Η Τουρκία κρατά ψηλά το θέμα της Δυτικής Θράκης με μουφτήδες και “μνήμη Σαδίκ”

Η Τουρκία κρατά ψηλά το θέμα της Δυτικής Θράκης με μουφτήδες και “μνήμη Σαδίκ”

Κρατάει «ζεστό» θέμα Θράκης η Άγκυρα

Νίκος Μελέτης

Το σύνθημα βεβαίως είχε δώσει ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν μια ημέρα μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη στο Βίλνιους, δηλώνοντας ότι το «βασικότερο θέμα που του έθεσα σχετίζεται με τα προβλήματα της Δυτικής Θράκης. Θέλουμε να τα ξεπεράσουμε αυτά, να ξεπεράσουμε το θέμα με τους μουφτήδες. Και οι πρεσβευτές μας θα κάνουν συναντήσεις, θα κάνουν τις προετοιμασίες, όπως και οι υπουργοί Εξωτερικών μας, και αργότερα οι δυο ηγέτες θα συναντηθούμε και θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα».

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα είχαν διευκρινίσει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα των παρεμβάσεων του τουρκικού προξενείου στην Ροδόπη κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, αλλά διέψευσαν τον Τ. Ερντογάν τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουδέποτε συζήτησε ή αποδέχτηκε συζήτηση για θέματα που αφορούν Έλληνες πολίτες και κυριαρχικά θέματα της χώρας.

Όμως η τουρκική «μηχανή» έχει πάρει ήδη το σύνθημα με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Σαδίκ Αχμέτ το 1995. Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του χθες τίμησε την μνήμη του Σαδίκ του «ιδρυτή του Κόμματος Ειρήνης Ισότητας Φιλίας και αξέχαστου ηγέτη των Τούρκων της Δυτικής Θράκης» και δεσμεύθηκε ότι θα «συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους συμπατριώτες μας στον δίκαιο αγώνα που ηγήθηκε ο Δρ. Σαδίκ Αχμέτ και θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης».

Είχε προηγηθεί το Σάββατο η συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χ. Φιντάν με τον γιο και την χήρα του Α. Σαδικ στην Κωνσταντινούπολη, με την επισήμανση ότι η Ισίκ Αχμέτ είναι επίτιμη πρόεδρος του μειονοτικού κόμματος ΚΙΕΦ, σε μια προσπάθεια τονισμού της «προτίμησης» που έχει η Άγκυρα στην πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας.

Στην Θράκη όμως βρέθηκε με ειδική αποστολή ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Αχμέτ Γιλντίζ, επικεφαλής μεγάλης αντιπροσωπείας ο οποίος πραγματοποίησε επισκέψεις στην παράνομη «Τουρκική Ένωση Ξάνθης», στους ψευδομουφτήδες και απευθύνθηκε σε μέλη της μειονότητας την οποία βεβαίως χαρακτήρισε «Τουρκική». Στην περιοδεία του ο Τούρκος αναπληρωτής ΥΠΕΞ συνοδεύονταν από τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα Τ. Έρτσιγιες και τον Γενικό Πρόξενο Κομοτηνής Α. Ουνάλ.

Την τελευταία εβδομάδα είχε υπάρξει κινητοποίηση από φορείς που ελέγχονται από το προξενείο, η οποία βρήκε μεγάλη προβολή από τα τουρκικά ΜΜΕ για τον υποτιθέμενο «διωγμό» της μειονοτικής εκπαίδευσης με αφορμή το κλείσιμο 9 σχολείων λόγω έλλειψης μαθητών.

Αλλά και η επέτειος θανάτου του Αχμέτ Σαδίκ έτυχε ιδιαίτερης προβολής στα τουρκικά ΜΜΕ (TRTHABER ,Milliyet κ.α.) όπου με την ευκαιρία αυτή πρόβαλλαν όλη την διεκδικητική ατζέντα για την μειονότητα, με έμφαση την αναγνώριση της «τουρκικής ταυτότητας», την αναγνώριση των εκλεγμένων μουφτήδων και το εκπαιδευτικό.

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube