H δεξιά στροφή των Ευρωπαίων ψηφοφόρων μεταμορφώνει την Ε.Ε.
Φωτ.: REUTERS
Η Ιταλία, η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ελλάδα μετατοπίσθηκαν πρόσφατα, ενώ ίσως τώρα έπεται και η Ισπανία
Σε όλη την Ευρώπη κυβερνήσεις και τοπική αυτοδιοίκηση μετατοπίζονται προς τα δεξιά. Το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), γνωστό για τις ακροδεξιές του θέσεις, ξεπερνάει στην πρόθεση ψήφου τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σολτς και μόλις σημείωσε ιστορική εκλογική νίκη σε περιφερειακή αναμέτρηση, όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το περιοδικό Politico.
Είναι μοιραίο ότι η εξέλιξη αυτή θα μεταμορφώσει ριζικά την Ευρώπη, επηρεάζοντας τις πολιτικές επιλογές, από τη διαχείριση της κλιματικής αλλαγής και τα δικαιώματα των γονιών, μέχρι το μεταναστευτικό. Οι ευρωεκλογές στην ήπειρο το ερχόμενο έτος ενδέχεται να οδηγήσουν στην ανάδειξη πιο συντηρητικού ευρωπαϊκού κοινοβουλευτικού οργάνου, δημιουργώντας ανησυχίες για τη διεύρυνση της Ενωσης προς την Ανατολή, την εμπορική διένεξη με την Κίνα και την αναγκαιότητα προστασίας του κράτους δικαίου στα κράτη-μέλη.
«Παρατηρείται σύγκλιση Κεντροδεξιάς και άκρας Δεξιάς την τελευταία δεκαετία. Η μετακίνηση αυτή μπορεί να έχει βαθιές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις για την Ε.Ε.», λέει ο αναλυτής του ινστιτούτου Chatham House, Χανς Κουτνάνι.
Η μετατόπιση του ιδεολογικού βάρους στην Ε.Ε. κατέστη εμφανής αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσέρχονταν για την προγραμματισμένη τους σύνοδο. Στο τραπέζι καθόταν ένα νέο πρόσωπο, ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πετέρι Ορπος, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος Εθνικής Συμμαχίας.
Η πολιτική πορεία της χώρας του τον τελευταίο χρόνο απεικονίζει πιστά τη δεξιά στροφή της Ευρώπης. Υστερα από τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης πεντακομματικού συνασπισμού, οι ψηφοφόροι εγκατέλειψαν τους Σοσιαλδημοκράτες της Σάνα Μαρίν, αναδεικνύοντας την πιο δεξιά κυβέρνηση στην ιστορία της Φινλανδίας. «Νομίζω βλέπουμε ήδη τις επιπτώσεις του φαινομένου Μελόνι. Η δεξιά στροφή είναι αναμφισβήτητη στο μεταναστευτικό και το κλίμα, μεταξύ άλλων», λέει Ευρωπαίος διπλωμάτης.
Τα πρώτα σημάδια ότι η Μελόνι δεν πρόκειται να απομονωθεί πολιτικά εμφανίσθηκαν το περασμένο φθινόπωρο στην πρώτη της σύνοδο κορυφής. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός συνειδητοποίησε ότι οι σκληρές αντιμεταναστευτικές θέσεις της ήταν όχι μόνο αποδεκτές, αλλά ευπρόσδεκτες από τους Ευρωπαίους συναδέλφους της.
Λίγους μήνες αργότερα, ο κεντρώος πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε και η κεντροδεξιά επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνόδευαν τη Μελόνι σε επίσκεψή της στην Τυνησία, προσπαθώντας να περιορίσουν τις μεταναστευτικές ροές από τη βορειοαφρικανική χώρα, επιδεικνύοντας την ίδια ώρα πνεύμα διακομματικής αλληλεγγύης. Το ταξίδι είχε πραγματοποιηθεί λίγες μόλις ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας –προσαρμοσμένη στα μέτρα της Ιταλίας– από τα ευρωπαϊκά κράτη για τη μετεγκατάσταση μεταναστών, προσφέροντας στη Μελόνι μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για την απόρριψη αιτήσεων ασύλου.
Η δεξιά στροφή ενδέχεται να εκδηλωθεί τώρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τα συντηρητικά κόμματα αναμένεται να σημειώσουν σημαντικές επιτυχίες στην κάλπη, ενισχύοντας τη θέση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Τα μεγαλύτερα οφέλη θα αποκομίσουν τα παραδοσιακά κεντροδεξιά κόμματα, με τους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες να παραμένουν το μεγαλύτερο εθνικό κομματικό μπλοκ στο Ευρωκοινοβούλιο», λέει ο Κάρελ Λανού, επικεφαλής του ινστιτούτου Center for European Policy Studies.
Μία καλή εμφάνιση όμως της Κεντροδεξιάς στις ευρωεκλογές μπορεί να καταστήσει την ακροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα ECR, στην οποία ανήκει η Μελόνι και το πολωνικό Κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης, ρυθμιστές των ισορροπιών του οργάνου, με την Κεντροδεξιά να αναζητεί την ψήφο τους για την προώθηση της ατζέντας της. Κάτι τέτοιο συμβαίνει ήδη στη Σκανδιναβία, με τον συντηρητικό Σουηδό πρωθυπουργό να κυβερνά με την ανοχή των ακροδεξιών Σουηδών Δημοκρατών.
Καθημερινή