Τουρκία 27 Ιουλίου 2023

Γαλλικό ξεσκέπασμα για τον ρόλο του Ερντογάν και του ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν: Είναι συνεργάτες τρομοκρατών

Γαλλικό ξεσκέπασμα για τον ρόλο του Ερντογάν και του ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν: Είναι συνεργάτες τρομοκρατών

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν με την οικογένεια του Αχμέτ Σαδίκ, τον οποίο το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρουσιάζει ως τον ηγέτη των “Τούρκων της Δυτικής Θράκης”. Φωτογραφία T.C. Dışişleri Bakanlığı, @TC_Disisleri

Το βρώμικο παιχνίδι του Φιντάν και της ΜΙΤ με την προμήθεια εκρηκτικών στο Ισλαμικό Κράτος

Στο πρωτοσέλιδό της η εβδομαδιαία γαλλική εφημερίδα Le Canard enchaîné παραπέμπει σε δημοσίευμα στο εσωτερικό της με τίτλο “Κάποιους μήνες πριν από το Bataclan, το ύποπτο παιχνίδι των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών με το Ισλαμικό Κράτος…” και υπότιτλο “Χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεταξύ άλλων: η παράδοση στο ΙΚ, το 2015, εκρηκτικών κρυμμένων σε φορτίο με κρεμμύδια…”.

Το πλήρες κείμενο του δημοσιεύματος έχει ως εξής:

Έχοντας αναλάβει καθήκοντα τον Ιούνιο, αυτός ο νεοφερμένος δεν θα αργήσει να πατήσει το κόκκινο χαλί του Ελιζέ: Ο Χακάν Φιντάν Hakan Fidan, ο ολόφρεσκος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, θα αναφερθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν (Macron) στα καυτά ζητήματα που ενεργοποιούν τα δύο κράτη:

  • Μετανάστες, Ουκρανία, Λιβύη, Συρία, Ιράν, Καύκασος και σαφώς, την καταπολέμηση της ισλαμιστικής τρομοκρατίας. Αυτό έρχεται την κατάλληλη στιγμή: το Canard μόλις είχε πρόσβαση σε ένα δικαστικό έγγραφο που ρίχνει μια ύποπτη σκιά στον τρόπο με τον οποίο ο Fidan ασχολείτο με το θέμα την περίοδο 2010-2023, όταν ήταν επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (της MIT)…

Τα γεγονότα ανάγονται στο Σεπτέμβριο του 2015. Εννέα Τούρκοι κινούνται στο δρόμο που συνδέει τη νότια Τουρκία με τα συριακά σύνορα, με ένα φορτηγό το οποίο μεταφέρει… κρεμμύδια. Ακριβώς πριν από το τελωνειακό φυλάκιο της Sanliurfa, αστυνομικοί τους σταματούν για να ελέγξουν το φορτίο.

Ο ένας εξ αυτών σηκώνει δυο-τρία σακιά και βρίσκει, κρυμμένες από κάτω άλλες λιχουδιές: όχι λιγότερους από 6,5 τόνους εκρηκτικού φιτιλιού (cordons détonants) γεμισμένου με ένα εκρηκτικό (tétranitrate) που χρησιμοποιείται από το ΙΚ για την ανατίναξη αυτοκινήτων και ανθρώπων στη Συρία!

Οι κηπουροί ζαρζαβατικών καταδικάστηκαν στην Τουρκία στις 27 Μαΐου 2023- με ποινές, για ορισμένους, που κυμαίνονται από 12 έως 21 έτη φυλάκισης. Ο λόγος; «Προμήθεια όπλων σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση». Αν και κανένα γαλλικό μέσο δεν μίλησε για αυτήν τη δίκη, η ιστορία έχει ενδιαφέρον δυναμίτη. Διότι οι ομολογίες που ακούστηκαν ρίχνουν ένα σπάνιο φως στο διπλό παιχνίδι που παίζει η Τουρκία με τις τζιχαντιστικές πολιτοφυλακές.

Δύο εκ των κατηγορουμένων διηγήθηκαν πώς είχαν βιώσει τη συνέντευξη πρόσληψής τους, το Μάιο του 2015. Ήταν σε ένα καφέ στην Άγκυρα, όπου συχνάζουν τα μεγάλα κεφάλια του καθεστώτος: το Angora. Καθισμένοι σε ένα τραπέζι, τρεις στρατολόγοι τούς περιέγραψαν με λεπτομέρειες την αποστολή: “Να μεταφέρουν στα σύνορα ένα φορτηγό και το φορτίο του που θα παραδοθεί στη συνέχεια στο ΙΚ”. Μια κοινότυπη ιστορία πώλησης όπλων στο ΙΚ; Όχι και τόσο.

Αυτές οι τρεις επαφές των πωλητών κρεμμυδιών παρουσιάζουν στην πραγματικότητα μια περίεργη προέλευση. Ο πρώτος (Günes, 38 ετών) είναι ένας πρώην υπολοχαγός του τουρκικού στρατού. Ο δεύτερος (Bozkir, 49 ετών) είναι ένας πρώην επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων. Όσο για τον τρίτο, ένα στέλεχος του δήμου της Άγκυρας με το όνομα Oktar, τουλάχιστον τρεις από τους κατηγορούμενους τον παρουσιάζουν ότι στην πραγματικότητα είναι αξιωματικός (“υπολοχαγός”) της ΜΙΤ.

Οι ιδιότητές τους, εξήγησε ένας από τους φορτηγατζήδες, μας έκαναν να τους εμπιστευθούμε! «Όταν με διαβεβαίωσαν ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρισκόταν πίσω από την επιχείρηση (…), αμέσως δέχθηκα». Η έρευνα του εισαγγελέα δεν έδωσε απάντηση σε αυτό το φλέγον ερώτημα: γιατί το τουρκικό Κράτος, επίσημο μέλος της Συμμαχίας κατά του ΙΚ, φέρεται να παραδίδει όπλα (και κρεμμύδια) στο ΙΚ; Όχι και τόσο ακατανόητο, όταν κανείς παρατηρήσει τα λεπτά παιχνίδια της τοπικής γεωπολιτικής.

Εκείνα τα χρόνια, 2012 με 2015, ο πρόεδρος Erdogan ονειρεύεται να ανατρέψει τον Bachar El Assad και να εγκαταστήσει στη Συρία ένα ισλαμικό καθεστώς φιλικό προς τους Τούρκους. Γι’ αυτό το σκοπό κάλεσε τον άνθρωπό του για τις δύσκολες αποστολές, τον δικό του “φύλακα των μυστικών του Κράτους”, όπως τον αποκαλεί: τον Hakan Fidan, στον οποίο εμπιστεύθηκε, το 2010, τη διεύθυνση της ΜΙΤ.

Το δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γαλλικής εφημερίδας Le Canard enchaîné για τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες και το Ισλαμικό Κράτος

Πράκτορες του Fidan αρχίζουν να εξοπλίζουν μυστικά πολιτοφυλακές Τουρκμένων σουνιτών και Αράβων που μάχονται στη Συρία. Ένας ερευνητής που ειδικεύεται στην Τουρκία εκμυστηρεύεται: “Οι γαλλικές, βρετανικές και αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, που είναι παρούσες στα σύνορα και υποστηρίζουν τη συμμαχία εναντίον του Bachar, ήταν ολοφάνερα ενήμερες για αυτές τις παραδόσεις”. Χωρίς να φαίνονται, σε κάθε περίπτωση, το ίδιο ενεργητικές όσο και οι συνάδελφοί τους από την Άγκυρα…

Τον Μάιο του 2015, για παράδειγμα, ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar αποκαλύπτει την ύπαρξη ενός βίντεο που δείχνει την έρευνα, από χωροφύλακες, ενός φορτηγού γεμάτου οβίδες και χειροβομβίδες που πράκτορες της ΜΙΤ οδηγούσαν προς τα συριακά σύνορα (“Cumhuriyet”, 29/5/15).

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ένα τουρκικό μέσο εξόριστο στη Στοκχόλμη (Nordic Monitor, 14/1/2019) δημοσιεύει φωτογραφίες και άκρως απόρρητα σημειώματα της ΜΙΤ που αποδεικνύουν ότι, στις 9 Ιανουαρίου 2014, άλλοι κατάσκοποι του Fidan οδήγησαν δύο τεράστια λευκά λεωφορεία στην άλλη μεριά των συριακών συνόρων. Στο εσωτερικό τους, 72 ισλαμιστές πολιτοφύλακες “βρώμικοι και με γενειάδες”, σύμφωνα με τους τρεις οδηγούς, συνοδευόμενοι από 40 κιβώτια με πυρομαχικά για πολυβόλα. Οι ίδιοι οδηγοί δήλωσαν στη συνέχεια, ενώπιον ενός εισαγγελέα, ότι η μαύρη σημαία του ΙΚ κυμάτιζε στην οροφή του κτηρίου έξω από το οποίο είχαν αποβιβάσει τους πολιτοφύλακες…

Νέα αποκάλυψη, εδώ και τρία χρόνια, με τον Nuri Bozkir, έναν από τους στρατολόγους και εγκεφάλους των εκρηκτικών κρεμμυδιών: μετά την κατάσχεση του φορτηγού στα σύνορα, η ΜΙΤ τον βοήθησε να διαφύγει στην Ουκρανία προκειμένου να αποφύγει τη δικαστική έρευνα. Ξαφνικά, ένιωσε παρατημένος από τις τουρκικές αρχές (για μια άλλη ποινική υπόθεση) και αποφάσισε να βγάλει σε ένα ουκρανικό μέσο (Strana, 24/11/2020) τις φωτογραφίες και τα βίντεο από 49 φορτία όπλων που είχε αγοράσει και στη συνέχεια διοχετεύσει παράνομα προς τους Σύρους αντάρτες από το 2012 έως το 2015, αλλά και προς το ΙΚ. “Όλα είχαν οργανωθεί από την ΜΙΤ”, διαβεβαίωνε ο διακινητής.

Ένα κοντινό πρόσωπο του Bernard Cazeneuve, που ήταν υπουργός Εσωτερικών τη στιγμή της υπόθεσης με τα κρεμμύδια, υποστηρίζει μια άλλη εξήγηση για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Η δύναμη του ΡΚΚ, του αυτονομιστικού κουρδικού κόμματος παρόντος στη Συρία, απασχολεί διαρκώς το τουρκικό καθεστώς: “Το ΙΚ είναι ένας από τους μεγάλους εχθρούς των Κούρδων, εξ ου και οι προσπάθειες των μυστικών υπηρεσιών για να το εξοπλίσουν”.

Το 2014, ο Cazeneuve προσγειώνεται στην Άγκυρα για να συζητήσει για την τρομοκρατία με τον Erdogan και εξασφαλίζει ένα μυστικό ραντεβού μιας ώρας με τον Hakan Fidan (“Le Monde”, 26/9/14). Γνωρίζουμε, έκτοτε, ότι ο Τούρκος κατάσκοπος υποσχέθηκε στον Γάλλο να στηρίξει τη μάχη του κατά του ΙΚ πασάροντάς του τις πληροφορίες σχετικά με τζιχαντιστές ικανούς να περάσουν τα σύνορα για να έρθουν να ανατιναχθούν στο Παρίσι.

Τί κρυψίνους άνθρωπος! Με την υπόσχεσή του ακόμη ζεστή, ο επικεφαλής της ΜΙΤ θα αφήσει τους κατασκόπους του να παραδίδουν κρεμμύδια και εκρηκτικά στο ΙΚ. Στους κόλπους του τελευταίου, νεαροί καμικάζι εξοπλίστηκαν με φυσίγγια και με ζώνες με εκρηκτικά για να διαπράξουν τη σφαγή του Bataclan, του Stade de France και των παρισινών υπαίθριων τραπεζιών. Το Παρίσι αγνοούσε αυτό το διπλό παιχνίδι; Ο Bernard Cazeneuve δεν θέλησε να απαντήσει. Επτά μήνες μετά το Bataclan, σε κάθε περίπτωση, η σελίδα της κυβέρνησης στο Facebook διατυμπάνιζε με γράμματα σε μπλε, άσπρο, κόκκινο: “Η Γαλλία και η Τουρκία ενωμένες κατά της τρομοκρατίας”.

Εδώ και δύο μήνες, ο Hakan Fidan διορίστηκε λοιπόν από τον Erdogan επικεφαλής της διπλωματίας. Και είναι η Γαλλίδα ομόλογός του, Catherine Collona, που μιλάει γι’ αυτόν με τα καλύτερα λόγια: “Συγχαρητήρια στον Hakan Fidan για το διορισμό του”, διατυμπάνιζε η ίδια στο Twitter, στις 3 Ιουνίου. Προσθέτει, γεμάτη αισιοδοξία: “Να τα πούμε πολύ σύντομα για να συνεχίσουμε τη γαλλο-τουρκική συνεργασία: ειρήνη και περιφερειακή σταθερότητα…”. Αν κρίνουμε από τα παρελθόν, αυτή υπόσχεται να είναι μια αυθεντική και τίμια συνεργασία. Με κρεμμυδάκια!”.

  • Σε χωριστό πλαίσιο, με τίτλο “Η Πρεσβεία τσινάει” [L’ ambassade se rebiffe] σημειώνεται:

Σε επικοινωνία του Canard, ο Ali Onaner, πρέσβης της Τουρκίας στο Παρίσι, παρείχε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

«Αυτό που συνέβη στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 δεν ήταν μια επιχείρηση της αστυνομίας εναντίον μιας ενέργειας που δεν είχε την άδεια των μυστικών υπηρεσιών, αλλά μια απόπειρα προσώπων που είχαν διεισδύσει στην αστυνομία και στο υπουργείο Δικαιοσύνης (των οποίων η σύνδεση με την γκιουλενιστική τρομοκρατική οργάνωση Feto είχε βεβαιωθεί) με στόχο να προσπαθήσουν να βλάψουν την εικόνα των τουρκικών υπηρεσιών και των προσπαθειών τους στη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Οι «γκιουλενιστές» είναι ένα αντιπολιτευτικό κίνημα έναντι του Erdogan. Μέχρι προσφάτως υποστηρικτές τους καθεστώτος, τα μέλη του πλέον διώκονται και φυλακίζονται μαζικά. Και ο πρέσβης προσθέτει: “Οι κατηγορίες με στόχο να υπονοήσουν ότι οι τουρκικές υπηρεσίες φέρονται να έχουν παραδώσει εξοπλισμό στην τρομοκρατική ομάδα ΙΚ δεν έχουν καμία βάση.

Οι βοήθειες τις οποίες παρείχε η Τουρκία στους νόμιμους εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης είχαν τους ίδιους παραλήπτες με τις βοήθειες που παρασχέθηκαν εκείνη τη στιγμή από τη DGSE” [σ.σ. direction générale de la Sécurité extérieure, γαλλικές μυστικές υπηρεσίες].

Μια διαβεβαίωση την οποία, ασφαλώς οι γαλλικές υπηρεσίες δεν ξαναπαίρνουν υπόψη τους. Και η οποία δεν ακυρώνει τις πληροφορίες που προέρχονται από τη δικαιοσύνη και από διάφορα τουρκικά μέσα.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Le Canard enchaîné – Le jeu trouble des services secrets turcs avec Daech – ΚΑΙ ΕΔΩ

Αναδημοσίευση από το hellasjournal.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube