Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ιστορία 1 Ιουλίου 2023

Η Σόνια Στεφανίδου, η Πόντια αλεξιπτωτίστρια, σε μυστική αποστολή την 1η Ιουλίου 1943

Η Σόνια Στεφανίδου, η Πόντια αλεξιπτωτίστρια, σε μυστική αποστολή την 1η Ιουλίου 1943

Η ιστορία έχει γράψει ότι η Πόντια Σόνια-Σοφία Στεφανίδου είχε το προνόμιο να γίνει η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πρωτότοκη κόρη του Φιλοποίμενα Στεφανίδη από την Τραπεζούντα διακρινόταν για την αποφασιστικότητα και το πείσμα της· από εθελόντρια αδελφή νοσοκόμα ώστε να είναι κοντά στο μέτωπο, μετά την πρώτη συνθηκολόγηση διέφυγε στη Μέση Ανατολή. Στον Εμμανουήλ Τσουδερό παρουσιάστηκε με το αίτημα να γίνει κομάντο!

Πράγματι, στις αρχές Μαΐου 1943 εστάλη στο Ειδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Μεσογείου των Βρετανών στο όρος Καρμάλ κοντά στη Χάιφα, προκειμένου να εκπαιδευτεί στη συλλογή, αναφορά και ασφάλεια πληροφοριών, στη χρήση κωδίκων και στην κρυπτογράφηση σημάτων για διαβίβαση με τον ασύρματο.

Μετά το πέρας εκείνης της ειδικής εκπαίδευσης πήγε στο Νο4 Σχολείο Εκπαίδευσης Μέσης Ανατολής της RAF προκειμένου να εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτίστρια.

«Η εκπαίδευση εκεί ήταν πολύ σκληρή, επίπονη και ρεαλιστική, και μάλιστα για μια γυναίκα, που όμως απέδειξε ότι ήταν εξίσου ικανή, αν όχι καλύτερη, από τους συνεκπαιδευμένους άντρες», τονίζει στη μονογραφία του για τη Σόνια Στεφανίδου ο αντιστράτηγος ε.α. Χρήστος Σ. Φωτόπουλος, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Στρατού.

Αφότου εκτέλεσε επιτυχώς πέντε άλματα (το ένα νύχτα), στις 23 Ιουνίου έλαβε το πτυχίο της αλεξιπτωτίστριας – «η επίδοσις αυτής της εκπαιδευομένης ήτο υψηλού επιπέδου», έγραψε ο Άγγλος αξιωματικός εκπαιδευτής της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ PONTOSNEWS.GR

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube