυτιλία οδήγησαν τις τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι η συμφωνία βοήθησε τους φτωχότερους μειώνοντας τις τιμές των τροφίμων περισσότερο από 23% παγκοσμίως από τον περασμένο Μάρτιο.

Η Ρωσία λέει ότι δεν είχε φτάσει αρκετό ουκρανικό σιτάρι στις φτωχές χώρες και ότι τώρα διαπραγματεύεται απευθείας με εκείνους που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Λέει ότι δεν θα επανέλθει στη συμφωνία εάν δεν υπάρξουν καλύτεροι όροι για τις δικές της πωλήσεις τροφίμων και λιπασμάτων.

Οι δυτικοί ηγέτες κατηγορούν τη Μόσχα ότι επιδιώκει να χαλαρώσει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, οι οποίες ήδη εξαιρούν τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων. Τα ρωσικά σιτηρά διακινούνται ελεύθερα μέσω της Μαύρης Θάλασσας προς την αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της σύρραξης.

ΟΙ WAGNER ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΠΟΛΩΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

Ένας πολωνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας ανέφερε την Παρασκευή ότι ένα στρατιωτικό drone αγνώστου προελεύσεως συνετρίβη κοντά σε μια βάση στη νοτιοδυτική Πολωνία αυτή την εβδομάδα.

Η Πολωνία, μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενισχύει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία, όπου έχει εγκατασταθεί η μισθοφορική δύναμη Wagner της Ρωσίας μετά από μια αποτυχημένη ανταρσία τον περασμένο μήνα.

Η Λευκορωσία δήλωσε ότι μαχητές του Wagner εκπαιδεύουν τα στρατεύματά της κοντά στα πολωνικά σύνορα. Κάτοικοι στην Πολωνία κοντά στα σύνορα αναφέρουν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και ελικόπτερα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Πολωνία είναι αυτή που έχει εδαφικές φιλοδοξίες στην περιοχή, λέγοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ότι η Μόσχα θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε επίθεση κατά της Λευκορωσίας “με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας”.

Οι Ρώσοι ανακριτές συνέλαβαν τον εθνικιστή Ιγκόρ Γκίρκιν, πρώην διοικητή των δυνάμεων αντιπροσώπων της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος είχε κατηγορήσει δημοσίως τον Πούτιν και τους αρχηγούς του στρατού ότι δεν άσκησαν αρκετά σκληρή ή σοβαρή και αποτελεσματική καταστολή του πολέμου στην Ουκρανία.

“Αυτό είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της ανταρσίας του Πριγκόζιν: η διοίκηση του στρατού διαθέτει πλέον μεγαλύτερη πολιτική επιρροή για να καταστείλει τους αντιπάλους της στη δημόσια σφαίρα”, δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων R.Politik.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο βραδινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του, σημείωσε ότι το λιμάνι της Οδησσού, οι εγκαταστάσεις σιτηρών και η γύρω περιοχή, έγιναν για άλλη μια φορά στόχος ρωσικών επιθέσεων με περισσότερους από 20 ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί μόνο αυτή την εβδομάδα.

“Αν κάποιος στη Ρωσία ελπίζει ότι μπορεί με κάποιο τρόπο να μετατρέψει τη Μαύρη Θάλασσα σε περιοχή αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, αυτό δεν θα του βγει σε καλό”, είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεπέρασε τα 6,8 δολ./μπούσελ το σιτάρι μετά τη διαφαινόμενη κατάρρευση της συμφωνίας Ρωσίας-Ουκρανίας

“Ξέρουμε πώς να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και βλέπουμε σε όλο τον κόσμο μια ετοιμότητα να συνεργαστούμε περαιτέρω και πιο ενεργά προκειμένου να εγγυηθούμε την ηρεμία στην περιοχή μας”.

Η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία πέρυσι και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει σχεδόν το ένα πέμπτο του εδάφους της. Η Μόσχα δηλώνει ότι απαντά στις απειλές που θέτει ο γείτονάς της, ενώ το Κίεβο και η Δύση κάνουν λόγο για απρόκλητο κατακτητικό πόλεμο.

Φιλελεύθερος