Ρωσία , Τουρκία 26 Ιουλίου 2023

Πολυπολικός κόσμος; Η Λευκορωσία οδεύει προς τους BRICS. Η Τουρκία;

Πολυπολικός κόσμος; Η Λευκορωσία οδεύει προς τους BRICS. Η Τουρκία;

Αλλαγή σελίδας με τη νέα πολυπολική τάξη

«Αυτή η απόφαση ήταν ένα απολύτως λογικό βήμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας με παραδοσιακούς εταίρους και φιλικά κράτη» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας

Η Λευκορωσία κατέθεσε αίτημα τον Μάιο για να ενταχθεί στην ομάδα BRICS των πέντε κορυφαίων αναδυόμενων οικονομιών, όπως μεταδίδει το ρωσικό RIA Novosti.
«Αυτή η απόφαση ήταν ένα απολύτως λογικό βήμα στο πλαίσιο της διεύρυνσης της συνεργασίας με παραδοσιακούς εταίρους και φιλικά κράτη», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.
Η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική (ιδρυτικά μέλη των BRICS μαζί με τη Ρωσία) έχουν αρνηθεί να ακολουθήσουν τη Δύση στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Λευκορωσία, στενός σύμμαχος της Ρωσίας, υπόκειται επίσης σε κυρώσεις από τη Δύση. Ο πρόεδρος Λουκασένκο επέτρεψε σε ρωσικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της χώρας του ως ορμητήριο για την εισβολή στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Μινσκ, 25 κράτη έχουν ήδη ζητήσει να ενταχθούν στην BRICS, η οποία εξετάζει εάν θα θέσει κριτήρια για την προσχώρηση νέων μελών ή ενδεχομένως για τη δημιουργία ενός παράλληλου φόρουμ με εταίρους των BRICS.
«Η σπουδαιότητα και η επιρροή των BRICS στον κόσμο θα αυξάνεται σταθερά», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας.
Η επόμενη σύνοδος κορυφής των BRICS είναι προγραμματισμένη για τις 22-24 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ και έχουν προσκληθεί να την παρακολουθήσουν 69 χώρες, μεταξύ των οποίων πολλές αφρικανικές.
Η ομάδα BRICS αντιπροσωπεύει το 23% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Γεωπολιτικό τσουνάμι σαρώνει τον κόσμο

Υπενθυμίζεται πως και η Βενεζουέλα έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να ενταχθεί στον οργανισμό με την Κίνα να χαιρετίζει την επέκταση.
Η ένταξη της Βενεζουέλας συζητήθηκε στην 8η ετήσια συνάντηση της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας (NDB) που πραγματοποιήθηκε στη Σαγκάη στις 30 Μαΐου 2023.
Ο οργανισμός BRICS είναι ανοιχτός και χωρίς αποκλεισμούς μηχανισμός και υποστηρίζει τη διαδικασία επέκτασης του Οργανισμού, δήλωσε ο Mao Ning, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Καλωσορίζουμε περισσότερους ομοϊδεάτες εταίρους να ενταχθούν στην οικογένεια των BRICS», είχε πει ο Mao σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Mao σημείωσε ότι ως σημαντική πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ χωρών αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών, οι BRICS δεσμεύονται να διατηρήσουν την πολυμέρεια, να προωθήσουν ενεργά τη μεταρρύθμιση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης και να ενισχύσουν την εκπροσώπηση και τη φωνή των χωρών των αναδυόμενων αγορών και των αναπτυσσόμενων χωρών.
Οι BRICS έχουν γίνει μια θετική, σταθερή και εποικοδομητική δύναμη στις παγκόσμιες υποθέσεις, είπε χαρακτηριστικά.
Εκτός από τη Βενεζουέλα και η Σαουδική Αραβία φέρεται να επιδιώκει να ενταχθεί στους BRICS, κάτι που θα συζητηθεί από τα μέλη στη σύνοδο κορυφής τον Αύγουστο, ανέφερε η κινεζική εφημερίδα guancha.

Η τράπεζα των BRICS

Η πιθανή ένταξη περισσότερων μελών στο μπλοκ θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των χωρών BRICS να αντισταθμίσουν τους κινδύνους και να ενισχύσουν τις φωνές τους στην παγκόσμια αγορά, δήλωσε ο Zhang.
Η οικονομική συνεργασία μεταξύ των μελών του μπλοκ γίνεται πιο στενή υπό τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB), γνωστή και ως «τράπεζα BRICS».
Η NDB βλέπει συνεχή επέκταση καθώς χρησιμεύει ως συμπλήρωμα στο τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο είναι μονοπωλιακό. από δυτικές χώρες και προσφέρει περιορισμένη βοήθεια στις αναδυόμενες οικονομίες.
bank.jpeg
Η πρόβλεψη για την Τουρκία

Η ένταξη της Τουρκίας είναι η επόμενη προφανής προσθήκη στη διευρυνόμενη ομάδα των BRICS, τονίζει ο Jim O’Neill, ο οποίος επινόησε το εν λόγω αρκτικόλεξο που σημαίνει Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.
Ο O’Neill αποκάλυψε ότι πολλές χώρες θα υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στους BRICS.
Θεωρεί ότι αυτό είναι μια συμβολική πρωτοβουλία του αναδυόμενου κόσμου, που δείχνει τη δυσαρέσκειά του για την παγκόσμια διακυβέρνηση και το status quo που καθιέρωσε η κυριαρχία των ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο O’Neill, ο οποίος έχει θητεύσει και ως πρόεδρος του διάσημου think tank Chatham House με έδρα το Λονδίνο από το 1999 έως το 2021, είχε εντάξει την Τουρκία στη συντομογραφία MINT (Μεξικό, Ινδονησία, Νιγηρία, Τουρκία), που αντιπροσωπεύει τις αναδυόμενες οικονομίες.
Είπε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει τις επιπλοκές του συστήματος με επίκεντρο τις ΗΠΑ και τη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Υπογραμμίζει πως η Τουρκία θα μπορούσε άνετα να είναι μέρος της ομάδας των BRICS, που επιθυμούν να επεκταθούν.
«Με πολλούς τρόπους η Τουρκία πρέπει να το κάνει αυτό λόγω της μοναδικής γεωγραφίας της.
Επίσης οι σύγχρονοι Τούρκοι ηγέτες διαπιστώνουν, πως μπορούν να αποκομίσουν οφέλη και από ένα διαφορετικό σύστημα, πέραν του δυτικού.
Ο O’Neill εκφράζει την πεποίθηση ότι οι χώρες εντός του σχηματισμού BRICS, όπου γίνεται αισθητό το οικονομικό βάρος της Κίνας, επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας.
«Η Τουρκία είναι μια αρκετά μοναδική χώρα από αυτή την άποψη.
Είναι η μόνη χώρα που φαίνεται να είναι τόσο σημαντική και να μπορεί να διαδραματίσει κάποιου είδους διαμεσολαβητικό ρόλο και να θεωρηθεί αξιόπιστη τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία.
Και προφανώς, δεδομένου αυτός ο τραγικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη», σημείωσε.

H τράπεζα των BRICS θα υποκαταστήσει το ΔΝΤ

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την οικονομική χειραφέτηση του Παγκόσμιου Νότου και να αμφισβητήσει την κυριαρχία του δολαρίου, ένα σημαντικό ρωσικό think tank πρότεινε την ιδέα της μόχλευσης των κεφαλαίων της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας, γνωστής και ως τράπεζας BRICS, ως εναλλακτική λύση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με την πρόταση η τράπεζα των BRICS θα μπορούσε να προσφέρει δάνεια σε χώρες εξαγωγείς ενέργειας με βάση την παραγωγή ενέργειας τους, διευκολύνοντας τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών σε τοπικά νομίσματα παρά τις εμπορικές ανισορροπίες.
Η πρόσφατη έκθεση του Roscongress Foundation, η οποία επικεντρώνεται στην αποδολαριοποίηση των αγορών ενέργειας, προτείνει περαιτέρω την έκδοση κοινού νομίσματος από την τράπεζα των BRICS.
Αυτό το νόμισμα θα διαθέτει ρευστότητα και μετατρεψιμότητα παρόμοια με τα Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα (SDR) του ΔΝΤ, διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο σε τοπικά νομίσματα και μειώνοντας την εξάρτηση από το δολάριο ΗΠΑ.
Η πρόταση έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στους ρωσικούς κύκλους, με τους ειδικούς να επισημαίνουν τις δυνατότητές της ως φυσική εναλλακτική λύση στο τρέχον χρηματοπιστωτικό σύστημα όπου κυριαρχεί το δολάριο.
Υποστηρίζουν ότι το υπάρχον σύστημα είναι ιδιαίτερα ευάλωτο σε μονομερείς κυρώσεις, οι οποίες έχουν επιβληθεί σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα.
Επιπλέον, η αναμενόμενη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη των οικονομιών των BRICS χρησιμεύει ως καταλύτης για την επιτάχυνση της απομάκρυνσης από το ΔΝΤ και τους επαχθείς όρους που επιβάλλει ως πιστωτής μετατρέποντας τα κράτη σε «αποικίες χρέους».
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι έως το 2028, η συλλογική οικονομική ανάπτυξη των χωρών BRICS θα ξεπεράσει αυτή των χωρών της Ομάδας των G.
Ένας άλλος παράγοντας επιρροής για την επίσπευση αυτής της μετάβασης θα ήταν η δημιουργία ενός νομίσματος BRICS σε όλο το μπλοκ.

Οι αποφάσεις

Οι συνομιλίες σχετικά με την έκδοση ενός τέτοιου νομίσματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά την επικείμενη σύνοδο κορυφής των BRICS, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νότια Αφρική τον Αύγουστο.
Ενώ η πρόταση για χρήση της τράπεζας BRICS ως εναλλακτική λύση στο ΔΝΤ βρίσκεται ακόμη στα αρχικά της στάδια, σηματοδοτεί μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια για το κυρίαρχο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η αναζήτηση για μεγαλύτερη οικονομική αυτονομία και προστασία από μονομερείς κυρώσεις κερδίζει δυναμική, ιδιαίτερα μεταξύ των αναδυόμενων οικονομιών.
Η επιτυχία αυτής της πρότασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της τράπεζας BRICS να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δάνεια και να αντιμετωπίζει πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με την απομάκρυνση από τα κατεστημένα χρηματοοικονομικά πλαίσια.
Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στην υπάρχουσα χρηματοπιστωτική τάξη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, τη νομισματική πολιτική και τη γεωπολιτική δυναμική.
Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν και αναδύονται εναλλακτικά οράματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν περίπλοκες αποφάσεις και συζητήσεις.
Το ταξίδι προς την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου απαιτεί προσεκτική πλοήγηση, συνεργασία και ένα κοινό όραμα για την προώθηση μιας πιο διαφοροποιημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής.
Η επιτυχία αυτής της πρότασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας της τράπεζας BRICS να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα δάνεια και να αντιμετωπίζει πιθανές προκλήσεις που σχετίζονται με την απομάκρυνση από τα κατεστημένα χρηματοοικονομικά πλαίσια.
Ωστόσο, η παγκόσμια κοινότητα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς οποιαδήποτε σημαντική διαταραχή στην υπάρχουσα χρηματοπιστωτική τάξη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στο διεθνές εμπόριο, τη νομισματική πολιτική και τη γεωπολιτική δυναμική.
Καθώς οι συζητήσεις προχωρούν και αναδύονται εναλλακτικά οράματα για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες αντιμετωπίζουν περίπλοκες αποφάσεις και συζητήσεις.
Το ταξίδι προς την αναμόρφωση του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού τοπίου απαιτεί προσεκτική πλοήγηση, συνεργασία και ένα κοινό όραμα για την προώθηση μιας πιο διαφοροποιημένης, ανθεκτικής και χωρίς αποκλεισμούς διεθνούς χρηματοοικονομικής αρχιτεκτονικής.
The Uphill Journey to a BRICS Currency – The China Global South Project
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube