Εξωτερική Πολιτική 21 Ιουλίου 2023

Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος που αναφέρεται σε κήρυξη ΑΟΖ ελλείψει συμφωνίας;

Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος που αναφέρεται σε κήρυξη ΑΟΖ ελλείψει συμφωνίας;

Πρόκειται για το άρθρο 156 του ν.4001/2011 που ψηφίστηκε πριν 12 χρόνια

Γράφει: Μπάμπης Παπασπύρος*

Στις 18 Αυγούστου 2011, υπογράφηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4001/2011…

«Για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου, για Έρευνα, Παραγωγή και δίκτυα μεταφοράς Υδρογονανθράκων και άλλες ρυθμίσεις».

Ας δούμε όμως τι προβλέπει ένα συγκεκριμένο άρθρο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

  •  Άρθρο 156 

1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 του ν. 2289/1995 αντικαθίσταται ως εξής:

1. Το δικαίωμα αναζήτησης, έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στις χερσαίες, στις υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές στις οποίες η Ελληνική ∆ημοκρατία ασκεί αντιστοίχως κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το ∆ίκαιο της Θάλασσας, όπως κυρώθηκε με το ν. 2321/1995 ανήκει αποκλειστικά στο ∆ημόσιο και η άσκηση του αφορά πάντοτε τη δημόσια ωφέλεια. Η διαχείριση για λογαριασμό του ∆ημοσίου των δικαιωμάτων της παραγράφου αυτής ασκείται από την Ε∆ΕΥ ΑΕ. 

Ως “υποθαλάσσιες περιοχές” νοούνται ο βυθός και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, της αιγιαλίτιδας ζώνης, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ`ης κηρυχθεί) μέχρι την απόσταση των 200 ν.μ. από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης. 

Ελλείψει συμφωνίας οριοθέτησης με γειτονικά κράτη των οποίων οι ακτές είναι παρακείμενες ή αντικείμενες με τις ελληνικές ακτές, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (αφ`ης κηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Τι μας λέει η τελευταία παράγραφος του άρθρου 156 του νόμου 4001 του 2011 με απλά λόγια;

Αν δεν έχεις συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία (που δεν έχεις), μπορείς να κηρύξεις ΑΟΖ με εξωτερικά όρια την μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας απέχει ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσης (τόσο ηπειρωτικών όσο και νησιωτικών) από τις οποίες μετράται το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης.

Το ερώτημα είναι ποιος είναι ο λόγος, που δεν εφαρμόσθηκε επί 12 χρόνια νόμος του κράτους που είναι σε ισχύ από τον Αύγουστο του 2011;

Οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται.

*Ταξίαρχος εν αποστρατεία Μηχανικός ΣΜΑ, πρώην Αντιπρόεδρος Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube