Ρωσία 26 Ιουλίου 2023

Λαβρόφ: Παρά τις δυσκολίες ελπίζουμε σε σύναψη συμφωνίας ειρήνης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Λαβρόφ: Παρά τις δυσκολίες ελπίζουμε σε σύναψη συμφωνίας ειρήνης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η ένταση επιδεινώθηκε ξανά από τις αρχές του Ιουλίου, όταν το Μπακού έκλεισε με διάφορα προσχήματα την κυκλοφορία στον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την αρμενική επικράτεια.

Ο αζερικός αποκλεισμός προκαλεί ολοένα σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση στον θύλακα, που κατοικείται κατά πλειονότητα από Αρμένιους: ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης.

Χθες, ο κ. Λαβρόφ υποδέχθηκε στη Μόσχα τους ομολόγους του της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.

«Δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στα ζητήματα της οροθεσίας [σ.σ. των συνόρων], που συνδέονται στενά με το σύνολο των προβλημάτων υπό συζήτηση, και στα ζητήματα που αφορούν την ταχεία σύναψη συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στο Μπακού και το Γερεβάν», ανέφερε ο ρώσος ΥΠΕΞ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου των υπηρεσιών του.

«Ελπίζουμε ότι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας θα είναι η κατάληξη της τεράστιας διαδικασίας διαπραγμάτευσης», πρόσθεσε, αναγνωρίζοντας πάντως πως «ο δρόμος δεν είναι εύκολος».

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας παρότρυνε παράλληλα το Μπακού να επιτρέψει «χωρίς καθυστέρηση να παραδοθούν (…) στον πληθυσμό [σ.σ. του Ναγκόρνο Καραμπάχ] τρόφιμα, φάρμακα, αγαθά πρώτης ανάγκης και να εγγυηθεί τον απρόσκοπτο εφοδιασμό ως προς το ηλεκτρικό ρεύμα και το αέριο».

Ακόμη, παρότι διαβεβαίωσε πως «εξαίρει» όσους «ενδιαφέρονται ειλικρινά» να βοηθήσουν το Μπακού και το Γερεβάν να «καταλήξουν σε λύση», στηλίτευσε τη συμπεριφορά κάποιων που κατ’ αυτόν θέλουν να «επιβληθούν» στα μέρη «ορισμένες συμφωνίες», υπονοώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, που διεξάγουν χωριστές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube