H Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και η τουρκο-ισλαμική τζιχάντ του Ερντογάν

H Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και η τουρκο-ισλαμική τζιχάντ του Ερντογάν

Μετά τα άμπρα κατάμπρα στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν άρχισε να προωθεί νέους ορίζοντες πέρα ​​από τον δυτικό κόσμο.

Πριν λίγες ημέρες  παρακολούθησα τις νέες επιθέσεις του AKP και των συμμάχων του κατά των δυνάμεων που υπερασπίζονται τη δημοκρατίας και την ειρήνη τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, με το πρόσχημα του εορτασμού της επετείου του πλαστού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Δεν ήταν περίεργο και δεν ήταν έκπληξη που η ομιλία του Ερντογάν ήταν γεμάτη παραποίηση, φούσκωμα και απειλές προς όλους τους αντιπάλους … Ο λόγος για τον οποίο οι φετινές πιο περιεκτικές, λεπτομερείς και επιθετικές ομιλίες σε σύγκριση με τις εκδηλώσεις μνήμης του πραξικοπήματος των προηγούμενων ετών είναι αναμφίβολα η απαξίωση της κοινής γνώμης της Τουρκίας στο πρόσωπό του, που κλονίστηκε από τις αντιφατικές ομιλίες του στην τελευταία σύνοδο του ΝΑΤΟ και ο υπολογισμός να ανακτήσει το κύρος του στην τουρκική κοινή γνώμη.

Ο αγαπητός μου συνάδελφος Ragıp Duran έγραψε στο πρακτορείο TVXS στην Ελλάδα, “Οι παράλογοι ελιγμοί του Ευρωπαίου Ερντογάν!!”  Στο άρθρο αυτό συνοψίζει πολύ καλά τη στάση που τήρησε ο Ερντογάν στο Βίλνιους αλλά και μετά από τη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ/

ΤΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Εδώ, η επέτειος του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου φάνηκε σαν φάρμακο για τον Ερντογάν και τους υποστηρικτές του, στις προσπάθειές τους να βρουν νέα θαύματα.

Με την ευκαιρία αυτή, ενώ τελετές και διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πρωτοφανή κλίμακα στην Τουρκία, σε μια από αυτές ήταν παρών και μίλησε και ο Επικεφαλής της Μόνιμης Τουρκικής Στρατιωτικής Αντιπροσωπείας στο ΝΑΤΟ (TMR) Αντιστράτηγος Göksel Kahya, ο οποίος ήταν επίσης παρών στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην έδρα του ΝΑΤΟ, όπου ο Ερντογάν είχε υποχωρήσει και υποστήριξε την επέκτασή του πριν από μια εβδομάδα.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, Πρέσβης Levent Gümrükçü, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, δήλωσε ότι τη νύχτα της 15ης Ιουλίου, άνθρωποι όλων των απόψεων συγκεντρώθηκαν και έγιναν ένα σώμα και τράβηξαν την Τουρκία πίσω από το χείλος της καταστροφής. Τόνισε ότι είναι προκλητικό και οδυνηρό για όλους ότι σκοτεινή και ύπουλη δομή, μεγαλώνοντας σαν καρκινογόνο κύτταρο, προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα στην Τουρκία.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη υποστήριξη για την οργάνωση της δομής στο εξωτερικό, την οποία ο πρέσβης είπε ότι «μεγάλωσε σαν καρκινογόνο κύτταρο και προσπαθούσε να κάνει πραξικόπημα», προήλθε από τις πρεσβείες που εκπροσωπούν το τουρκικό κράτος και τα συνδεδεμένα με αυτό ιδρύματα.

Ειδικά στο Βέλγιο, πριν την ψεύτικη απόπειρα πραξικοπήματος, οι Τούρκοι πρεσβευτές στις Βρυξέλλες ήταν οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές και συνεργάτες του κινήματος των Γκιουλενιστών στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Εξάλλου, όλοι αυτοί έκαναν τότε την κρατική τζιχάντ εναντίον των Κούρδων στο εξωτερικό μαζί με τους Γκιουλενιστές. 

Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σε τουρκικά ειδησεογραφικά site στις 29 Αυγούστου 2011, σε μια φωτογραφία από ένα δείπνο ιφτάρ που έδωσε η οργάνωση του Γκιουλέν, Fedactio, πρώτο τραπέζι πίστα ήταν ο Prof. Δρ. Khalifa Keskin, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας των Βρυξελλών Tufan Korkut και ο γενικός πρόξενος των Βρυξελλών Mehmet Poroy.

Στο δείπνο ιφτάρ, μαζί με τους Τούρκους διπλωμάτες, ήταν παρόντες και οι Coşkun Beyazgül και Şemsettin Uğurlu από την Υπηρεσία  Ισλαμικής Εκπροσώπησης Βελγίου, ο Zeki Bayraktar, Πρόεδρος Ισλαμικής Ομοσπονδίας Βελγίου, ο Metin Edeer, Πρόεδρος της Ένωσης Emirdağlılar, ο Erdoğan Çelik, Πρόεδρος της Ένωσης Ισλαμικού Πολιτιστικού Κέντρου Βελγίου, ο Eşref Yağcıoğlu, πιστός του Ερντογάν και Πρόεδρος της Ένωση Τούρκων Δημοκρατών Ευρώπης (UETD). Στο ίδιο δείπνο ήταν παρόντες και πολιτικοί τουρκικής καταγωγής που συμμετείχαν στη βελγική πολιτική ως υπουργοί, βουλευτές ή μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Η εμπλοκή των Γκιουλενιστών ήταν τόσο μεγάλη, που το 2012 η οργάνωση των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 50ής επετείου από την άφιξη Τούρκων μεταναστών στο Βέλγιο, ανατέθηκε στο σύλλογο-ομπρέλα των Γκιουλενιστών Fedactio. Όταν ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, στη συνάντηση της 10ης Φεβρουαρίου 2012,  ο Τούρκος Πρέσβης στις Βρυξέλλες, Μεχμέτ Χακάν Ολτζάι επαίνεσε τους Γκιουλενιστές.

Ο ΕΡΝΤΟΓΆΝ ΚΗΡΥΞΕ ΤΟΥΡΚΟ-ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΖΙΧΑΝΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αμέσως μετά τις διαδηλώσεις μνήμης της 15ης Ιουλίου, μία από τις επιχειρήσεις του Ερντογάν που έχει ως στόχο να «σωθεί η κατάσταση» είναι το τριήμερο ταξίδι του για εξεύρεση χρημάτων στις ισλαμικές χώρες του Κόλπου.

Μιλώντας στο αεροπλάνο μετά την επιστροφή από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν είπε: “Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ζήσουμε προσωπικά την υποστήριξη που θα δώσουν στην Τουρκία κατά την επίσκεψή μας στις χώρες του Κόλπου. Μου το είπαν σε προηγούμενες συναντήσεις μας: “Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σοβαρές επενδύσεις στην Τουρκία”. Ας ελπίσουμε ότι θα το ολοκληρώσουμε με αυτήν την επίσκεψη. Ίσως θα έχουμε αυτές τις επενδύσεις, ίσως θα συμφωνήσουμε γι’ αυτό στη Σαουδική Αραβία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα”.

Σε ρεπορτάζ του Reuters,  το συνολικό ποσό των επενδύσεων που αναμένεται να γίνουν στην Τουρκία από τις χώρες του Κόλπου ανέρχεται στα 30 δισ. δολάρια, ενώ σε άρθρο του Bloomberg αναφέρεται ότι οι τύποι ιδιωτικοποιήσεων και εξαγορών εταιρειών καθώς και οι άμεσες επενδύσεις στους τομείς που θα συμφωνηθεί θα ανέλθουν στο ποσό των 25 δισ. δολαρίων.

Εκτός από αυτό το άνοιγμα της κυβέρνησης Ερντογάν προς τις ισλαμικές χώρες, δεν διαφεύγει της προσοχής η κίνηση προς τις χώρες της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε χρησιμοποιώντας τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, του οποίου ηγήθηκε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, Πρέσβης Kubanicbek Omuraliyev, επισκέφθηκε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 4 Ιουλίου για να δημιουργήσει ένα «στερεό έδαφος» μεταξύ του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ, Πρέσβης Faruk Kaymakçı, έδωσε επίσης δεξίωση στους πρεσβευτές των χωρών μελών του Οργανισμού  Τουρκικών Κρατών και στους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μιλώντας στη δεξίωση, ο Ömuraliyev δήλωσε ότι ο πληθυσμός των 160 εκατομμυρίων των χωρών που απαρτίζουν τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών θα φτάσει τα 200 εκατομμύρια σε 50 χρόνια, αποτελεί σήμερα το 3% της παγκόσμιας οικονομίας και αυτό θα αυξηθεί σε τουλάχιστον 5%  σε 20-30 χρόνια.

Υπενθυμίζοντας ότι οι χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών κατέχουν σημαντική θέση στον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια και ότι αποτελούν ζωτική οδό διέλευσης μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, ο Ömuraliyev δήλωσε ότι ο ρόλος αυτός θα αυξηθεί σταδιακά στο μέλλον και είπε: «Τα τουρκικά κράτη είναι έτοιμα να παρέχουν αδιάλειπτη παροχή αγαθών με την παγκόσμια επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια».

Ο πρέσβης Faruk Kaymakçı δήλωσε επίσης ότι οι τουρκικές κοινότητες δεν βρίσκονται μόνο στην Κεντρική Ασία και την Ανατολία, αλλά και σε μια ευρεία γεωγραφία όπως η Ουκρανία, τα Βαλκάνια και η Ευρώπη, ενώ υπογράμμισε ότι οι χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών έχουν ακαθάριστο εθνικό προϊόν 1.800 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλώνοντας ότι υπάρχει τεράστιος όγκος εμπορίου στην Κεντρική Ασία και τον Τουρκικό κόσμο, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Ευρώπη να δραστηριοποιηθεί, ιδιαίτερα σε τομείς όπως οι μεταφορές και η ενέργεια, καθώς και για την ειρήνη και τη σταθερότητα. Ως εκ τούτου, είπε ότι η μεγαλύτερη παρουσία του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών στις Βρυξέλλες, θα δώσει τη δυνατότητα για την καλύτερη ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και τις Ε.Ε.

Ναι, η Τουρκία είναι πλήρες μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης από το 1949, πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και υποψήφιο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 1996, μέλος στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και μέλος στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, μαζί με άλλες έξι χώρες, μια από τις οποίες, μάλιστα, είναι μέλος της Ε.Ε.:  Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιστάν, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν. 

Ο Ερντογάν, του οποίου η ισχύς αποδυναμώνεται σταδιακά στον δυτικό κόσμο, ετοιμάζεται να ηγηθεί μιας νέας τουρκο-ισλαμικής τζιχάντ ενισχύοντας τις σχέσεις του με αυτούς τους δύο δυτικούς διεθνείς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Για να μην αναφέρουμε την εταιρική σχέση διαλόγου με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης από το 2013 και την Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) από το 2017…

Alman Basını: Erdoğan İslami ajandasını taçlandırıyor

Πηγή: artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube