Weather Icon
ΗΠΑ , Ιαπωνία , ΝΑΤΟ 12 Ιουλίου 2023

Ιαπωνία και ΝΑΤΟ συμφωνούν για νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης

Ιαπωνία και ΝΑΤΟ συμφωνούν για νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης

Βαθύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην Ασία

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα δήλωσε την Τετάρτη ότι χαιρετίζει το γεγονός ότι η Ιαπωνία και ο Οργανισμός Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) συμφώνησαν σε ένα νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης.

Σε κοινή ανακοίνωση με τον αρχηγό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Κισίντα είπε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω συνεργασία σε νέους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, και ελπίζει να εμβαθύνει τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ καθώς αυξάνει τη δέσμευσή του με την περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού.

Το νέο πρόγραμμα εταιρικής σχέσης έρχεται καθώς το ΝΑΤΟ διερευνά μια βαθύτερη εμπλοκή με την Ασία, ενώ η Κίνα αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στην ανακοίνωση ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη μεγάλης κλίμακας συγκέντρωση στρατευμάτων της Κίνας και την επέκταση των πυρηνικών δυνάμεων της, και επίσης καταδίκασε την εκτόξευση πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.

“Κανένας άλλος εταίρος δεν είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από την Ιαπωνία”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ασία έχει σημασία για την Ευρώπη όσο και η Ευρώπη για την Ασία.

Η Κίνα επέκρινε ένα ανακοινωθέν που εξέδωσε το ΝΑΤΟ κατά τη διήμερη σύνοδό του στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Βίλνιους, που υποστήριζε ότι η Κίνα αμφισβήτησε τα συμφέροντα, την ασφάλεια και τις αξίες της στρατιωτικής συμμαχίας.

Η Κίνα έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην “προς ανατολάς κίνηση του ΝΑΤΟ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού” και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε ενέργεια απειλεί τα δικαιώματα του Πεκίνου θα αντιμετωπιστεί με αποφασιστική απάντηση.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube