REAL TIME |

Weather Icon

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Η γραφειοκρατία στην Ουάσιγκτον παραμένει ισχυρή και συνάμα φιλοτουρκική.

Μιχάλης Ιγνατίου στη Hellas Journal: Η γραφειοκρατία στην Ουάσιγκτον παραμένει ισχυρή και συνάμα φιλοτουρκική.

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ – Hellas Journal

Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, παρά την ανακοίνωση του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, στο Βίλνιους της Λιθουανίας ότι θα επιτρέψει την είσοδο της σκανδιναβικής χώρας στη Δυτική Συμμαχία.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται η έδρα του ΝΑΤΟ, εκφράζουν συγκρατημένη «αισιοδοξία» και δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι ο Ερντογάν θα υλοποιήσει την υπόσχεσή του, εάν δεν εξασφαλίσει την απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών F-16 και εάν δεν ξεκινήσει ο διάλογος με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), που θα προσθέσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης του.

Και τα δύο θέματα βρίσκονται στον πάγο, ενώ σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., τουλάχιστον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αποφασίσει να την αποτρέψει, ανεξάρτητα από τη στάση της Αθήνας, η οποία επιδιώκει τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με κάθε θυσία.

Η ελληνική κυβέρνηση κάνει λάθος να ελπίζει ότι θα «αγοράσει» την ειρήνη με την Τουρκία, αφού οι Τούρκοι υπογραμμίζουν σε όλους τους τόνους, πως άλλο πράγμα είναι η ηρεμία στο Αιγαίο και εντελώς άλλο θέμα οι τουρκικές παράνομες διεκδικήσεις. Αυτές παραμένουν ως έχουν, ότι, δηλαδή, κάποια ελληνικά νησιά ανήκουν δήθεν στην Τουρκία. Είναι ένα καραμπινάτο τουρκικό ψέμα.

 

Η παρέμβαση του γερουσιαστή Κρίστοφερ βαν Χόλλεν ειδικά υπέρ των Κούρδων της Συρίας, αλλά και η ισχυρή υποστήριξη του στους όρους που έθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ άλλαξε ακόμα περισσότερο το σκηνικό εναντίον της κατοχικης Τουρκίας.

Ο κ. βαν Χόλλεν, Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Μέριλαντ, δεν θα υποχωρήσει ούτε στο θέμα της προστασίας των Κούρδων του YPG, που είναι οι μοναδικοί σύμμαχοι των Αμερικανών εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ούτε στο μείζον ζήτημα των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων στο Αιγαίο.

ΑΚΟΜΑ: Οι δηλώσεις του κ. Μενέντεζ στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, της οποίας είναι πρόεδρος, αλλά και αργότερα στο Reuters, θορύβησαν την Άγκυρα και τους απολογητές της στην Ουάσιγκτον.

Ο φιλέλληνας νομοθέτης αναφέρθηκε στα αυτονόητα, ότι δηλαδή είναι αδιανόητο να πουλάει η Αμερική πολεμικό υλικό σε μία χώρα σύμμαχο του ΝΑΤΟ, η οποία θα το χρησιμοποιήσει εναντίον άλλου κράτους-μέλους της Δυτικής Συμμαχίας.

  • Αφού τόνισε την ανησυχία για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, τόνισε: «Πώς λειτουργεί για εμάς να έχουμε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ να είναι εμπόλεμος στον άλλο και κάποιος να του πουλάει F-16;».

Και είναι αυτονόητα διότι κάθε χώρα μέλος της Δυτικής Συμμαχίας δέχεται τους όρους και τους κανόνες που αναφέρουν ότι θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη όταν προκύψει κίνδυνος γι’ αυτά.

Στην περίπτωση του Αιγαίου, φυσικά, είναι η Τουρκία που προκαλεί όλα τα προβλήματα. Και τα προκαλεί με την ανοχή των δυτικών, πρωτίστως της Αμερικής, που δεν τολμά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε η Hellas Journal, ήδη συζητείται η «επόμενη μέρα» στην περίπτωση κατά την οποία ο Ερντογάν δεν στείλει για έγκριση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση την αίτηση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Διότι, εάν δεν το πράξει, οι έωλες δικαιολογίες του θα αφορούν αυτόν καθ’ αυτόν τον εκβιασμό εναντίον της Αμερικής. Και αυτό επειδή δεν μπορεί να ζητήσει περαιτέρω υποχωρήσεις από τη Σουηδία.

Οι συζητήσεις γίνονται για να αποφασιστεί μία κοινή γραμμή, διότι -όπως σημειώνουν επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου- δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια η αμερικανική κυβέρνηση να συνεχίσει να αποδέχεται τους τουρκικούς εκβιασμούς και αντί να τιμωρεί την Τουρκία, όπως τονίζεται από σημαντικούς νομοθέτες, να πιέζει για να εξευμενιστεί ο Ερντογάν.

  • Οι βουλευτές και οι γερουσιαστές που θα πάρουν τις αποφάσεις, αποφάσισαν «να περιμένουν και θα δουν» όταν φτάσει ο Οκτώβριος. Αλλά οι θέσεις τους είναι δεδομένες και δεν επιδέχονται αλλαγές.
  • Φυσικά, εάν η Τουρκία αποδεχθεί τους όρους των νομοθετών, όπως έχουν αυτοί δημοσιοποιηθεί από τον κ. Μενέντεζ, η έγκριση για την απόκτηση των F-16 θα είναι ένα γεγονός.

Στο μεταξύ, παραμένει σε εκκρεμότητα η πώληση των F-35 στην Ελλάδα, αν και οι νομοθέτες την έχουν εγκρίνει. Οπότε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα ότι «κέρδισε» η Αμάντα Σλόατ, αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) του Λευκού Οίκου, η οποία εισηγήθηκε να γίνουν οι ανακοινώσεις ταυτόχρονα.

Αυτό δείχνει, ότι η γραφειοκρατία στην Ουάσιγκτον παραμένει ισχυρή και συνάμα φιλοτουρκική.

Η προσπάθεια για να απεμπλακούν τα δύο θέματα, των F-16 της Τουρκίας από τα F-35 της Ελλάδας, συνεχίζεται καθώς τα τέσσερα μέλη των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έχουν εγκρίνει το ελληνικό αίτημα εδώ και μερικές εβδομάδες.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube