Ο Νιχάτ Ερίμ ήταν Τούρκος καθηγητής νομικής και του ανέθεσε το 1956 ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αντνάν Μεντερές, να μελετήσει τη διεθνή νομική βάση της θέσεως της Τουρκίας στη Κύπρο. Ο Ερίμ στην έκθεση του τον Νοέμβριο του 1956 εισηγήθηκε τη γεωγραφική διχοτόμηση της Κύπρου συνδυαζόμενη με τη μεταφορά των πληθυσμών. Αυτή θα δημιουργούσε δύο ξεχωριστές οντότητες που θα οδηγούσε στη πολιτική ένωση με Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα.

Ο Νιχάτ Ερίμ ήταν ο εμπνευστής της πολιτικής του Ταξίμ. Στην έκθεση του αναφέρει ως λόγους της πρότασης του για τους Τ/κ τη ξεχωριστή θρησκεία, τη ξεχωριστή γλώσσα, το ξεχωριστό παρελθόν, το ξεχωριστό μέλλον, τις ξεχωριστές ελπίδες και προσδοκίες που δεν συνάδουν με αυτές των Ε/κ.

Η τουρκική κυβέρνηση υιοθέτησε τις προτάσεις Ερίμ και το 1957 τις παρουσίασε επίσημα ως την τουρκική πρόταση για το Κυπριακό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι ο Νιχάτ Ερίμ, που διετέλεσε και πρωθυπουργός από τον Μάρτιο του 1971 μέχρι τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του το 1980 από την επαναστατική αριστερή οργάνωση Dev Sol.

Από το 1956 η πολιτική της Τουρκίας δεν άλλαξε και την επέβαλε με την εισβολή το 1974. Το 1956 μετά την έκθεση Ερίμ, ο λόρδος Ράντκλιφ πρότεινε αυτοκυβέρνηση στην Κύπρο με την υποσημείωση ότι «and partition could be an option» (και η διχοτόμηση θα ήταν επιλογή ). Το 1958 ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Χάρολντ Μακμίλαν πρότεινε Τριμελή Διοίκηση της Κύπρου με Βρετανό Κυβερνήτη, με αντιπρόσωπο της Ελλάδας και της Τουρκίας και με δύο ξεχωριστές βούλες Ε/κ και Τ/κ.

Παρά τις διχοτομικές προειδοποιήσεις Ερίμ, Ράντκλιφ και Μακμίλαν, ο Μακάριος και οι πολιτικοί δεν τις έλαβαν υπόψη με αποτέλεσμα την υπογραφή των διχοτομικών προνοιών στις Συνθήκες Ζυρίχης / Λονδίνου. Μετά τα 13 σημεία Μακαρίου για αλλαγή του Συντάγματος, η Άγκυρα άρχισε την εφαρμογή του σχεδίου Ερίμ με την τουρκανταρσία και τη φυγή των Τ/κ από και τη κυβέρνηση και τη δημιουργία των θυλάκων, προάγγελο της εθνοκάθαρσης του 1974.

Παρά όλα τα σημεία των καιρών για διχοτόμηση η κυπριακή ηγεσία συνέχισε τη λανθασμένη πολιτική που μαθηματικά οδήγησε στη συμφωνημένη διχοτόμηση επί του εδάφους από Τουρκία – Ηνωμένο Βασίλειο – Κίσινγκερ. Η εισβολή δεν έγινε επειδή έγινε πραξικόπημα αλλά το πραξικόπημα έγινε για να γίνει η εισβολή. Αυτά όλα είναι αναμφισβήτητα ιστορικά γεγονότα που πρέπει η νέα γενιά να μάθει.

Φιλελεύθερος