REAL TIME |

Weather Icon

Νέες «οχιές» εντάσσονται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας

Με την αναμενόμενη άφιξη αύριο στην Τανάγρα και στην 332 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» του 17ου Γαλλικού μαχητικού Rafale αλλά και έως τα τέλη Αυγούστου της 18ης «ριπής» κλείνει για την Πολεμική Αεροπορία ο προτελευταίος κύκλος παραλαβών των Γαλλικών «game changer» μαχητικών.

Πρόκειται για τα δύο τελευταία από τα συνολικά 12 μεταχειρισμένα αεροσκάφη της Armee De’l Air στο πλαίσιο της συμφωνίας για αγορά συνολικά 24 Γαλλικών Rafale. 18 αρχικά-12 καινούργια και 6 μεταχειρισμένα- όπως προέβλεπε η πρώτη συμφωνία συν επιπλέον 6 όπως αποφασίστηκε στη συνέχεια. Τα έξι τελευταία καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από την Πολεμική Αεροπορία εντός του επόμενου χρόνου.

Έτσι έως τα τέλη του 2024 τα «γεράκια» της HAF θα διαθέτουν επιχειρησιακά ετοιμοπόλεμη μια πλήρη Μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών που ήρθαν να αλλάξουν τις ισορροπίες στην περιοχή, να προσδώσουν στην Πολεμική Αεροπορία σαφέστατο ποιοτικό πλεονέκτημα και να προκαλέσουν εφιάλτες στους γείτονες.

Η παραλαβή αλλά κυρίως η ενσωμάτωση των Γαλλικών μαχητικών στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας με τη ταχύτατη ένταξη των Rafale στα επιχειρησιακά σχέδια της HAF χαρακτηρίζεται όχι μόνο για τα αεροπορικά δεδομένα της χώρας μας αλλά και παγκοσμίως ως ένα μικρό θαύμα. Με τις fast track διαδικασίες σε όλα τα επίπεδα, από την υπογραφή της σύμβασης και την εκπαίδευση των Στελεχών της HAF έως την παραλαβή και την επιχειρησιακή πιστοποίηση της Μοίρας να σπάει κάθε ρεκόρ.

Με κρίσιμη παράμετρο να αποτελεί όχι μόνο η ταυτόχρονη απόκτηση των όπλων των Rafale με αιχμή του δόρατος τους «ανίκητους» Meteor αλλά και την εκπαίδευση των πληρωμάτων και τεχνικών πάνω στα όπλα.

Και μπορεί για ευνόητους λόγους η Πολεμική Αεροπορία να μην διαφημίζει την εκπαίδευση των ιπτάμενων πάνω στα όπλα των Rafale και κυρίως πάνω στον διαβαθμισμένο Meteor όμως οι πληροφορίες του Newpost κάνουν λόγο για ήδη προχωρημένο επίπεδο εκπαίδευσης. Με τα αποτελέσματα των εικονικών air to air εμπλοκών να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακά για τις επιδόσεις του Μeteor.

Όμως και η χρήση των ήδη γνωστών Mica από τις «ριπές» δείχνει ότι και αυτοί οι πύραυλοι δίπλα στους Μeteor αποτελούν εξαιρετικά αξιόπιστες λύσεις ειδικά όταν κατευθύνονται από τα πανίσχυρα και υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα των Rafale.

Tην ίδια ώρα τα ευχάριστα για την Πολεμική Αεροπορία νέα δεν σταματούν εδώ. Το απόγευμα προσγειώθηκε στην Τανάγρα και στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ το πρωτότυπο F-16 Viper έπειτα από δύο και πλέον χρόνια δοκιμών στις ΗΠΑ. Το μονοθέσιο μαχητικό της 335 Πολεμικής Μοίρας «Τίγρης» με τον σειριακό αριθμό «005» θα παραμείνει για λίγες ημέρες στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας και στη συνέχεια θα πετάξει για τη Σούδα και την νέα του «φωλιά» η οποία δεν είναι άλλη από την 343 Πολεμική Μοίρα «Αστέρι».

Η πρωτότυπη «Οχιά» έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι μαζί με Ισραηλινά F-16 αλλά και ιπτάμενο τάνκερ της USAF το οποίο τα ανεφοδιάζει στον αέρα πάνω από τον Ατλαντικό. Έως τα τέλη του μήνα σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΑΒ μαζί με το «005» θα παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία ακόμη τρία αναβαθμισμένα Viper με τις «Οχιές» πλέον να φτάνουν συνολικά τις δεκατρείς.

 

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube