ΗΠΑ , Ρωσία 16 Ιουλίου 2023

Κρυπτονομίσματα: Πώς οι ΗΠΑ καταδίωξαν Ρώσους “Mr Crypto” σε όλο τον κόσμο

Κρυπτονομίσματα: Πώς οι ΗΠΑ καταδίωξαν Ρώσους “Mr Crypto” σε όλο τον κόσμο

 Ο εντοπισμός έγινε με τη “βοήθεια” μιας ταξιδιωτικής εταιρείας

Για να εντοπίσει τέσσερις ύποπτους διαχειριστές του BTC-e, ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων που κατηγορείται ότι βοήθησε στο ξέπλυμα εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ύψους 4 δισ. δολαρίων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέταξε μια ταξιδιωτική εταιρεία με την ονομασία Sabre, η οποία είχε προϋπολογισμό 1,2 δισ. δολαρίων, να παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις τους για ένα χρόνο, όπως έμαθε το Forbes.

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Forbes έχει προσφύγει στα δικαστήρια κατά της αμερικανικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να αποσφραγιστούν έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς την άλλοτε μυστική εξουσία παρακολούθησης, η οποία δίνει στην κυβέρνηση πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών για τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο.

Βάσει του νόμου All Writs Act του 1789, η εξουσία αυτή έχει επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί από τις ομοσπονδιακές αρχές επιβολής του νόμου για να απαιτήσουν από τις ταξιδιωτικές εταιρείες που είναι γνωστές ως προμηθευτές του παγκόσμιου συστήματος διανομής (GDS), να ειδοποιούν τις αρχές επιβολής του νόμου όταν ένας ύποπτος κινείται.

Οι προμηθευτές GDS παρέχουν δίκτυα που συνδέουν εταιρείες κρατήσεων, αεροπορικές εταιρείες, ξενοδόχους και εταιρείες επίγειων μεταφορών για να διασφαλίσουν ότι η ταξιδιωτική διαδικασία είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή. Αυτό σημαίνει ότι έχουν πρόσβαση σε τεράστιες ποσότητες παγκόσμιων ταξιδιωτικών πληροφοριών. Ως ένας από τους μεγαλύτερους, η Sabre με έδρα το Τέξας επεξεργάζεται περίπου το ένα τρίτο όλων των αεροπορικών ταξιδιωτικών κρατήσεων στον κόσμο.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε αυτό το μήνα να δημοσιεύσει την εντολή για τη Sabre -η οποία παρέμενε σφραγισμένη από τότε που κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2016- μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών κατά των φερόμενων ως διαχειριστών της BTC-e τον Ιούνιο. Με τον τρόπο αυτό, παρέκαμψε τη νομική αμφισβήτηση που είχε εκδοθεί από το Forbes και τον σύμβουλο της παρούσας δημοσίευσης με επικεφαλής την Επιτροπή Δημοσιογράφων για την Ελευθερία του Τύπου. Αυτό σήμαινε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν χρειάστηκε να δικαστεί για το αν θα έπρεπε να αποσφραγίσει τέτοιες εντολές γενικότερα.

Αλλά η τελευταία εντολή που αποσφραγίστηκε είναι πρωτοφανής: Είναι η πρώτη γνωστή περίπτωση κατά την οποία οι ΗΠΑ υποχρεώνουν τη Sabre ή οποιονδήποτε από τους ανταγωνιστές της να παρέχει ταξιδιωτικές πληροφορίες σχεδόν σε πραγματικό χρόνο για πολλά άτομα ταυτόχρονα.

Προηγουμένως, οι εντολές είχαν επικεντρωθεί σε μεμονωμένους υπόπτους, κυρίως στον Αλεξέι Μπούρκοφ, έναν Ρώσο χάκερ που θεωρείται ύποπτος για τη διευκόλυνση της κλοπής 20 εκατ. δολαρίων μέσω κλεμμένων πιστωτικών καρτών στον ιστότοπο Cardplanet, ο οποίος παρακολουθείτο επί δύο χρόνια. Οι επικριτές της εξουσίας παρακολούθησης την έχουν χαρακτηρίσει “ανατριχιαστική”, επισημαίνοντας την έλλειψη λεπτομερούς πιθανής αιτίας που απαιτείται όταν η κυβέρνηση ζητά από δικαστή να εγκρίνει μια εντολή.

“Η συνεχιζόμενη οπλοποίηση των ταξιδιωτικών πληροφοριών είναι ανησυχητική. Ενώ είναι άλλο πράγμα η πρόσβαση σε ταξιδιωτικά αρχεία του παρελθόντος, αυτού του είδους η εντολή παρέχει ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο για τις κινήσεις ενός ατόμου”, δήλωσε ο Άλμπερτ Φοξ Καν, διευθυντής του Surveillance Technology Oversight Project.

“Είναι τρομακτικό να σκεφτεί κανείς πώς αυτό το είδος εξουσίας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως όπλο εναντίον των αιτούντων άμβλωση που ταξιδεύουν εκτός πολιτείας, ή εναντίον εκείνων που πετούν για να λάβουν φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο τους.

“Για άλλη μια φορά, οι αρχές επιβολής του νόμου συνεργάζονται με εταιρείες για να συλλέξουν πολύ περισσότερα δεδομένα από όσα θα μπορούσε νομικά να συλλέξει η κυβέρνηση μόνη της. Και είναι πολύ αργά για να προλάβουν τα δικαστήρια και το Κογκρέσο και να θέσουν εκτός νόμου αυτού του είδους τις καταχρηστικές τακτικές”.

Οι τέσσερις άνδρες που εντοπίστηκαν στην έρευνα για το BTC-e κατονομάστηκαν ως Αντρέι Νικονόροφ, Στανισλάβ Γκολοβάνοφ, Αλεξάντερ Μπουγιάνοφ και Αλεξάντερ Βίνικ, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον Μάιο του 2016, αν και τα στοιχεία τους αποκαλύφθηκαν μόλις τους τελευταίους μήνες. Κατηγορούνται ότι ήταν “διαχειριστές, διαχειριστές και ευεργέτες” της BTC-e και χρησιμοποίησαν τους λογαριασμούς τους για να ξεπλύνουν κλεμμένα bitcoin.

Φέρεται ότι ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που εκλάπησαν από το ανταλλακτήριο Mt. Gox (το οποίο δεν βρίσκεται πλέον σε λειτουργία) σε ένα καταστροφικό για την εταιρεία hack του 2014 διοχετεύθηκε μέσω του BTC-e. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι διεφθαρμένοι ομοσπονδιακοί πράκτορες των ΗΠΑ Μαρλ Μαρκ Φορς και Σον Μπρίτζιζ, που κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν τον δημιουργό του Silk Road, Ρος Ούλμπριχτ και ενώ τον ερευνούσαν, χρησιμοποίησαν επίσης το BTC-e για να ξεπλύνουν έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες, όπως και μια συμμορία ransomware γνωστή ως CryptoWall.

Δεν είναι σαφές αν η εντολή προς την Sabre βοήθησε την κυβέρνηση να εντοπίσει τους διαχειριστές της BTC-e, αν και τον Ιούλιο του 2017, ένα χρόνο μετά την κατάθεση της εντολής, ο Βίνικ βρέθηκε στην Ελλάδα, συνελήφθη και αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ. Ο Βίνικ έχει δηλώσει αθώος.

Ο συνήγορός του, ο ομοσπονδιακός συνήγορος Ντέιβιντζ Ριζκ, δήλωσε ότι δεν γνώριζε πού βρίσκονται οι συγκατηγορούμενοι του, αλλά δεν πιστεύει ότι βρίσκονται στις ΗΠΑ. Όσον αφορά τον νόμο All Writs Act, ο Ριζκ δήλωσε ότι “χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση ως κερκόπορτα για να αποκτήσει πληροφορίες που δεν μπορεί να αποκτήσει βάσει της Τέταρτης Τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ με ελάχιστους έως καθόλου ουσιαστικούς περιορισμούς.

“Πώς θα αισθάνονταν οι Ηνωμένες Πολιτείες αν η ρωσική κυβέρνηση είχε τόσο εύκολη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ευρώπη;

“Η προσέγγιση “πήγαινε με το κύμα” της Sabre εγείρει επίσης ανησυχητικά ερωτήματα. Με ποιες άλλες κυβερνήσεις η εταιρεία μοιράζεται κρυφά πληροφορίες, όπως έκανε εδώ, ουσιαστικά κατόπιν αιτήματος;”

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν είχε παράσχει σχόλια κατά τη στιγμή της δημοσίευσης.

Η εκπρόσωπος της Sabre, Heidi Castle, δήλωσε: “Δεν έχουμε άμεση γνώση του θέματος ή της υπόθεσης για την οποία ζητάτε απάντηση. Όπως έχουμε δηλώσει στο παρελθόν, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την υποχρέωσή μας να προστατεύουμε τα δεδομένα των χρηστών της Sabre και να τηρούμε το νόμο. Η Sabre ανταποκρίνεται μόνο σε νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους”.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube