Μάικλ Ρούμπιν για την επίθεση με drone στη Μόσχα: Ο Πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία επιστρέφει για να τον στοιχειώσει – Τα μαθήματα για Κίνα-Ταϊβάν

Μάικλ Ρούμπιν για την επίθεση με drone στη Μόσχα: Ο Πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία επιστρέφει για να τον στοιχειώσει – Τα μαθήματα για Κίνα-Ταϊβάν

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία δεν μένει στην Ουκρανία.

Αυτό είναι ένα μάθημα που μαθαίνει όλο και περισσότερο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί (σ.σ. πρωί Κυριακής), ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη φέρεται να στόχευσαν τη ρωσικά κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας και τη Μόσχα, αναγκάζοντας μάλιστα για λίγο το κλείσιμο ενός από τα διεθνή αεροδρόμια της Μόσχας (σ.σ. Βνούκοβο).

Παρά την πυρηνική επίθεση του Πούτιν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει ούτε να περιορίσουν την Ουκρανία ούτε να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον πόλεμο στα αναγνωρισμένα ουκρανικά εδάφη. Υπάρχουν άλλοι τρόποι αποτροπής της Ρωσίας . Ο κίνδυνος για την επικράτεια ενός επιτιθέμενου είναι ο καλύτερος αποτρεπτικός παράγοντας για μελλοντικό πόλεμο. Πράγματι, μόνο αφού ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ το αναγνώρισε αυτό, έγινε δυνατή η πραγματική ειρήνη μεταξύ της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να περιορίσει την Ουκρανία χρησιμεύουν μόνο για να εμποδίσουν τον Πούτιν να συμπεράνει ότι ο πόλεμος δεν θα λειτουργήσει.

Με άλλα λόγια: Αν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε λάβει τη συμβουλή του Προέδρου Μπάιντεν ή του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν σε οποιοδήποτε σημείο τους τελευταίους 18 μήνες, μια ρωσική σημαία θα κυμάτιζε πάνω από το Κίεβο, το βόρειο Καζακστάν, αν όχι τα κράτη της Βαλτικής θα βρίσκονταν σε ρωσικές τοποθεσίες, και ο ίδιος ο Ζελένσκι θα βρισκόταν εξόριστος στο Λονδίνο, περιμένοντας τη μοιραία γουλιά τσαγιού πολώνιο.

Η εισβολή της Ρωσίας έδειξε πόσο αδύναμη είναι η φιλελεύθερη τάξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον κίνδυνο που αποτελεί τώρα ο άξονας Ρωσίας-Ιράν-Κίνας για τον ελεύθερο κόσμο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, αν είχε λειτουργήσει το Blitzkrieg (κεραυνοβόλος πόλεμος) του Πούτιν για την Ουκρανία, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επιτάχυνε τις προσπάθειές του να κατακτήσει την Ταϊβάν, μια χώρα που – εκτός της κομμουνιστικής κινεζικής προπαγάνδας – ούτε ιστορικά ούτε νομικά ανήκει στην ηπειρωτική Κίνα.

Μαθήματα που πρέπει να αντληθούν

Όπως ο Σι παίρνει μαθήματα από τα λάθη του Πούτιν στην Ουκρανία, είναι σημαντικό η Ταϊβάν να προσαρμόσει επίσης τη στρατηγική της με βάση τις ενέργειες της Ουκρανίας.

Σε περίπτωση εισβολής της Κίνας, η απλή μάχη στην ίδια την Ταϊβάν δεν θα λειτουργήσει . Η Ταϊπέι δεν μπορεί να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ειδικά αν η Κίνα πρώτα κόψει σαλάμια από τα απομακρυσμένα νησιά της Ταϊβάν για να καλλιεργήσει τους Αμερικανούς πολιτικούς να ανταλλάξουν τον εδαφικό συμβιβασμό από την Ταϊβάν με την ψευδαίσθηση της ειρήνης. Σε τελική ανάλυση, ο νόμος για τις σχέσεις της Ταϊβάν βάσει του οποίου πολλοί στην Ουάσιγκτον ασπάζονται την ιδέα μιας υπόσχεσης για υπεράσπιση της Ταϊβάν αποκλείει μεγάλο μέρος της επικράτειας της Ταϊβάν .

Αντίθετα, τα κύρια μαθήματα που μαθαίνει η Ταϊβάν πρέπει να αντικατοπτρίζουν τόσο την αποτροπή όσο και την ικανότητα να δεχτεί οποιονδήποτε πόλεμο ξεκινήσει από το Πεκίνο στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα.

Πρώτον, δεν υπάρχει διαφυγή από το γεγονός, ότι η Ταϊβάν χρειάζεται τη δική της πυρηνική αποτροπή . Ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν έκανε πολύ σωστά, αλλά τα δύο μεγαλύτερα στρατηγικά του λάθη ήταν ότι σταμάτησε την πυρηνική απόκτηση της Ταϊβάν και έφυγε από τον Λίβανο υπό πυρά.

Δεύτερον, η Ταϊβάν πρέπει να είναι έτοιμη να ρίξει φωτιά στην ηπειρωτική Κίνα από υπεράκτια νησιά όπως το Quemoy, ένα κομβικό σημείο των κρίσεων στα στενά της Ταϊβάν της εποχής του Αϊζενχάουερ. Ο δικηγόρος και μελετητής Gordon Chang έχει δίκιο να επισημαίνει ότι οι Ταϊβανέζοι θα μπορούσαν να καταστρέψουν το φράγμα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας, σκοτώνοντας δυνητικά δεκάδες εκατομμύρια Κινέζους της ηπειρωτικής χώρας, εάν η Κίνα επιδιώξει να κατακτήσει το νησιωτικό έθνος. Η ρίζα της μη πυρηνικής αποτροπής θα ήταν να μεταφέρεται αυτό το μήνυμα στο Πεκίνο τακτικά και μέσω πολλαπλών διαύλων. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, θα πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιδιώξει να συγκρατήσει το χέρι της Ταϊβάν με τον τρόπο που οι Μπάιντεν και Σάλιβαν επιδιώκουν να συγκρατήσουν τον Ζελένσκι.

Τρίτον, όπως τώρα η Ουκρανία απειλεί τη Μόσχα και την Κριμαία με το αντίστοιχο Doolittle Raid , έτσι και η Ταϊβάν θα πρέπει να σχεδιάζει να χτυπήσει το Πεκίνο και τη Σαγκάη εάν η Κίνα εισβάλει ποτέ στην Ταϊβάν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Ταϊβάν πάνω από την πρωτεύουσα της Κίνας και τον εμπορικό της κόμβο θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον Σι σε αμηχανία όπως κάνει τώρα ο Πούτιν, αλλά το πλεονέκτημα να αποδεικνύεται νωρίς και συχνά, ότι μια εισβολή δεν θα ήταν ούτε μια πλάκα ούτε χωρίς συνέπειες για τους επιτιθέμενους θα αντιστάθμιζε την αναπόφευκτη απειλή αντιποίνων του Σι .

Σίγουρα, η τάξη που βασίζεται σε κανόνες είναι υπό πίεση, αλλά η κατάρρευσή της δεν είναι αναπόφευκτη. Καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον κατακτητικό της πόλεμο και η Κίνα κροταλίζει, είναι σημαντικό να επικαιροποιηθεί η αποτροπή για τον 21ο αιώνα. Το να καταστήσουν όχι μόνο τη Μόσχα αλλά και το Πεκίνο ευάλωτο στα αντίποινα των θυμάτων τους είναι το κλειδί.

ΠΗΓΗ: 19fortyfive.com

 

Το ρεπορτάζ

Επίθεση με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σημειώθηκε στη Μόσχα τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Η επίθεση έκλεισε για λίγο το διεθνές αεροδρόμιο Βνούκοβο, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε δύο κτίρια. Καταρρίφθηκε το ένα UAV και άλλα δύο εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά έπεσαν σε πολυώροφο κτίριο.

Ειδικότερα, «τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην πόλη της Μόσχας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Μόσχας.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, «ένα ουκρανικό UAV καταρρίφθηκε από συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας πάνω από το προάστιο Οντιντσόβο» της Μόσχας και «άλλα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και συνετρίβησαν ακυβέρνητα» σε κτιριακό συγκρότημα.

«Ουκρανικά drones επιτέθηκαν απόψε. Οι προσόψεις δύο κτιρίων γραφείων της πόλης υπέστησαν ελαφρές ζημιές. Δεν υπάρχουν θύματα ή τραυματίες», έγραψε στο Telegram ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Λόγω της επίθεσης, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Βνούκοβο  «έκλεισε για αναχωρήσεις και αφίξεις, οι πτήσεις ανακατευθύνονται σε άλλα αεροδρόμια». Μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, οι λειτουργίες φαίνονταν να έχουν επανέλθει στο κανονικό.

Νωρίτερα τον Ιούλιο, η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι η αντιαεροπορική της άμυνα κατέρριψε πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Λόγω της επίθεσης είχε διακοπεί και τότε προσωρινά η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Βνούκοβο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μόσχα και τα περίχωρά της απέχουν πάνω από 500 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, αλλά φέτος έχουν γίνει στόχος πολλών επιθέσεων με drones.

Η επίθεση είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη –συμπεριλαμβανομένων στο Κρεμλίνο και στις ρωσικές πόλεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία– για τις οποίες η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο.

Το Κίεβο δεν έχει σχολιάσει ακόμη, αλλά η Ουκρανία συνήθως αρνείται να αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα μέσα στη Ρωσία.

Το ρωσικο υπουργείο Άμυνας την χαρακτήρισε «απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube