Την επομένη του πύρινου εφιάλτη και του σκηνικού αποκάλυψης με τις αλλεπάλληλες εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, τα βασικά ερώτηματα επιμένουν. Πώς αφέθηκε να φτάσει η φωτιά στρατόπεδο της 111ης Πτέρυγας Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, σπέρνοντας τον πανικό στην περιοχή, αλλά και δίνοντας «πατήματα» για άκρως καυστικά σχόλια στον τουρκικό Τύπο; Και υπήρχε σχέδιο πυρόσβεσης;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ήταν ξεκάθαρος. Διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν ενδελεχώς οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών και διεμήνυσε πως «αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν». Το πρώτο «θύμα» όμως της ανεξέλεγκτης αυτής κατάστασης, που δημιουργήθηκε, ήρθε ήδη.

Απαλλάσσεται… μέχρι νεωτέρας

Όπως ανακοινώθηκε ο διοικητής της 111ης Πτέρυγας Μάχης απαλλάσσεται των καθηκόντων του μέχρι την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Η απόφαση για το προσωρινό έστω «ξήλωμα» ελήφθη από τον Αρχηγό ΓΕΑ, και σύμφωνα με πληροφορίες ο διοικητής μετατίθεται στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας σε καμία στιγμή δεν κινδύνεψαν ζωές από τις εκρήξεις στην αποθήκη πυρομαχικών. Ωστόσο ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Αναπληρωτής Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ελέγχου Όπλων, έκανε λόγο για «τεράστιο ατύχημα». Όπως εξήγησε «μία έκρηξη που σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων σπάει τζάμια αποκαλύπτει ότι υπάρχουν εκατοντάδες πυρομαχικά μεγάλης ισχύος».

Ν. Μηταράκης: Αποχωρεί για … «προσωπικούς λόγους»

Η χθεσινή ημέρα είχε όμως και μία μεγάλη παραίτηση στην κυβέρνηση. Αυτή δεν συνδέεται με τα δραματικά γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο, έχει όμως άμεση σχέση με τις καταστροφικές πυρκαγιές και τη στάση που απαιτεί ο πρωθυπουργός (αλλά και η κοινή λογική) να τηρούν τα κυβερνητικά στελέχη σε μία τέτοια δοκιμασία για τη χώρα.

Ο Νότης Μηταράκης παραιτήθηκε για «προσωπικούς λόγους» από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπως έγινε αρχικά γνωστό από την επίσημη ανακοίνωση. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, πηγές από το ίδιο το Μαξίμου, επιβεβαίωναν ουσιαστικά ότι τον «παραίτησε» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφεραν οι πηγές, ο πρωθυπουργός ζήτησε εξηγήσεις για την απουσία του υπουργού από την Αθήνα και διεμήνυσε ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα εφημερίδας, που αποκάλυπτε πως ενώ η χώρα καιγόταν, ο κ. Μηταράκης είχε κάνει ένα μίνι – ταξίδι σε νησί μακριά από την πρωτεύουσα, με σκάφος.

Τα ηνία του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Γιάννης Οικονόμου.

Οι διακοπές εν μέσω πύρινης κόλασης ήταν το δεύτερο «φάουλ» του κ. Μηταράκη. Το πρώτο ήταν λιγότερο σοβαρό και αφορούσε τις δηλώσεις του που έδωσαν την εντύπωση ότι καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία, αλλά και την πρότασή του για έφιππη ομάδα στην Ελληνική Αστυνομία – για την οποία τον «άδειασε» μέσα σε λίγη ώρα ο πρωθυπουργός.

«Θα μπορούσε να φύγει από την κυβέρνηση έφιππος» ήταν ένα από τα καυστικά σχόλια που γράφτηκαν στα  social media.

Ναυτεμπορική