Weather Icon
Ιράκ , Σουηδία 21 Ιουλίου 2023

Ενταση στις σχέσεις Σουηδίας – Ιράκ λόγω Κορανίου

Ενταση στις σχέσεις Σουηδίας – Ιράκ λόγω Κορανίου

Φωτ.: AP Photo/Hadi Mizban

Μια σχεδιαζόμενη πυρπόληση Κορανίου στη Στοκχόλμη οδήγησε σε άγρια επίθεση διαδηλωτών κατά της σουηδικής πρεσβείας στη Βαγδάτη

ΒΑΓΔΑΤΗ. Kρίση στις σχέσεις Ιράκ – Σουηδίας προκάλεσε η χθεσινή επίθεση στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη ενόψει της προγραμματισμένης βεβήλωσης του Κορανίου στη Στοκχόλμη. Εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στη σουηδική πρεσβεία, σκαρφάλωσαν στο περιστύλιο και έβαλαν φωτιά, διαμαρτυρόμενοι για τη σχεδιαζόμενη καύση του ιερού βιβλίου στη Σουηδία, η οποία δεν έγινε.

Παράλληλα, το Ιράκ ζήτησε την απέλαση του Σουηδού πρέσβη, εν μέσω γενικευμένης έντασης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ ανεστάλη η άδεια λειτουργίας του σουηδικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Ericsson στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Σία αλ Σουντάνι απείλησε ότι η ρήξη στις διμερείς σχέσεις θα είναι οριστική αν προχωρήσει η πυρπόληση του ιερού βιβλίου. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών, Τομπίας Μπίλστρομ, δήλωσε πως το προσωπικό της πρεσβείας είναι ασφαλές, όμως οι ιρακινές αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν την πρεσβεία, όπως προβλέπει η Σύμβαση της Βιέννης. «Αυτό που συνέβη είναι εντελώς απαράδεκτο και η κυβέρνηση καταδικάζει σθεναρά τέτοιες επιθέσεις», ανέφερε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν επίσης την επίθεση.

Στη διαδήλωση είχαν καλέσει υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα Σαντρ προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δεύτερη προγραμματισμένη καύση του Κορανίου μέσα σε μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με αναρτήσεις σε δημοφιλή ομάδα στην εφαρμογή Telegram που συνδέεται με τον επιδραστικό κληρικό και άλλα μέσα ενημέρωσης. Ο Σαντρ, από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες στο Ιράκ, έχει εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές, τους οποίους έχει κατά καιρούς καλέσει να κατέβουν στους δρόμους, όπως το περασμένο καλοκαίρι όταν κατέλαβαν τη βαριά οχυρωμένη Πράσινη Ζώνη και ενεπλάκησαν σε φονικές συγκρούσεις. Η σουηδική αστυνομία έδωσε άδεια για την πραγματοποίηση δημόσιας συγκέντρωσης χθες έξω από την ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη. Το σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων TT μετέδωσε πως δύο άτομα σχεδίαζαν να κάψουν το Κοράνι και την ιρακινή σημαία κατά τη συγκέντρωση, και πως ένα από αυτά είναι ο άνδρας ο οποίος έκαψε το Κοράνι έξω από τέμενος της Στοκχόλμης τον Ιούνιο. Τελικά, οι συγκεντρωμένοι κλώτσησαν και κατέστρεψαν ένα αντίτυπο του Κορανίου, αλλά δεν το έκαψαν, όπως είχαν απειλήσει ότι θα κάνουν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube