Χτυπήματα σε κέντρα διοίκησης

Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο πύραυλος καταρρίφθηκε αλλά έπεσε σε κτίρια της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός μουσείου τέχνης. Το όπλο που χρησιμοποίησε η Ουκρανία ήταν ένας μετασκευασμένος πύραυλος αεράμυνας S-200, ο οποίος είχε τροποποιηθεί για επίγειους στόχους.

Μια μέρα νωρίτερα, στις 28, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε το Ντνίπρο όπου απένειμε βραβείο στον ανώτατο διοικητή του ουκρανικού στρατού Βαλέρι Ζαλούζνι (φωτογραφία, κάτω) και συναντήθηκε με ορισμένους ουκρανούς διοικητές, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγού Ολεξάντρ Σίρσκι και του επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, Κιρίλο Μπουντάνοφ.

Επειδή ο Ζελένσκι παρακολουθείται στενά από τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, η άφιξή του στο Ντνίπρο και η συνάντησή του με ουκρανούς στρατηγούς και διοικητές του πεδίου της μάχης, καθώς και με τον αρχηγό στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, έδωσαν στοιχεία για την τοποθεσία του κέντρου διοίκησης.

Ο ουκρανικός Τύπος υποστήριξε ότι στόχος της ρωσικής επίθεσης ήταν ένα κοντινό συγκρότημα διαμερισμάτων, γράφει σε ανάλυσή του ο Stephen Bryen.

Ωστόσο, ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι το συγκρότημα διαμερισμάτων ήταν παράπλευρη ζημιά η οποία προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο αεράμυνας που συνετρίβη.

Εξαπλώνεται έξω από τα σύνορα

Κυκλοφορούν ορισμένα βίντεο και φωτογραφίες (κάτω) που δείχνουν μερικές από τις ζημιές και φαίνεται πιθανό ότι οι Ρώσοι χτύπησαν το διοικητήριο. Ο πλήρης απολογισμός των θυμάτων δεν είναι γνωστός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Το τοπικό νοσοκομείο απηύθυνε έκκληση για αιμοδότες, υποδηλώνοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι αρκετά υψηλός.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες εάν κάποιος ουκρανός διοικητής βρισκόταν όντως στο κτίριο όταν χτυπήθηκε ή εάν κάποιος απ’ αυτούς βρίσκεται ανάμεσα στα θύματα.

Ο πόλεμος έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας εξαπλώνεται καθώς πλήττει στόχους σε ρωσικό έδαφος. Την περασμένη εβδομάδα οι Ουκρανοί εξαπέλυσαν άλλη μια επίθεση με drone στη Μόσχα, την οποία οι Ρώσοι λένε ότι απέκρουσαν (αν και προκάλεσε ζημιές).

Ωστόσο, η επίθεση στο Ταγκανρόγκ ήταν η πιο σημαντική από ρωσική άποψη, καθώς στόχευε στη δομή στρατιωτικής διοίκησης όπου είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί ο Γκερασίμοφ και άλλοι στρατιωτικοί ηγέτες.

Η ουκρανική αντεπίθεση

Δεν γνωρίζουμε εάν οι Ουκρανοί διέθεταν ειδικές πληροφορίες για το πλήγμα της 28ης Ιουλίου στην τοποθεσία όπου βρίσκονταν ανώτεροι αξιωματικοί της Ρωσίας, ούτε γνωρίζουμε εάν ορισμένοι ρώσοι διοικητές χτυπήθηκαν απ’ αυτό.

Στο μεταξύ, η ουκρανική επίθεση συνεχίζεται και αποδεικνύεται δαπανηρή και για τις δύο πλευρές, αλλά με την Ουκρανία να υφίσταται το υψηλότερο επίπεδο απωλειών.

Αυτή η επίθεση, που σχεδιάστηκε κυρίως από ειδικούς των ΗΠΑ και της Βρετανίας, προσπαθεί να συντρίψει τη ρωσική άμυνα με ωμή βία.

Η Ουκρανία έχει πετύχει ορισμένα μέτρια κέρδη, αν και αυτά συχνά επανακτώνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι Ρώσοι έχουν σημειώσει ότι η Ουκρανία χρησιμοποιεί τα καλύτερα εκπαιδευμένα και πιο έμπειρα στρατεύματά της και επιχειρεί με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.

Αυτές οι δυνάμεις εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ και φαίνεται να έχουν υψηλό ηθικό.

Ωστόσο, ο αποδεκατισμός των καλύτερων τμημάτων του στρατού σε μια επιχείρηση που έχει να επιδείξει ελάχιστα στρατηγικά κέρδη, στο τέλος θα μπορούσε ν’ αναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να επαναξιολογήσει την πολεμική προσπάθεια.

Ο Ζελένσκι με τον Ζαλούζνι κατά τη συνάντησή τους στο Ντνίπρο (φωτογραφία Ukrainian Presidential Press)

Η Πολωνία στο επίκεντρο

Υπάρχει επίσης αυξανόμενη ανησυχία στην Ουάσιγκτον ότι ο πόλεμος μπορεί σύντομα να εξαπλωθεί εκτός της Ουκρανίας, με την Πολωνία να βρίσκεται ψηλά στη λίστα ως πιθανό σημείο ανάφλεξης.

Τόσο οι Πολωνοί όσο και οι Ρώσοι υπήρξαν ενεργά προκλητικοί, με τις δυνάμεις της Βάγκνερ να κινούνται στη Λευκορωσία, και την Πολωνία να στέλνει στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία.

Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση για να υποστηρίξει έναν διευρυμένο πόλεμο στην Ευρώπη. Δεν διαθέτει στρατεύματα (οι ΗΠΑ καλούν τώρα εφέδρους για την ανάπτυξη των αμερικανικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη) και επαρκή πυρομαχικά, και είναι πολύ αδύναμο όσον αφορά την αεράμυνα και τα τεθωρακισμένα.

Οι Ρώσοι βρίσκονται επίσης στο κατώφλι μιας μεγάλης κινητοποίησης, κάτι που προμηνύει για την πιθανότητα ευρύτερης σύγκρουσης.

Και δεν μάσησαν τα λόγια τους για την Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση της Ουκρανίας, η οποία χαρακτηρίζεται πλέον ως πόλεμος της Ρωσίας εναντίον του ΝΑΤΟ.

Απροετοίμαστη η Ευρώπη

Εν ολίγοις, η σύγκρουση μεταμορφώνεται αναπόφευκτα και θα μπορούσε σύντομα να βγει εκτός ελέγχου από την άποψη του περιορισμού της κυρίως εντός του ουκρανικού εδάφους.

Αυτός ο κίνδυνος ενισχύεται από την παρουσία των εθελοντών που πολεμούν στην Ουκρανία, πολλοί από τους οποίους είναι Πολωνοί, και από την προσκόλληση αμερικανών και βρετανών ειδικών σε ουκρανικές ομάδες μάχης.

Η Ευρώπη είναι απλώς απροετοίμαστη για έναν πόλεμο που μπορεί να διεξαχθεί στο έδαφός της. Λίγα βήματα και προσπάθειες γίνονται για να ξεπεραστεί μια μεγαλύτερη κρίση.

philenews / in.gr