REAL TIME |

Ερντογάν: Δίνει μαθήματα στη Δύση για να στηρίξει τη Ρωσία στο θέμα των σιτηρών

Ερντογάν: Δίνει μαθήματα στη Δύση για να στηρίξει τη Ρωσία στο θέμα των σιτηρών

Νέα παιχνίδια Ερντογάν μεταξύ Δύσης και Ρωσίας

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τις δυτικές χώρες να λάβουν μέτρα για να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Ρωσίας για την επανέναρξη της συμφωνίας σιτηρών και ενημέρωσε ότι η Άγκυρα εντείνει τις επαφές της με τη Μόσχα.

«Γνωρίζουμε ότι [η Ρωσία] έχει κάποιες προσδοκίες από τη Δύση. Τα δυτικά έθνη θα πρέπει να αναλάβουν δράση για τον σκοπό αυτό», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου και την Τουρκική Κύπρο.

Η δήλωση του Ερντογάν ακολουθεί την απόφαση της Μόσχας να σταματήσει την πρωτοβουλία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα λόγω των συνεχιζόμενων εμποδίων μπροστά στις εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο επανέναρξης των εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εάν η Ρωσία μπορεί επίσης να μεταφέρει τα δικά της προϊόντα στις παγκόσμιες αγορές. Ο διάδρομος σιτηρών δημιουργήθηκε με τις προσπάθειες της Τουρκίας και του ΟΗΕ τον Ιούλιο του 2022 και περισσότεροι από 33 εκατομμύρια τόνοι ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού και άλλων προϊόντων εξήχθησαν για να αποφευχθεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Ο Ερντογάν υπενθύμισε ότι η λήξη της συμφωνίας για τα σιτηρά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην άνοδο των τιμών των τροφίμων και την πείνα σε πολλά μέρη του κόσμου. «Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση για να σταματήσουμε όλα αυτά. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να παρατείνουμε αυτή την ανθρωπιστική δράση μετά από διεξοδική συνομιλία με τον κ. Πούτιν», είπε.

Η Ρωσία λέει ότι δεν μπορεί να εξάγει τα προϊόντα της λόγω των συνεχιζόμενων δευτερογενών κυρώσεων από τη Δύση σε πληρωμές, ασφάλειες και αποστολές. Ζητά από την αγροτική της τράπεζα να επιστρέψει στο σύστημα SWIFT και να επαναλάβει τις εισαγωγές γεωργικών μηχανημάτων και ανταλλακτικών. Θέλει επίσης να εξάγει το αμμώνιο της μέσω ενός αγωγού μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για τα σιτηρά, τονίζοντας ότι θα μιλήσει με τον Πούτιν στο τηλέφωνο και αργότερα προσωπικά όταν ο Ρώσος ηγέτης επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο. Ο Ερντογάν είπε ότι η Ρωσία είναι υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας εάν εκπληρωθούν οι όροι της.

Σε ερώτηση σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η έγκριση της Τουρκίας στην προσπάθεια ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ έχει υπονομεύσει τον μεσολαβητικό της ρόλο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Ερντογάν είπε ότι δεν υποστηρίζει αυτή την άποψη.

«Αντίθετα, διατηρούμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία μέσω των επαφών του υπουργού εξωτερικών και του αρχηγού πληροφοριών μου με τους ομολόγους τους», είπε.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube