Η Ρωσία πρέπει να τηρήσει την υποχρέωσή της να προστατεύσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Ρωσία πρέπει να τηρήσει την υποχρέωσή της να προστατεύσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η θέση της Αρμενίας σχετικά με το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν παρουσιάζεται με αρκετή σαφήνεια στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Αυτό δήλωσε ο Ρώσος αναλυτής Μιχαήλ Αλεξαντρόφ σε συνομιλία του με το NEWS.am.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μαζί με την αναγνώριση της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν, το Ερεβάν επιμένει στο δικαίωμα των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους και να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους, δηλαδή το ζήτημα του καθεστώτος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

“Εάν παλαιότερα η Αρμενία θεωρούσε το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δικό της, τώρα δεν το θεωρεί δικό της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να υποταχθεί στο Αζερμπαϊτζάν, αν και τυπικά βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, το καθεστώς του στο έδαφος αυτό δεν έχει καθοριστεί. Αυτό αποτελεί τη θέση της Αρμενίας, όχι ότι το Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα τεθεί υπό τον έλεγχο του καθεστώτος του Μπακού. Δεν είδα κάτι τέτοιο στη θέση της Αρμενίας. Και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να παρουσιάσει τα πάντα με τέτοιο τρόπο ώστε η Αρμενία να έχει δώσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν και επομένως το Μπακού θα πρέπει να λύσει αυτό το ζήτημα. Δηλαδή, υπάρχει διαστρέβλωση της θέσης της Αρμενίας στη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εξάλλου, το ίδιο το γεγονός ότι ο λαός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει δικαιώματα σημαίνει ότι το καθεστώς αυτής της περιοχής θα πρέπει να καθοριστεί λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του λαού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και όχι μόνο του καθεστώτος του Μπακού. Όπως το Κοσσυφοπέδιο, η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, έτσι και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση”, σημείωσε ο ειδικός.

Το σημείο αυτό, κατά τη γνώμη του, παρακάμπτεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δεν αναφέρεται καθόλου γι’ αυτό.

“Σύμφωνα με τη δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αποδεικνύεται ότι το Ερεβάν αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα του Αζερμπαϊτζάν και τι σκέφτεται το ίδιο το Ναγκόρνο-Καραμπάχ δεν έχει σημασία. Αυτή είναι μια εξωφρενική θέση.

120 χιλιάδες άνθρωποι ζουν εκεί και θέλουν να ζήσουν με τον δικό τους τρόπο, με βάση τις παραδόσεις τους, με βάση τις ιδέες τους. Δηλαδή θα πρέπει να εκδιωχθούν από εκεί; Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θίγει καθόλου αυτό το θέμα, παρόλο που η Ρωσία έχει αναλάβει να προστατεύσει τον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.”

Και τι δουλειά κάνουν οι Ρώσοι ειρηνευτές σε αυτή την περίπτωση;

Η Ρωσία συμφώνησε να εισαγάγει ειρηνευτές, δηλαδή να θέσει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό το προτεκτοράτο της, και σε αντάλλαγμα γι’ αυτό αρκετές περιοχές επιστράφηκαν στο Αζερμπαϊτζάν χωρίς μάχη. Και ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες και δεν ξέρουμε πώς θα τελείωνε. Οι Αρμένιοι έκαναν παραχωρήσεις με αντάλλαγμα η Ρωσία να πάρει τον λαό του Ναγκόρνο-Καραμπάχ υπό την προστασία της. Και τώρα η Ρωσία λέει που δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά”, σημείωσε ο ειδικός, και χαρακτήρισε την θέση της Ρωσίας ως “μια πολύ περίεργη θέση”.

“Η Ρωσία έχει αναλάβει να υπερασπιστεί το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και πρέπει να εκτελέσει αυτή την υποχρέωση. Τουλάχιστον μέχρι το 2025, η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την τύχη των Αρμενίων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο πρέπει να προσεγγίσουμε το ζήτημα, και όχι να λέμε, ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό”, κατέληξε ο Αλεξάντροφ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube