Στο κυνήγι hi tech σπουδαστών το Πολεμικό Ναυτικό που αναζητά στελέχη για τον μελλοντικό στόλο που θέλει να χτίσει
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL
Σε «άγρα» σπουδαστών έχουν επιδοθεί τα στρατιωτικά επιτελεία, σε μια προσπάθεια ν’ αυξηθούν τα ποσοστά των νέων οι οποίοι, θα δηλώσουν ως πρώτη την επιλογή μιας εκ των παραγωγικών σχολών.
Και μάλιστα η κίνηση αυτή από το ναυτικό έρχεται σε μια περίοδο που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως σταυροδρόμι για το μέλλον του στόλου.
Παράλληλα με μια δεύτερη ματιά στο βίντεο μπορεί κανείς να δει στο 20ο δευτερόλεπτο ότι το ναυτικό εκτός από αποτροπή, εκτός
από το όπλο που δεν έχει υποστείλει ποτέ τη σημαία του, διατηρεί ζωντανή την ιστορία και τις παραδόσεις.
Μέσα από το γράφημα της νέας φρεγάτας FDI που έχει επιλέξει το πολεμικό ναυτικό, μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις ιχνογραφίες με την Αθηναϊκή Τριήρη, το ατμόπλοιο Καρτερία, το θρυλικό θωρηκτό Αβέρωφ, το υποβρύχιο Δελφίν, το Αντιτορπιλικό Αδρίας αλλά και την πρωτοπορία του ναυτικού στον τομέα της αεροπορίας.
Μπορεί ορισμένες εκ των φρεγατών τύπου S να παραμείνουν σε εν πλω υπηρεσία ως το τέλος της δεκαετίας.
Μπορεί κάποιες εκ των πυραυλακάτων κι αυτές να έχουν πολλές ώρες γραμμένες στο ημερολόγιό τους.
Κάποιες της κλάσης «ΡΟΥΣΣΕΝ» να είναι σύγχρονες αλλά οι πρώτες που τέθηκαν σε υπηρεσία να πρέπει ν’ αναβαθμιστούν.
Μπορεί να έχει ξεκινήσει και η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό των υποβρυχίων κλάσης «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ», κ.ο.κ.
Ωστόσο το στελεχιακό δυναμικό είναι εκείνο που κρατά ζωντανό κάθε πλοίο.
Το μεγάλο στοίχημα που αναμένουν στο πολεμικό ναυτικό είναι να τρέξουν οι διαδικασίες που αφορούν τις καινούριες πλώρες ώστε να ενισχυθεί ο γερασμένος στόλος.
Αρκετές είναι οι κινήσεις που έγιναν σε διαφορετικά επίπεδα και οι προτάσεις που εξετάζονται, άλλες απορρίπτονται κι άλλες παραμένουν στην επιφάνεια όχι απαραιτήτως προς υλοποίηση αλλά ως κίνηση τακτικής.
Hi tech αναζήτηση…
Κάποιοι που φέτος θα δηλώσουν την προτίμησή τους στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ή στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του πολεμικού ναυτικού, είναι βέβαιο ότι θα στελεχώσουν θέσεις στις νέες φρεγάτες Belh@rra.
Θα υπάρχει θέση και γι’ αυτά τα παιδιά που θα μάθουν τη ναυτοσύνη και στις αυριανές κορβέτες.
Επιπλέον αυτοί οι νέες και νέοι θα στελεχώσουν ως πληρώματα ελικοπτέρων, τα καινούρια υπερσύγχρονα MH-60 ROMEO αλλά και τ’ αναβαθμισμένα S-70 Aegean Hawk.
Αυτά τα παιδιά, οι αυριανοί ακαδημαϊκοί πολίτες, έχουν το προνόμιο της ιδιαίτερης εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες.
Σε σχέση με τις παλαιότερες γενιές η εξοικείωση αυτή από μόνη της αποτελεί εφόδιο χρήσιμο για το πολεμικό ναυτικό.
Έτσι ώστε τ’ αυριανά στελέχη μετά την φοίτησή τους στις Σχολές του πολεμικού ναυτικού, να μπορέσουν να ενταχθούν εύκολα στις ιδιαίτερα νευραλγικές και απαιτητικές θέσεις των νέων πολεμικών πλοίων που πρόκειται να παραληφθούν στο εγγύς
μέλλον.
Επιπλέον πρόκειται να στελεχώσουν και τις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, των οποίων οι εργασίες αναμένονται να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη χρονιά.
Τα μεταχειρισμένα αμερικανικά περιπολικά έφτασαν στον στόλο
Την ίδια στιγμή το ναυτικό ενισχύεται με μεταχειρισμένα περιπολικά Island, δωρεά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το πρωί της Τρίτης με πολιτικά ρυμουλκά μετακινήθηκαν από το Ικόνιο στο ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Εκεί θα παραμείνουν μέχρι οι Αμερικανοί υποδείξουν σε ποιο ναυπηγείο τελικά θα γίνει η «μεταμόρφωσή» τους σε ελληνικά σκαριά.
Σίγουρα τα συγκεκριμένα πλοία δεν αποτελούν ένα υπερσύγχρονο σκαρί που ως αποστολή θα’ χει την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων.
Αποτελούν όμως μια ανάσα διότι τα Island έρχονται για ν’ αντικαταστήσουν τα γηραιά Παράκτια Περιπολικά που διαθέτει στην παρούσα στιγμή το ναυτικό.
Η άφιξη στην Ελλάδα, δυο τώρα και στο τέλος του μήνα ακόμη δυο, σημαίνει ότι τα τέσσερα αυτά πλοία θα βαφτούν στα χρώματα του πολεμικού ναυτικού, θα προστεθούν ορισμένα σύγχρονα αξιόπιστα συστήματα επιτήρησης, επικοινωνίας και τηλεχειριζόμενο πυροβόλο, σαν αυτό που διαθέτουν οι μελλοντικές φρεγάτες Belh@rra του πολεμικού ναυτικού.