REAL TIME |

Weather Icon

Νέοι εκβιασμοί Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Νέοι εκβιασμοί Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Τούρκος πρόεδρος εκβίασε ξανά το ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία

Η Τουρκία δεν θα άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εάν δεν σταματήσει να φιλοξενεί ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ πέρυσι, εγκαταλείποντας τις μακροχρόνιες πολιτικές στρατιωτικής μη ευθυγράμμισης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Οι αιτήσεις για ένταξη πρέπει να εγκριθούν από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν έχουν ακόμη εγκρίνει την υποψηφιότητα της Σουηδίας.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα πει ότι η Σουηδία πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα κατά των υποστηρικτών του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και μελών ενός δικτύου που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Η Τουρκία αντιμετωπίζει και τις δύο ομάδες ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η Τουρκία αναμένει από τη Σουηδία να σταματήσει να φιλοξενεί μέλη και των δύο ομάδων, είπε ο Ερντογάν σε ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι δεν μπορούν να δημιουργήσουν φιλία με την Τουρκία επιτρέποντας στους τρομοκράτες να διαδηλώνουν στις πιο κεντρικές πλατείες των πόλεων τους», είπε.

Τους τελευταίους μήνες, διαδηλωτές στη Στοκχόλμη κυμάτισαν σημαίες που έδειχναν υποστήριξη στο PKK, το οποίο επίσης θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας.

“Η θέση, οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις μας που δόθηκαν ήταν όλα ξεκάθαρα. Αυτή τη στιγμή υπερασπιζόμαστε τις ίδιες αρχές που υπερασπιστήκαμε πέρυσι. Θέλουμε απλώς να παραμείνουν πιστοί σε αυτό που υπέγραψαν”, είπε επίσης ο Ερντογάν.

Η Σουηδία λέει ότι έχει διατηρήσει το μέρος της συμφωνίας που συνήφθη με την Τουρκία στη Μαδρίτη πέρυσι, με στόχο την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Άγκυρας για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής νέου αντιτρομοκρατικού νόμου αυτόν τον μήνα. Αλλά η Τουρκία λέει ότι η αλλαγή της νομοθεσίας της Σουηδίας ήταν ” χωρίς νόημα “, ενώ οι υποστηρικτές του PKK πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη χώρα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε τον περασμένο μήνα, ότι η Σουηδία και η Τουρκία θα συγκαλέσουν συνάντηση υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες σχετικά με την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ πριν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους αυτόν τον μήνα.

Μια διαδήλωση στη Στοκχόλμη την περασμένη εβδομάδα, την πρώτη μέρα των μουσουλμανικών εορτών Eid al Adha, η οποία περιελάμβανε κάψιμο ενός Κορανίου εξόργισε περαιτέρω την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube