Καθόλου δεν έχουν φθείρει – φαίνεται – οι δικαστικές του περιπέτειες, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Ίσα ίσα…

Ο Τραμπ κυριαρχεί με το 47% στους κόλπους του κόμματός του ,έναντι 19% του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Η δημοσκόπηση που διήρκεσε επτά ημέρες και ολοκληρώθηκε την Δευτέρα δείχνει ότι ο Τραμπ, πρόεδρος ΗΠΑ από το 2017 ως το 2021, έχει αυξήσει το ποσοστό δημοτικότητάς του μεταξύ των Ρεπουμπλικανών σε σχέση με το 43% που του έδινε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos τον Ιούνιο.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για το χρίσμα του κόμματος έπονται κάπου στο…. βάθος: ο Βίβεκ Ραμασουάμι, ένα πρώην στέλεχος βιοτεχνολογίας, φέρεται να συγκεντρώνει το 9% στην δημοσκόπηση και ακολουθεί με 7% ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς.

Ο Ραμασουάμι, ο οποίος είχε μόλις 3% στήριξη σε μια δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos που διενεργήθηκε τον Ιούνιο, επενδύει τεράστιο κεφάλαιο από την περιουσία του για την προώθηση της υποψηφιότητάς του. Το Σάββατο αποκάλυψε ότι επένδυσε στην εκστρατεία του περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια.

Μάχη σώμα με σώμα με τον Μπάιντεν

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos, που ρώτησε 4.414 ενήλικες μέσω του διαδικτύου σε εθνικό επίπεδο, έδειξε αμφίρροπη μάχη για τις εκλογές τον Νοέμβριο του 2024 αν ο Τραμπ βρεθεί αντιμέτωπος με τον νυν πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του – που θα είναι μάλλον άνετη.

Ο Μπάιντεν εμφανίζεται να προηγείται του Τραμπ με 37% έναντι 35%, με το υπόλοιπο 28% των ερωτηθέντων να δηλώνει είτε αναποφάσιστο, είτε ότι θα ψηφίσει κάποιον άλλον ή κανέναν.

Βέβαια δεν είναι και τόσο αποδεκτοί μέσα στα κόμματά τους. Μόλις το 31% των ανεξάρτητων ερωτηθέντων είχε θετική άποψη για τον Τραμπ και το 32% για τον Μπάιντεν.

Αλλά το 63% των Δημοκρατικών τον στηρίζει σε σχέση με μόλις το 15% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον αντιεμβολιαστή ακτιβιστή Ρόμπερτ Φ.Κένεντι τζούνιορ.

Στα 80 του χρόνια ο Μπάιντεν είναι ο γηραιότερος αμερικανός πρόεδρος που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και το 63% των ερωτηθέντων Δημοκρατικών συμφωνεί ότι είναι πολύ μεγάλης ηλικίας για να βρίσκεται εκεί, ενώ 37% διαφωνούν.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ