REAL TIME |

Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 6 Ιουλίου 2023

Ο Ερντογάν θα δεχτεί τον Ζελένσκι στην Άγκυρα την Παρασκευή

Ο Ερντογάν θα δεχτεί τον Ζελένσκι στην Άγκυρα την Παρασκευή

Στο επίκεντρο η συμφωνία σιτηρών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, η οποία πρόκειται να λήξει στις 17 Ιουλίου.

Ο Ερντογάν αναμένεται να φιλοξενήσει τον Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στο Bloomberg υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά είναι ζωτικής σημασίας για την Ουκρανία καθώς της επιτρέπει να συνεχίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων παρά τη ρωσική εισβολή. 

Ωστόσο, πρόσφατα, η Μόσχα δήλωσε ότι δεν βλέπει “κανέναν λόγο για περαιτέρω συνέχιση” της συμφωνίας.

Η Τουρκία, η οποία συνέβαλε στην επίτευξη της αρχικής συμφωνίας πέρυσι, θέλει να ανανεωθεί η συμφωνία, και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που ο Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Ζελένσκι.

Κι αυτό γιατί, ο τερματισμός της συμφωνίας, πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργήσει στο Κίεβο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των τροφίμων παγκοσμίως, δεδομένους ότι η Ουκρανία είναι από τους κυριότερους εξαγωγής σιτηρών στον πλανήτη.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube