Διαβεβαιώσεις ότι η Συνθήκη της Λωζάννης δεν είναι δυνατόν να αναθεωρηθεί έδωσε χθες ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην εκδήλωση «Συνθήκη της Λωζάννης, 100 χρόνια μετά» που συνδιοργάνωσαν η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών και η Περιφέρεια Αττικής, παρουσία του προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, Δημήτρη Μελισσανίδη.

Intime News/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ

H εκδήλωση οργανώθηκε στον αύλειο χώρο της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών, δίπλα στον Κεραμεικό, και με φόντο την Ακρόπολη. «Η Συνθήκη της Λωζάννης ισχύει και θα ισχύει στο ακέραιο, δοθέντος ότι από την ίδια της τη θεσμική φύση και υπόσταση δεν είναι δυνατό νομικώς να αναθεωρηθεί» είπε ο κ. Παυλόπουλος και στηλίτευσε τις απόπειρες της Άγκυρας να την αναθεωρήσει. Μάλιστα, καταλόγισε «θράσος» στην Τουρκία, η οποία από τη μία πλευρά μιλά για «μη σεβασμό» της Συνθήκης της Λωζάννης από την Ελλάδα και από την άλλη επιδιώκει κατά πάγια τακτική την αναθεώρησή της. «Γίνεται προσπάθεια υποδόριας αναθεώρησης, αλλά η Συνθήκη δεν αναθεωρείται» ανέφερε στο ίδιο πνεύμα κ. Παυλόπουλος.

«Η Συνθήκη από τη νομική και θεσμική της φύση δεν αναθεωρείται και είναι κάτι το οποίο το τόνισα όταν είχε έρθει το 2017 σε επίσημη επίσκεψη ο Ταγίπ Ερντογάν -κάποιοι τότε, έτσι τους βόλευε, ασχολήθηκαν με το πώς κάθισε και όχι με αυτά που του έλεγα εγώ, ότι δεν αναθεωρείται η Συνθήκη της Λωζάννης» συμπλήρωσε απαντώντας στο ερώτημα του συντονιστή της εκδήλωσης Δημήτρη Καμπουράκη για το «εάν οι Συνθήκες ξεπερνιούνται ή εάν αντέχουν στο χρόνο».

Intime News/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε, πάντως, φυσικό η Ελλάδα να συζητά με την Τουρκία, αλλά προειδοποίησε πως «θα πρέπει να ξέρουμε τα όρια και τι επιδιώκουν».

Ακόμη επισήμανε πως η επίδειξη προκλητικότητας από την πλευρά της Τουρκίας «προσβάλλει το ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές δίκαιο» και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η διεθνής κοινότητα «δεν επιτρέπεται να παραμείνουν απαθείς».

Ο ρόλος της Ε.Ε.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χρέος ν’ αντιληφθεί, ότι η ωμή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης -και του Διεθνούς Δικαίου εν γένει- αφορά Έλληνες αλλά και, ταυτοχρόνως, Ευρωπαίους πολίτες. Αν σε αυτά προστεθεί και το ότι η Τουρκία κατέχει, επί 50 σχεδόν χρόνια, το ένα τρίτο του εδάφους της Μαρτυρικής Κύπρου -ήτοι του εδάφους πλήρους κράτους-μέλους της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, επίσης κατά προκλητική παράβαση κάθε έννοιας του Διεθνούς Δικαίου, γίνεται αυτονοήτως αντιληπτό γιατί ιδίως η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας την παθητική ως τώρα στάση της, πρέπει να προχωρήσει αμέσως στην επιβολή αυστηρών κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Στη διαδρομή των 100 και πλέον χρόνων από την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό μας Κορμό, η Ελληνική -και Ευρωπαϊκή πλέον- Θράκη εξελίσσεται ως το πεδίο εκείνο όπου η Τουρκία κάνει, δυστυχώς αδιαλείπτως, πραγματική “επίδειξη” της περιφρόνησής της προς το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αμφισβητώντας προκλητικώς την αλήθεια».

«Ακριβώς σε μια στιγμή, ελπίζω, ελπιδοφόρας επανέναρξης του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας για τη μια και μοναδική διαφορά που υπάρχει, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και βεβαίως της ΑΟΖ. Η Συνθήκη από τη νομική και θεσμική της φύση δεν αναθεωρείται και είναι κάτι το οποίο το τόνισα όταν είχε έρθει το 2017 σε επίσημη επίσκεψη ο Ταγίπ Ερντογάν -κάποιοι τότε, έτσι τους βόλευε, ασχολήθηκαν με το πώς κάθισε και όχι με αυτά που του έλεγα εγώ, ότι δεν αναθεωρείται η Συνθήκη της Λωζάννης», είπε ο ακαδημαϊκός και επίτιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ κατά την αρχή της ομιλίας του, αναφερόμενος στη χρονική στιγμή που γίνεται η εκδήλωση -Σύνοδος Κορυφής του NATO στο Βίλνιους- και απαντώντας στο ερώτημα του συντονιστή της εκδήλωσης δημοσιογράφου Δημήτρη Καμπουράκη για το «εάν οι Συνθήκες ξεπερνιούνται ή εάν αντέχουν στο χρόνο».

Intime News/ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΗΤΣΑΚΟΣ

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν επίσης ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (2012-2014) Ευάγγελος Βενιζέλος, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Καμπουράκης. Χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Χάρης Πασβαντίδης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Πηγή: Ναυτεμπορική