Η Ουγγαρία θα υποστηρίξει την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εφόσον η Τουρκία δείξει ότι είναι έτοιμη να απορύσει τις ενστάσεις της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πίτερ Σίγιαρτο.

«Εάν υπάρξει κίνηση εκεί, τότε φυσικά θα τηρήσουμε τη δέσμευσή μας ότι η Ουγγαρία δεν θα καθυστερήσει την ένταξη οποιασδήποτε χώρας», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη την Τρίτη, προσθέτοντας ότι θα βρίσκεται σε «στενή και συνεχή» επαφή με τους Τούρκους ομολόγους του τις επόμενες ημέρες.

Η Άγκυρα, η οποία εμποδίζει από το Μάιο του 2022 την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επέκρινε τη χώρα την περασμένη εβδομάδα μετά το κάψιμο ενός αντιτύπου του Κορανίου στη Στοκχόλμη – μια πράξη που «καταδικάσθηκε κατηγορηματικά» και χαρακτηρίσθηκε «ισλαμοφοβική» από τη σουηδική κυβέρνηση.

Τόσο η Τουρκία όσο και η Ουγγαρία δέχονται πιέσεις να εγκρίνουν την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενόψει της συνόδου κορυφής στο Βίλνιους την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, 29 από τα 31 μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας έχουν επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας, με την Ουγγαρία να συνεχίζει να έχει ενστάσεις μαζί την Τουρκία.

Ο Σίγιαρτο είπε επίσης ότι είχε πολλές τηλεφωνίες με τον Τούρκο ομόλογό του. Η Τουρκία θα «διαβουλευτεί με τους Σουηδούς καθώς και με τους ηγέτες του ΝΑΤΟ» τις επόμενες ημέρες σχετικά με τις προσπάθειες να δοθεί ένα τέλος στο αδιέξοδο, είπε.

Σημειώνεται ότι οι δύο χώρες είχαν επίσης ενστάσεις για την ένταξη της Φινλανδίας, ωστόσο, η Ουγγαρία τάχθηκε υπέρ όταν έγινε σαφές ότι η Τουρκία θα άρει επίσης το βέτο της.

Ναυτεμπορική