Στην Άγκυρα μεταβαίνουν σήμερα οι εκπρόσωποι του κατοχικού καθεστώτος για έχουν συνάντηση με Τούρκους αξιωματούχους.

Αυτό το οποίο προκύπτει μέσα από χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακου Τύπου, επί τάπητος θα τεθούν τα διάφορα έργα που εξήγγειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα μετά την νέα νίκη του στις τουρκικές εκλογές, αλλά και την επικείμενη επάνοδο του στις 20 Ιουλίου για τους παράνομους εορτασμούς της τουρκικής εισβολής. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι και η λειτουργία του νέου παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, τα εγκαίνια του οποίου έχουν προγραμματιστεί για τις 20 Ιουλίου κατά την νέα παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου.

Αυτό το οποίο αναφέρεται στα δημοσιεύματα είναι ότι ακόμα και μεταξύ των εκπροσώπων του κατοχικού καθεστώτος επικρατεί προβληματισμός για κάποια από τα έργα που έχουν εξαγγελθεί, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός για ηλεκτροδότηση του κατοχικού καθεστώτος από την Τουρκία, με το οποίο ουσιαστικά θα υπάρχει πλήρης εξάρτηση των κατεχομένων με την Άγκυρα. Ανάμεσα στα παράνομα έργα που θα τεθούν προς συζήτηση είναι και αυτό των κατοικιών στη Δερύνεια, το οποίο ουσιαστικά αποσκοπεί στη δημιουργία νέων τετελεσμένων στην περιοχή της Αμμοχώστου, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι παρά τις εξαγγελίες, τίποτε ακόμα δεν έχει γίνει.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του Γ.Τ.Π χθεσινό δημοσίευμα της Halkın Sesi  γράφει ότι μεταβαίνουν στην Άγκυρα οι εταίροι στον «κυβερνητικό συνασπισμό» στα κατεχόμενα για να διεξάγουν μια «κρίσιμη συνάντηση» με αξιωματούχους της Τουρκίας. Αν και δεν έχουν δοθούν πληροφορίες για το περιεχόμενο των συζητήσεων, η εφημερίδα αναφέρει ότι αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι πολλά θέματα που αφορούν την Κύπρο.

Από τουρκοκυπριακής πλευράς στην κρίσιμη συνάντηση θα συμμετέχουν ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός» τουρισμού πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος, Φικρί Ατάογλου, ο «υπουργός» συγκοινωνιών και έργων, Ερχάν Αρικλί και ο «υπουργός» οικονομικών Αλισάν Σαν.

Σύμφωνα επίσης με το ΓΤΠ., ο αρθρογράφος της Kıbrıs Postası Λεβέντ Όζανταμ γράφει ότι κατά την συνάντηση θα επιβεβαιωθούν και θα τεθούν σε εφαρμογή πολύ σημαντικές αποφάσεις. Κάτω από τον τίτλο «Οι δικοί μας θα ιδρώσουν πολύ στην Άγκυρα», ο Όζανταμ αναφέρει και τα εξής σε σχέση με τα θέματα που θα συζητηθούν: «[…] Το θέμα είναι κατά πόσον η κυβέρνηση της «τδβκ» θα κρατήσει ή δεν θα κρατήσει τις υποσχέσεις που έδωσε στην Άγκυρα. Διότι δεν τέθηκαν σε εφαρμογή ούτε καν οι μισές από τις συμφωνίες συνεργασίας που υπογράφηκαν στο παρελθόν. Πηγές στην Άγκυρα ισχυρίζονται ότι αυτή η επίσκεψη δεν θα μοιάζει και πολύ με παλιές επισκέψεις! Όπως καταλαβαίνετε, φαίνεται ότι οι δικοί μας θα ιδρώσουν πολύ. Υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν! Δεν θα ήταν λάθος να λεχθεί ότι η Άγκυρα θα είναι πολύ πιο σκληρή σε σύγκριση με το παρελθόν».   

Ο αρθρογράφος σημειώνει στο δημοσίευμα τους πώς το πρώτο θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης θα είναι το θέμα του ηλεκτρισμού με υποθαλάσσιο καλώδιο της AKSA. «Όσο και αν φαίνεται ότι οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν εγκρίνει αυτό το σχέδιο, πάλι άρχισαν να έρχονται και διαφορετικές φωνές μέσα από την κυβέρνηση! Διότι το θέμα του ηλεκτρισμού με καλώδιο είναι εντελώς ένα σχέδιο της Άγκυρας. Από την ημέρα που αρχίσει να εφαρμόζεται αυτό το σχέδιο, η διοίκηση θα φύγει από τα χέρια μας και ο έλεγχος θα περάσει στα χέρια της Άγκυρας!  Έστω και αν έχουν αρχίσει οι εργασίες του έργου, δεν υπάρχει έκθεση βιωσιμότητας στα χέρια κανενός. Κανείς δεν μπορεί να πει ποιες θα είναι οι νέες τιμές του ηλεκτρισμού και αυτό αυξάνει τα ερωτηματικά που υπάρχουν στο μυαλό», σημειώνει.

Φιλελεύθερος