REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , ΗΠΑ 20 Ιουλίου 2023

Επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το πρώτο εκσυγχρονισμένο ελληνικό F-16 Viper

Επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα το πρώτο εκσυγχρονισμένο ελληνικό F-16 Viper

Το «005» κατά την προσγείωση του στις Αζόρες Πηγή φωτ: Miguel Santos

Το ελληνικό F-16 Viper συνοδεύεται από F-35 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας

Επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 2,5 χρόνια εξαντλητικών δοκιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας με τον σειριακό αριθμό «005». Όμως, το ελληνικό F-16 δεν έρχεται μόνο του αλλά συνοδεία τριών ισραηλινών F-35.

Σαν εικόνα βγαλμένη από το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, το F-16 Viper με την παραλλαγή «Aegean Ghost» και τα διακριτικά της αμερικανικής Αεροπορίας όπου ανήκει προσωρινά διότι έτσι προβλέπει το πρωτόκολλο για την πιστοποίηση των νέων συστημάτων που διαθέτει, διέσχισε τον Ατλαντικό Ωκεανό ως «αρχηγός» σχηματισμού τριών υπερσύγχρονων F-35.

Πως οργανώθηκε η μεταφορά

Το αναβαθμισμένο F-16 ολοκλήρωσε τις πολύμηνες δοκιμές σε αμερικανικό έδαφος στις αρχές Ιουνίου και ανέμενε το πράσινο «φως» της Αεροπορίας των ΗΠΑ για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Η επιμελητεία, όμως, που απαιτείται για να πραγματοποιηθεί ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, από το Τέξας μέχρι την Αθήνα, είναι ιδιαίτερα περίπλοκη και κοστοβόρα καθώς το μαχητικό πρέπει να υποστηρίζεται από αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού. Οι Αμερικανοί λοιπόν, συνδύασαν τη μεταφορά του ελληνικού F-16 Viper με τρία F-35 που έπρεπε να μεταφερθούν στο Ισραήλ.

Το ταξίδι των τεσσάρων μαχητικών ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 5:20 το πρωί τοπική ώρα Τέξας τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τη βάση του Φορτ Γουόρθ και στις 17:45 τοπική, μετά από σχεδόν οκτώ ώρες πτήσης προσγειώθηκαν στις Αζόρες, έχοντας καλύψει απόσταση περίπου 6.000 χιλιομέτρων.

Η τετράδα με το ελληνικό F-16 και τα ισραηλινά F-35 συνοδεύονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού από δύο αμερικανικά ιπτάμενα τάνκερ KC-135, με το πρώτο να τα «συναντά» στον αέρα λίγες ώρες μετά την απογείωση και το δεύτερο να δίνει «ραντεβού» μαζί τους στα μισά της διαδρομής.

Συνοδεία F-35 επιστρέφει από τις ΗΠΑ το πρώτο ελληνικό F-16 Viper-1
Το ελληνικό F-16 μαζί με τα ισραηλινά F-35 στις Αζόρες / Πηγή φωτό: Miguel Santos

Επιστροφή στην Ελλάδα

Το ταξίδι αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα με τα τέσσερα μαχητικά να ξεκινούν για τις βάσεις τους. Αν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο ιδιαίτερος ελληνο-ισραηλινός σχηματισμός θα «σπάσει» πάνω από τη Μεσόγειο και το F-16 Block 72 Viper θα φτάσει εντός της ημέρας στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ ενώ τα F-35 θα κατευθυνθούν προς τη μητρική τους βάση.

Το F-16 θα παραμείνει για σύντομο χρονικό διάστημα στην Τανάγρα και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και αλλάξουν τα διακριτικά του, αναμένεται να ενταχθεί στην 343 Μοίρα «ΑΣΤΕΡΙ» ενισχύοντας τη δύναμη των ελληνικών Viper.

Το «005» πέταξε για τις Ηνωμένες Πολιτείες στις 4 Φεβρουαρίου 2021, αφού πρώτα ολοκλήρωσε με επιτυχία τις πτητικές δοκιμές στην Ελλάδα. Ήταν το πρώτο μονοθέσιο F-16 Block 52+ adv της 335 Μοίρας «ΤΙΓΡΗΣ» που αναβαθμίστηκε σε Viper στα υπόστεγα της ΕΑΒ. Κατά την παραμονή του στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας και στη συνέχεια στη βάση Έντουαρντς, πιλότοι της αμερικανικής Αεροπορίας το υπέβαλαν σε εξονυχιστικές δοκιμές συστημάτων ώστε να διαπιστώσουν αν τα νέα συστήματα, μεταξύ των οποίων το ραντάρ ενεργητικής ηλεκτρονικής σάρωσης AESA, οι αισθητήρες, ο υπολογιστής μάχης και το σύστημα αυτοπροστασίας λειτουργούν στη νέα διαμόρφωση του μαχητικού.

Πρόσφατα μάλιστα, ολοκληρώθηκε και η εγκατάσταση του νέου λογισμικού σε οκτώ F-16 Viper της 343 Μοίρας ενώ εντός του Ιουλίου αναμένεται η απόδοση ακόμη τριών αναβαθμισμένων F-16 Block 72.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube