REAL TIME |

Weather Icon

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ξεκινά η δίκη των φιλοκούρδων δημοσιογράφων στην Τουρκία

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ξεκινά η δίκη των φιλοκούρδων δημοσιογράφων στην Τουρκία

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων δημοσιογράφων και τον τερματισμό του «μαγειρέματος του αντιτρομοκρατικού νόμου από τις τουρκικές δικαστικές αρχές».

Δεκαοκτώ δημοσιογράφοι φιλοκουρδικών μέσων ενημέρωσης στην Τουρκία, παρουσιάστηκαν σε δίκη σήμερα. Να σημειωθεί ότι δεκαπέντε εξ αυτών ήταν προφυλακισμένοι για περισσότερο από ένα χρόνο. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων δημοσιογράφων και τον τερματισμό του «μαγειρέματος του αντιτρομοκρατικού νόμου από τις τουρκικές δικαστικές αρχές».

Οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για «συμμετοχή σε παράνομη οργάνωση» και κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης έως και δεκαπέντε ετών.

Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, έχουν απαγγελθεί παρόμοιες κατηγορίες σε περίπου τριάντα Κούρδους δημοσιογράφους, διότι η επαγγελματική τους δραστηριότητα εξισώθηκε λανθασμένα με την υποστήριξη του εθνικο-απελευθερωτικού κινήματος PKK. Οι αρχές ισχυρίζονται πως οι κατηγορούμενοι έχουν συνεργαστεί με τοπικά κουρδικά πρακτορεία παραγωγής και ότι κοινοποιούν αναρτήσεις που σχετίζονται με το κουρδικό ζήτημα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, το τουρκικό καθεστώς έχει ενοχληθεί από τον ορισμό που δίνουν οι κατηγορούμενοι στον όρο «πόλεμος» στις πολεμικές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα στα σύνορα με το Ιράκ και τη Συρία.

Ο Erol Önderoglu, εκπρόσωπος των RSF στην Τουρκία, επεσήμανε ότι το τουρκικό καθεστώς έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες φυλακές για δημοσιογράφους παγκοσμίως, λόγω των συνεχών και αυθαιρέτων φυλακίσεων μεταξύ 2016 και 2018.

Παρά ορισμένες πρόσφατες αποφυλακίσεις, η κατάσταση για τους δημοσιογράφους των μέσων ενημέρωσης παραμένει ανησυχητική. Σύμφωνα με την Ένωση ΜΜΕ και Νομικών Μελετών (MLSA), τουλάχιστον 53 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν φυλακιστεί ή καταδικαστεί στην Τουρκία.

Ο Önderoglu ζήτησε τον τερματισμό των «προφυλακίσεων εξαιτίας πολιτικών κινήτρων» και την άμεση απελευθέρωση των Κούρδων δημοσιογράφων, δηλώνοντας ότι φυλακίστηκαν υπό αμφίβολες συνθήκες.

Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στις 8 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο επιχείρησης και στη συνέχεια φυλακίστηκαν οκτώ ημέρες μετά. Αυτή τη στιγμή κρατούνται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας. Ανάμεσά τους υπάρχουν εξέχουσες προσωπικότητες όπως ο Serdar Altan, Συμπρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων Dicle-Fırat (DFG), ο Mehmet Ali Ertaş, αρχισυντάκτης του ιστότοπου Xwebûn, ο Aziz Oruç, αρχισυντάκτης του Mezopotamya Agency (MA) και αρκετοί άλλοι ρεπόρτερ φιλοκουρδικών μέσων ενημέρωσης.

Οι RSF τόνισαν ότι αυτή η δίκη αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε μελλοντικές υποθέσεις. Άλλοι έξι δημοσιογράφοι, που συνελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023 λίγο πριν από τις τουρκικές εκλογές, θα δικαστούν τους επόμενους μήνες με παρόμοιες κατηγορίες. Επίσης, αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δεκαπέντε ετών.

 

ΣτΜ: Στις σαδιστικές φυλακές-κολαστήρια του τουρκικού καθεστώτος οι Κούρδοι πέφτουν θύματα απάνθρωπων βασανιστηρίων όπως απειλές βιασμού, βιασμοί, σεξουαλική κακοποίηση, ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ, κρέμασμα από τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, άγριοι ξυλοδαρμοί, άσκηση ψυχολογικής βίας, ρίψη νερού με μεγάλη πίεση, εικονική δολοφονία, σπάσιμο οστών με χτυπήματα από γκλομπ, απειλές για τις οικογένειες των κρατουμένων, απαγόρευση ούρησης και αφόδευσης για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, χτυπήματα στα πέλματα με γκλομπ, απομόνωση, απομόνωση στην απομόνωση, ξεγύμνωμα γυναικών κρατουμένων παρουσία ανδρών κρατουμένων το οποίο διαρκεί για ημέρες κ.α. Τα βασανιστήρια συνδιάζονται μεταξύ τους, έτσι ώστε το θύμα να υποφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμη, με τη βοήθεια της επιστήμης έχουν «βελτιώσει» κάποια βασανιστήρια π.χ. ηλεκτροσόκ και κρέμασμα από τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, έτσι ώστε να ικανοποιείται περισσότερο ο σαδισμός των ανθρωπόμορφων τεράτων του τουρκικού καθεστώτος. Λόγω του υπερκορεσμού των τουρκικών φυλακών, οι κρατούμενοι δεν μπορούν να κοιμηθούν σωστά ούτε και κάτω στο πάτωμα. Επίσης, υπάρχει αναφορά για εκπαίδευση βασανιστών από το τουρκικό καθεστώς, κάτι το οποίο πηγαίνει το θέμα σε άλλο επίπεδο.

 

 

 

 

Μετάφραση: Γιάννης Λιναρδάτος

Πηγή: https://medyanews.net/reporters-without-borders-raises-alarm-as-trial-starts-for-pro-kurdish-journalists-in-turkey/

 

 

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube