Οι πληροφορίες για επίσκεψη του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή, Πιτ Σέσσιονς, έχει σημάνει διπλωματικό συναγερμό, γιατί μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε μη επίσημο ταξίδι, πλην όμως αποτελεί μια πράξη η οποία θα δώσει την ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να προωθήσει περαιτέρω την πολιτική αναβάθμιση του καθεστώτος.

Σε αντίθεση με τον Σέσσιονς ο βουλευτής Νταν Νιούχαουζ ματαίωσε το ταξίδι στα κατεχόμενα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών διατηρεί αποστάσεις από τον Ρεπουμπλικάνο βουλευτή, Πιτ Σέσσιονς, ο οποίος προγραμματίζει να επισκεφθεί τα κατεχόμενα με πτήση από την Τουρκία. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει χρηματοδοτήσει αυτή την επίσκεψη και πως πρόκειται για μη επίσημο ταξίδι.  Ανέφερε πως το υπουργείο Εξωτερικών γνωρίζει τις προθέσεις του Σέσσιονς για ιδιωτική επίσκεψη και παρέπεμψε για διευκρινίσεις στο γραφείο του βουλευτή.

Ταξίδι από την Τουρκία στα κατεχόμενα προγραμμάτιζε και ο βουλευτής, Νταν Νιούχαουζ, ο οποίος κατόπιν αντιδράσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του Κογκρέσου και της Αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία, ματαίωσε τη μετάβασή του. 

Από πλευράς του, ο Πιτ Σέσσιονς αγνόησε την κατακραυγή και αποφάσισε να ταξιδέψει κανονικά στα κατεχόμενα.  Τόσο ο Σέσσιονς, όσο και Νιούχαουζ είναι μέλη της ομάδας τουρκικών θεμάτων του Κογκρέσου και συμμετείχαν σε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Η κίνηση να επισκεφθούν τα κατεχόμενα τα δύο μέλη της αμερικανικής βουλής αποτελούν κομμάτι των μεθοδεύσεων που εντάσσονται στις συστηματικές προσπάθειες της τουρκικής πλευράς για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, θεωρούνται οι πληροφορίες που είδαν τις τελευταίες ώρες το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα με τις οποίες δυο μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, τον επόμενο βήμα προγραμματίζουν να βρεθούν στα κατεχόμενα με απευθείας πτήση από την Τουρκία στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

Πρόκειται για τους ρεπουμπλικάνους βουλευτές Pete Sessions και Dan Newhouse, οι οποίοι τον ερχόμενο μήνα θα βρεθούν στην Τουρκία.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες προκάλεσαν την κινητοποίηση του υπουργείου εξωτερικών και των  κυπριακών διπλωματικών αρχών στην Ουάσιγκτον και ζητήθηκαν διευκρινήσεις από τους δυο Αμερικανούς βουλευτές.

Αμφότεροι είναι μέλη της αρμόδιας για θέματα Τουρκίας ομάδας στην αμερικανική βουλή, ενώ ο Πιτ Σέσσιονς, διετέλεσε και πρόεδρος της. Μάλιστα ο συγκεκριμένος δεν διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα ταξιδεύσει στα κατεχόμενα και δεν έδειξε διατεθειμένος να ακυρώσει την κάθοδο του στα κατεχόμενα μέσω Τύμπου. Αντιθέτως ο έτερος ρεπουμπλικάνος βουλευτής μέσω του γραφείου του δήλωσε άγνοια για τις συγκεκριμένες πληροφορίες. Η άρνηση του ενός εκ των δυο να διαψεύσει τις συγκεκριμένες πληροφορίες προκάλεσε έντονη αντίδραση και κύκλους συναδέλφων του αλλά και στην αμερικανική γερουσία.

O βουλευτής Πιτ Σέσσιονς, από το Τέξας, τον Σεπτέμβριο του 2021 συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Ταχσίν Ερτουγρούλογλου. Σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε εκδοθεί τότε από το γραφείο του Ερτουγρούλογλου πέραν του Σέσσιονς είχε επίσης συνάντηση με τον Στιβ Σιάμποτ. Όπως αναφέρθηκε κατά τις συναντήσεις ο Ερτουγρούλογλου εξήγησε τους συνομιλητές του το Κυπριακό και την προσπάθεια του του κατοχικού καθεστώτος για κυριαρχικής ισότητας και το ίσο διεθνές καθεστώς στην Κύπρο.

Για το ζήτημα ενήμερη είναι και η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λευκωσία, η οποία υπογραμμίζει ότι εάν τελικά η επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα είναι καθαρά προσωπικής φύσεως και δεν θα έχει καμία πολιτική χροιά.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ρωτήθηκε εάν το θέμα με τα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου στέλνει λανθασμένα μηνύματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι εκείνο που ο ίδιος κρατά και θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, «είναι καταδικαστέα η επίσκεψη, δεν το συζητώ, θεωρώ ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό», είναι τη δυσφορία της ίδιας της αμερικανικής κυβέρνησης και της αμερικανικής Πρεσβείας στην Κύπρο που έπραξαν σε συνεργασία μαζί με την κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και με την κυπριακή ομογένεια, ό,τι είναι δυνατόν για να μη γίνει μια τέτοια επίσκεψη. «Και εν μέρει ήταν πετυχημένη όσον αφορά τον ένα Γερουσιαστή» υπέδειξε.

Φιλελεύθερος