Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Ποιον ετοιμάζει ο Ερντογάν για διάδοχο; Αποχωρεί λόγω υγείας;

Δημοσιεύτηκε στις

Το δίκτυο του γιου του Bilal και ο κρίσιμος ρόλος Kalın

Ο Necmettin Bilal Erdogan, ο 42χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας, δεν είναι υπεύθυνος για κανένα δημόσιο αξίωμα, αλλά θεωρείται ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας

Ο ηγέτης της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, προβληματισμένος από τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας, έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδια για να προετοιμάσει σωστά τον γιο του να τον διαδεχθεί, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας οικογενειακής δυναστείας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Nordic Monitor.
Ο Necmettin Bilal Erdogan, ο 42χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας, δεν είναι υπεύθυνος για κανένα δημόσιο αξίωμα, αλλά θεωρείται ίσως το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη επιρροή στη διακυβέρνηση της Τουρκίας.
Ιδεολογικός ζηλωτής, λειτουργεί στη σκιά.
Τα σημάδια μιας τέτοιας προοπτικής ήταν ήδη ορατά στους βασικούς διορισμούς που έκανε ο Πρόεδρος Erdogan μετά τις εκλογές του Μαΐου και τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου.
Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Erdogan σκοπεύει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική, η επιδείνωση της υγείας του, η οποία περιλαμβάνει θεραπεία καρκίνου, επαναλαμβανόμενα επεισόδια επιληψίας και περιστασιακά κενά μνήμης, μπορεί να απαιτήσει σχεδιασμό για ομαλή διαδοχή σε περίπτωση μελλοντικών προκλήσεων για την ηγεσία του.

Ποιος είναι ο Bilal

Ο νεότερος γιος Bilal θεωρείται ως ο αδήλωτος διάδοχος της Τουρκίας και ο πρόεδρος φαίνεται να βασίζεται σε αυτόν για να εξασφαλίσει την ομαλή διαδοχή και να προστατεύσει την οικογένεια από πιθανά νομικά ζητήματα σε περίπτωση αποχώρησής του.
Το όραμα μιας δυναστείας Erdogan, εμπνευσμένη από τους Οθωμανούς, φαίνεται να υποδηλώνει μια επιθυμία για μακροχρόνια διακυβέρνηση στην οποία η οικογένεια αντιμετωπίζει 82 εκατομμύρια πολίτες ως υπηκόους της και τα περιουσιακά στοιχεία μιας ολόκληρης χώρας ως δικό της πλούτο, αναφέρει το Nordic Monitor.
Μεγαλωμένος στη θρησκευτική σχολή Kartal İmam Hatip στην Κωνσταντινούπολη και με σπουδές στις ΗΠΑ, ο Bilal θεωρείται το πιο έμπιστο μέλος της οικογένειας και είναι αφοσιωμένος στην ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ.
Διατηρεί στενούς δεσμούς με διάφορες θρησκευτικές αιρέσεις και δίκτυα που υποστηρίζουν την κυριαρχία του πατέρα του και την πολιτική του ατζέντα.
Επιπλέον, ο Bilal διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών προσέγγισης με σημαντικούς κληρικούς και διευκολύνει τις δεσμεύσεις με παγκόσμια θρησκευτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Είχε μάλιστα συνεργαστεί με τον κάποτε χρηματοδότη της Αλ Κάιντα Yasin al-Qadi, που είχε οριστεί από τον ΟΗΕ και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, έλαβε εκατομμύρια από αυτόν και ίδρυσε μια εταιρεία κέλυφος για λογαριασμό του στην Τουρκία.
Σε έρευνες για δωροδοκία το 2013, τόσο ο Qadi όσο και ο Bilal κατονομάστηκαν ως ύποπτοι από τους δημόσιους εισαγγελείς για παραβίαση πολλών τουρκικών νόμων.
Τότε υπήρξε παρέμβαση του πατέρα του στην έρευνα για να τον σώσει από σοβαρές ποινικές κατηγορίες και σίγουρα τη φυλάκιση για παράβαση του νόμου.
Είναι προφανές ότι ο Bilal έχει φιλοδοξίες να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να συνεχίσει το αντιδυτικό αφήγημα εντός της χώρας.
Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιδιώξει να εκπληρώσει το όραμα της οικογένειας για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια μορφή χαλιφάτου, όπου τόσο η επιρροή της οικογένειας όσο και η θρησκευτική κατήχηση παίζουν κεντρικούς ρόλους στη διακυβέρνηση και την κοινωνία.
Μια τέτοια πορεία εγείρει ανησυχίες για τη μελλοντική κατεύθυνση του πολιτικού τοπίου της Τουρκίας και τη σχέση της με τη διεθνή κοινότητα.

Το δίκτυο

Ο Πρόεδρος Erdogan έχει εμπιστευτεί στον Bilal την ευθύνη της στελέχωσης βασικών κυβερνητικών θέσεων και ο ίδιος φαίνεται να χρησιμοποιεί διάφορα κορυφαία ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (TÜGVA), ως περιστρεφόμενες πόρτες για την πλήρωση κυβερνητικών θέσεων, ιδιαίτερα σε εισαγωγικά και μεσαία επίπεδα.
Η κύρια ιδεολογία της TÜGVA βασίζεται στο πολιτικό Ισλάμ, το οποίο κατά καιρούς έχει συνδεθεί με στοιχεία που συνορεύουν με τον βίαιο τζιχαντισμό.
Το ίδρυμα οργανώνει καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στις οποίες συμμετέχουν ριζοσπάστες κληρικοί και προσφέρει υποτροφίες και μαθήματα σε διάφορα θέματα, με στόχο να προετοιμάσει νέους ιδεολόγους για να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις.
Αυτές οι ενέργειες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στη διακυβέρνηση της χώρας και την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ εντός της διοίκησης.
Ο Bilal επιβλέπει επίσης το Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης στην Τουρκία (TÜRGEV), έναν καλά προικισμένο οργανισμό που λαμβάνει σημαντικές δωρεές τόσο από εγχώριες όσο και από εξωτερικές πηγές.
Το ίδρυμα συμμετέχει στην εκπαίδευση περισσότερων από 32.000 φοιτητών στα σχολεία και τις φοιτητικές εστίες του σε όλη την Τουρκία.
Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης του Πανεπιστημίου Ibn Haldun, το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη.
Τα ιδρύματα έχουν αντιμετωπίσει ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιούνται ως μέτωπα για ξέπλυμα δωροδοκιών και μίζες που έλαβε ο Πρόεδρος Erdogan από κυβερνητικές συμβάσεις και διαγωνισμούς.
Η TÜRGEV, ειδικότερα, έχει κατηγορηθεί για αποδοχή παράνομων δωρεών τόσο από ξένες όσο και από εγχώριες πηγές.

Ο ρόλος του Kalın

Ο διορισμός του İbrahim Kalın, πρώην βοηθού του προέδρου Erdogan, ως νέου επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), είναι μια κρίσιμη κίνηση για την υποστήριξη της πιθανής διαδοχής του Bilal.
Η MIT είναι ένας ζωτικός θεσμός για τη διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος και ασκεί σημαντική επιρροή στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τον στρατό.
Συμμετέχει στη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής μέσω των μέσων ενημέρωσης για την υποστήριξη του Προέδρου Erdogan και επίσης εμπλέκεται σε πράξεις βίας και εκφοβισμού εναντίον επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων.
Ο διορισμός του Kalın είναι αξιοσημείωτος λόγω της πίστης του στον Πρόεδρο Erdogan και του γεγονότος ότι είναι μακρινός συγγενής από την πλευρά της μητέρας του Bilal.
Αυτή η οικογενειακή σύνδεση, μαζί με την αδιαμφισβήτητη πίστη του, υποδηλώνει ότι ο Kalın είναι πιθανό να διευθύνει την υπηρεσία σύμφωνα με τις επιθυμίες του Προέδρου Erdogan, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της διαδοχής του Bilal εντός της κυβέρνησης.
Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω τις προσπάθειες του Erdogan να εδραιώσει τον έλεγχό του και να εξασφαλίσει την επιρροή της οικογένειάς του στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή! Το Ιράν καλεί Αμερικανούς επενδυτές;

Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης κατά τις τρέχουσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο προσέλκυσης αμερικανικών επενδύσεων σε 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ενόψει της τρίτης κατά σειρά συνάντησης Ηνωμένων Πολιτειών -Ιράν, που θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο (28/4) στην Μουσκάτ, πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, για την θεσμοθέτηση ενός νέου αναθεωρημένου πλαισίου ελέγχου του πυρηνικού προγράμματος της κυβέρνησης της Τεχεράνης, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, συνεχίζει τις παρασκηνιακές του διαβουλεύσεις αρχικά στην Μόσχα και μετέπειτα στο Πεκίνο. Ωστόσο, όπως ανέφερε στο αποψινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA Κύπρου ο αναλυτής του σταθμού μας για ζητήματα Μέσης Ανατολής, Γαβριήλ Χαρίτος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαπραγματευτική τακτική που εφαρμόζει η ιρανική πλευρά.

Συγκεκριμένα, σε ομιλία που επρόκειτο να εκφωνήσει χθες (21/4) σε εκδήλωση της δεξαμενής σκέψης Carnegie, το περιεχόμενο της οποίας διέρρευσε από ιρανικά ΜΜΕ, ο Ιρανός ΥΠΕΞ Αραγτσί αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τεχεράνη να συναινέσει σε αμερικανικές επενδύσεις προκειμένου να αναπτυχθούν 19 πυρηνικές εγκαταστάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας προκειμένου να εφαρμοστούν κοινωφελείς αναπτυξιακοί σκοποί, τονίζοντας ότι μία τέτοια σύμπραξη θα έδινε ώθηση στην αμερικανική πυρηνική βιομηχανία, η οποία διάγει μία μακρά περίοδο ύφεσης. Παράλληλα τόνισε στο κείμενο της ομιλίας του ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επρόκειτο ποτέ να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο καθότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι αντίθετο στα θρησκευτικά και ηθικά πρότυπα του καθεστώτος.

Ισραήλ: Προβληματισμοί και προληπτικές κινήσεις

Παρ’ όλα αυτά, η συνέχιση των επαφών ΗΠΑ-Ιράν έχει δημιουργήσει προβληματισμούς στο Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτος, είναι ενδεικτικό ότι χθες (21/4) ολοκληρώθηκε μεγάλη άσκηση ετοιμότητας της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, για να αντιμετωπισθεί πιθανή ιρανική πυραυλική επίθεση, αντίστοιχη των επιθέσεων που είχαν σημειωθεί τον Απρίλιο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, σε περίπτωση κατά την οποίαν καταρρεύσουν οι τρέχουσες αμερικανοϊρανικές συνομιλίες.

Παράλληλα, αίσθηση στα ισραηλινά ΜΜΕ προκάλεσε η πληροφορία ότι πρόσφατα διορίσθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών η Μεράβ Σέρεν, εμπειρογνώμονας και αναλύτρια για θέματα Ιράν, η οποία εκτός της αμερικανικής έχει και ισραηλινή υπηκοότητα. Η Σέρεν ορίσθηκε επικεφαλής του Τμήματος Ιρανικών Υποθέσεων του Συμβουλίου, ενώ τα ισραηλινά ΜΜΕ τονίζουν ότι κατά το παρελθόν είχε διατελέσει σύμβουλος του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, ξανά για ζητήματα Ιράν, υιοθετώντας θέσεις που προέτρεπαν την ισραηλινή ηγεσία να υιοθετήσει επιθετικότερη πολιτική έναντι της Τεχεράνης. Από την άλλη, ενδιαφέρον παρουσιάζουν δηλώσεις από αμερικανικής πλευράς, που διευκρινίζουν ότι η Σέρεν, κατά την διάρκεια της συνεργασίας της με το ισραηλινό ΥΠΑΜ είχε ασχοληθεί με ζητήματα που σχετίζονταν με την κατάσταση στην Δυτική Όχθη.

Τραμπ – Νετανιάχου: «Βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά»

Κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεφωνική τους επικοινωνία, οι Βενιαμίν Νετανιάχου και Ντόναλντ Τραμπ συζήτησαν την πρόοδο των επαφών του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου στη Μέση Ανατολή, Στίβεν Ουίτκοφ, με τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί. Μετά το πέρας της, ο Πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στην διαδικτυακή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth, αναφερόμενος στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Νετανιάχου, δήλωσε ότι «οι δύο χώρες βρίσκονται στην ίδια πλευρά, τόσο όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ιράν για τα πυρηνικά, όσο και ως προς την συνέχιση της ομαλής διεξαγωγής του εμπορίου μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο πλευρές σε μη στρατιωτικές υποδομές της άλλης, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι είναι ένα περίπλοκο θέμα, το οποίο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι έτοιμος να συζητήσει. Ωστόσο δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια προς το παρόν για συνομιλίες ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Πιέσεις για εκεχειρία

Και οι δύο πλευρές δέχονται πιέσεις για να σημειώσουν πρόοδο προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος βρίσκεται πλέον στον τέταρτο χρόνο του, μετά την απειλή του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για να οδηγηθούν σε συμφωνία.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες, Δευτέρα, ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιασδήποτε μορφής συνομιλίες ώστε να δοθεί τέλος στις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η Ουκρανία διατηρεί την πρότασή της να μην πλήττονται τουλάχιστον στόχοι αμάχων. Και περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τη Μόσχα», δήλωσε. «Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό».

Η απάντηση του Κρεμλίνου

Ερωτηθείς ποια είναι η απάντηση του Κρεμλίνου, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι το θέμα αυτό χρειάζεται να συζητηθεί λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία της 30ωρης πασχαλινής εκεχειρίας που κήρυξε ο πρόεδρος Πούτιν το σαββατοκύριακο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν διευκρίνισε πώς συνδέονται αυτά τα δύο θέματα. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση της πασχαλινής κατάπαυσης του πυρός πάρα πολλές φορές και για επανειλημμένες παραβιάσεις του μορατόριουμ που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα στις επιθέσεις σε ενεργειακούς στόχους, όπως δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος και διυλιστήρια πετρελαίου.

«Πράγματι, ο πρόεδρος εξήγησε την περιπλοκότητα αυτού του θέματος μόλις χθες, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Δηλαδή, αν μιλάμε για εγκαταστάσεις μη στρατιωτικής υποδομής, χρειάζεται να διαφοροποιηθεί με σαφήνεια σε ποιες περιστάσεις αυτές οι εγκαταστάσεις μπορεί να αποτελούν στρατιωτικό στόχο και σε ποιες περιστάσεις δεν μπορεί», συνέχισε ο Πεσκόφ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου επικαλέστηκε δήλωση του Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν στρατιωτικό στόχο αν πολεμιστές του εχθρού συναντώνται εκεί. «Ως εκ τούτου υπάρχουν εδώ λεπτές διακρίσεις που έχει νόημα να συζητηθούν», σύμφωνα με τον Πεσκόφ.

Στη διάρκεια του πολέμου, άμαχοι έχουν σκοτωθεί και στην Ουκρανία και στη Ρωσία, αν και πολύ περισσότεροι στην ουκρανική πλευρά.

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις 13 Απριλίου σε ρωσικό πυραυλικό πλήγμα στην ουκρανική πόλη Σούμι, σε σκόπιμη επίθεση σε αμάχους, σύμφωνα με το Κίεβο. . Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε συνάντηση Ουκρανών στρατιωτικών αξιωματικών.

Ο Ζελένσκι δήλωσε χθες ότι «πρωταρχικός στόχος» στις συνομιλίες ανάμεσα στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες στο Λονδίνο αύριο, Τετάρτη, θα είναι να προωθηθεί μια άνευ όρων κατάπαυση του πυρός.

Τον περασμένο μήνα η Ουκρανία συμφώνησε κατ’αρχήν σε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες, αλλά ο Πούτιν απάντησε με έναν μακρύ κατάλογο με ερωτήματα και όρους όσον αφορά την εφαρμογή της.

Η Ρωσία δηλώνει συχνά ότι είναι ανοιχτή σε συνομιλίες με την Ουκρανία και ότι το Κίεβο κατέστησε την πιθανότητα αυτή νομικά αδύνατη βάσει διατάγματος που εξέδωσε το 2022 ο Ζελένσκι, με το οποίο απαγόρευσε τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν, αφού η Μόσχα κήρυξε την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, που βρίσκονται εν μέρει υπό τον έλεγχο των δυνάμεών της.

Αν η Ουκρανία θέλει συνομιλίες, κατέληξε ο Πεσκόφ, τότε θα πρέπει να λάβει μέτρα για να «άρει τα νομικά εμπόδια σε τέτοιου είδους επαφές».

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

«Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να πουλήσουν περισσότερη ενέργεια και αμυντικό εξοπλισμό στην Ινδία», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Ουάσινγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα.

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς σε ομιλία του στην πόλη Τζαϊπούρ στη βορειοδυτική Ινδία.

«Αλλά πιστεύω επίσης ότι αν δεν καταφέρουμε με επιτυχία να συνεργαστούμε, ο 21ος αιώνας ενδέχεται να είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος για όλη την ανθρωπότητα», συμπλήρωσε.

Έπαινοι για τον Νατέντρα Μόντι

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επαίνεσε ξανά τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι μετά το δείπνο που είχαν χθες Δευτέρα.

Η τετραήμερη επίσκεψη του Βανς στην Ινδία έχει σε μεγάλο βαθμό και ιδιωτικό χαρακτήρα. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ταξίδεψε στη χώρα με τη σύζυγό του, την Ούσα, η οποία έχει γεννηθεί στην Καλιφόρνια από Ινδούς γονείς, και τα τρία παιδιά τους.

Πρόοδος στις συνομιλίες για εμπορική συμφωνία

Η επίσκεψη ωστόσο έρχεται σε μια στιγμή που το Νέο Δελχί επιχειρεί να διαπραγματευθεί τους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς στα προϊόντα του. Η Ινδία απειλείται με επιβολή δασμών 26% στις εξαγωγές της στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ωστόσο ανέστειλε στις 9 Απριλίου την επιβολή τους για 90 ημέρες.

«Ο πρωθυπουργός Μόντι είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής. Κάνει σκληρό παζάρι», είπε ο Βανς στην ομιλία του στην Τζαϊπούρ.

Η Ινδία ελπίζει να «ολοκληρώσει θετικά» το πρώτο μέρος μιας εμπορικής συμφωνίας μέχρι το φθινόπωρο, δήλωσε χθες από το Σαν Φρανσίσκο η Ινδή υπουργός Οικονομικών Νιρμάλα Σίθαραμαν.

Ο Βανς δήλωσε ότι εκείνος και ο Μόντι σημείωσαν καλή πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες και επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές έχουν οριστικοποιήσει τους αντιπροσώπους για την εμπορική διαπραγμάτευση. «Θέτει έναν οδικό χάρτη προς μια τελική συμφωνία μεταξύ των εθνών μας», είπε.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναλύσεις11 ώρες πριν

Μάικλ Ρούμπιν στο Middle East Forum: Ακολουθεί η Τουρκία το κινεζικό μοντέλο υπεραλίευσης;

Η υδατοκαλλιέργεια είναι μια τεράστια βιομηχανία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, και η Τουρκία επιδιώκει να αποκτήσει αθέμιτο πλεονέκτημα

Διεθνή12 ώρες πριν

Νέα δεδομένα στη Μέση Ανατολή! Το Ιράν καλεί Αμερικανούς επενδυτές;

Η διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης της Τεχεράνης κατά τις τρέχουσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν...

Αναλύσεις12 ώρες πριν

Η Ιταλία στα Βαλκάνια: Εταίρος, Εγγυητής ή Ανταγωνιστής;

Η Ελλάδα οφείλει να το παρατηρεί όχι με αμηχανία, αλλά με οξυδέρκεια. Η πρόσφατη εμβάθυνση της ιταλο-αλβανικής συνεργασίας δεν αποτελεί...

Διεθνή13 ώρες πριν

Πεσκόφ: Ο Πούτιν είναι πρόθυμος να συζητήσει την πρόταση του Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων σε μη στρατιωτικές υποδομές

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει πρόταση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για παύση των επιθέσεων και από τις δύο...

Διεθνή13 ώρες πριν

Τζέι Ντι Βανς στην Ινδία: Οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Νέου Δελχί θα διαμορφώσουν τον 21ο αιώνα

«Αν η Ινδία και οι ΗΠΑ συνεργαστούν επιτυχώς, θα δούμε έναν 21ο αιώνα με ευημερία και ειρήνη», τόνισε ο Βανς...

Δημοφιλή